XS
SM
MD
LG

Zoltan Sabo, pomoćni trener u Donjem Sremu

 

Od Kule, preko Seula, do Pećinaca

 

   Zanimljiv je fudbalski put Zoltana Saboa (43), prvog saradnika Zlatomira Zagorčića, šefa stručnog štaba Donjeg Srema. Igračku karijeru je počeo u Hajduku iz Kule, nastavio u Vojvodini, Partizanu, Samsung blu vingsu iz Seula, Fukuoka (Japan), Zalaegeršeg (Mađarska), AEK (Larnaka, Kipar), Mladost (Apatin), a okončao u beočinskom Cementu.

   Trenerski hleb „od sedam kora“ počeo je jesti u Radničkom iz Sombora.

   - Sjajna sredina, odlični uslovi sa glavnim stadionom i pomoćnim terenima - kaže Sabo - Bili smo uspešni u Prvoj ligi Srbije, ali, jednostavno, grad nije uspeo da isprati klub. Sada je velika kriza, mada. Verujem da će isplivati. U Hajduku iz Kule bio je izazov raditi, jer sam u njemu svojevremeno i igrao. Dobro je poznato kakav je to klub bio. Partizan i Crvena zvezda su najteže osvajali bodove u Kuli. Kasnije… I sada mi je žao što više ne postoji, jer traj region zaslužuje tim u Super ligi.

   Saradnja sa sadašnjim šefom struke u Donjem Sremu, Zlatomirom Zagorčićem, započela je u Vojvodini.

   - Ostaje žal zbog nesporazuma - priznaje Zoltan Sabo - Brojna previranja koja su bila u Vojvodini, ostavila su trag na sve struktrure. Ostaće zapisano da smo imali briljatne rezultate, a sa ove distrance sve ostalo manje je bitno. Slično se desilo i u bugarskom Liteksu iz Loveča, gde je Zagorčić godinama igrao s velikim uspehom. Preuzeli smo tim koji je bio gotovo rashodovan: otišla su sva velika imena, a mi smo s klincima blistali i bili „hit“ prvenstva pored Ludogoreca, CSKA, Levskog, Slavije.Lokomotive… Nije se moglo više i shvatili smo da je maksimum tima održavanje postojećeg nivoa, što nikoga nije činilo srećnim.

   Pauza, pa saradnja sa Donjim Sremom.

- Uskočili smo kada je već počela sezona - nastavlja Sabo - Nikada nije lako raditi u takvoj situaciji: niste prošli pripreme, birali igrače… Ali, takav je trenerski poziv. Nismo se plašili izazova. Bodovni saldo je morao biti veći i žalimo zbog ispuštene pobede protiv Spartaka u 90. minutu sa igračem više. Imali smo i Jagodinu, jer smo vodili 2:0. Nema nam druge nego sa zbijemo redove i u nastavku izborimo opstanak. Neće biti lako: otišlo je desetak igrača, a novajlije se tek upoznaju, uigravaju. Svaki dan stigne neko novi, a očekuju se još pojačanja. Na žalost, i vreme nas ne služi. Povratkom Josimova i Vukobrata odbrana je osnažena. Mnogo očekujemo od Bogunovuića. Malo škripi u veznom redu i do starta prvenstva po svakju cenu moreamo uigrati taj deo tima. Rukavi su odavno zasučeni, momci se poštreno odnose prema obavezama i valjda će to biti nagrađeno.

 

 

 

Zoltan Sabo