XS
SM
MD
LG
Tipovanja
1
2
0
0


5
Mega Vizura
4
 
6
Metalac Farmakom
4
7
Borac Mozzart Sport
3
 
1
Crvena zvezda Telekom
6
 
2
Partizan NIS
6
3
Radnički
5
Radnički
Mega Vizura
FMP
Smederevo
Napredak Rubin
Crnokosa
Borac Mozzart Sport
Radnički
Cedevita
Budućnost VOLI
IzveŔtaj utakmice
EvroligaŔki Partizan čestitao Uskrs Valjevu

U noći Hristovog vaskrsnućaĀ pred okupljenim srećnicima u danas samo za novokomponovane istoričare, kvazipolitičke moćnike i diletante svih profila, bezimenoj valjevskoj hali sportova oduvek imena ā€ž15.septembarā€œ( po otvorenom terenu za male sportove izgrađenom posle Drugog svetskog rata) desila se koÅ”arkaÅ”ka čarolija.

Ā 

Metalac sa teretom bliske proŔlosti na krilima ne dve nego gotovo tri hiljade ljudi, dve su bile samo na parketu, posle pozdrava i čestitke rukometaŔima kluba istog imena za plasman u Super B ligu Srbije, istrčao je na megdan crno belima. Tek Ŕto je proŔlo 17,5 sekundi meč poviŔenog rizika sudije su shvatile da ne postoje uslovi za igru.

Za razliku od Železnika gde se koliko juče meč za titulu igrao u sramnim uslovima pogodnim možda za hokej, nikako za koÅ”arku, u Valjevu usledila reakcija posle prvog proklizavanja Tepića i Bogdanovića i prekid, za malo do UskrÅ”nje večeri.

Umesto da se problem sa vlažnim terenom reÅ”i za 10-ak minuta efikasnom akcijom brisanja parketa, usledilo je besmisleno uključivanje ventilacije i ubacivanje svežeg vazduha spolja u vreli prostor unutar za dvorane. Medju prisutnima, nije bilo adekvatrnog ā€žnaoružanjaā€œ a ni higijeničara, jer UFK Valis gradska firma zadužena za gazdovanje sportskim objektima svojim pravilnikom predviđa da ljude i brisače obezbeđuje isključivo organizator priredbe, u ovom slučaju KK Metalac, čekanje se odužilo u nedogled.

Jedna od suludih ideja službenih lica na meču da policija izbaci deo gledalaca iz dvorane da bi se napravila promaja i parket osuÅ”io mudrom odlukom glavanokomadujućih ofcira u policijskoj uniformi je glatko odbijena. Tek kada su ā€žÄetiri musketarčićaā€œ sa igračkama za brisanje poda ā€žpala u nesvestā€œ od besumučnog trljanja parketa Milija Vojinović je posle skoro sat vremena dao znak za nastavak meča.

Metalac je poput elementarne nepogode krenuo silovito. Sevnule su munje i gromovi Čakarevića, alej up zakucavanje Vulridža, dominacija Popovića pod koÅ”em, Å”utevi Bakića,a kako je EÅ”ton buÅ”io statičnu odbranu Partizana trebalo je videti. Domaćin je poveo 11:2 za samo samo tri minuta igre,a zidovi i krov dvorane su se tresli u erupciji oduÅ”evljenja pristalica valjevskog tima.

Čakarević i Bogdanović trojkama su najavili početak velikog revolveraÅ”kog obračuna, a EÅ”ton novom bombom u roku od 100-inak sekundi i asitencijama i Kužeti Popoviću donosi domaćinu +12(27:15) u 9. mimutu. Davis Bertans stupa na scenu trojkaÅ”kim rafalom. SaÅ”a Pavlović konačno pali motor crno belog valjka, i pokazuje kakav je as. Bogdanović postaje nevidljiv za odbranu domaćina,a gospodar neba Lovernj zaključava reket Partizana. Za samo pet minuta Partizan sa minus 12, stiže na plus jedan (34:33). Serija Å”ampiona, konačno rastrčalog, raspucanog, skočnog, u odbrani neprkosnoveno dominantnog,jednom rečju u sistemu, traje kao i ova aprilska kiÅ”a, u nedogled dugo, dugo, do maksimalnih +29(73:44) u 29.minutu, odnosno 58:17 za 20 minuta igre.

Valjevci bez ratnika dostojnih reakcija na razbijačake nalete ā€žpartizanske eskadrileā€œ profesora koÅ”arkaÅ”ke igre DuÅ”ka VujoÅ”evića izloženi žestokoj paljbi odustaju od borbe, pa u zavrÅ”nici meča na parket izlazi epozodisti i rezervisti.

Kao nikad do sada Valjevo je bilo uz svoj Metalac, protiv Partizana, maksimalno naÅ”panovanog za meč godine sa Cedevitom. Ali i sa ā€žÅ”estimā€œ igračem četa na raspolaganju Vladimiru Đokiću, sa oliglednim odsustvom disciline u igri, Ā nije mogla viÅ”e, tim pre Å”to je najveći motivator i pokretač tima Petar Popović posle virusne infekcije stomaka zaražene veče uoči meča imao snage samo za 10a-k minuta za fajt sa Partizanovom armadom pod obručima.

Metalac: Kužeta 4(3sk), KruÅ”ić, Bakić 17(6as, 10pf) , Aleksić 3, TomaÅ”ević 6 (4sk) EÅ”ton 12( 3as, 3 sk; 3il), Dujković 2, Vuldridž 6(6sk, Čakarević 7, Knežević, Kljajević, Popović 10.Ā 

Partizan NIS: Tepić, Lovenrj 13)12sk), Pavlović 14( 3ol, 3 pf), Dalo 5, Milutinov 9(6sk), Bogdanović 18(5as, 6 sk) Gagić 11(5sk,5pf), Musli 6, Šalić 4, Andrić 2, Bezbradica, Bertans 13(2-2, 3-3)

Ā 

VUJOŠEVIĆ: VALJEVO PREPOZNAJE MOĆ KOŠARKE

- U Valjevu je fantasticna atmosfera. Grad ima veliku koÅ”arkaÅ”ku tradiciju, poznavanje i ljubav prema koÅ”arci, započeo je deo priče o domaćinu VujoÅ”ević.

- Ogroman trud moga prijatelja BoÅ”ka Djukanovića i ostalih ljudi uključenih u projekat vraćanja Metalca na stare puteve, dobija smisao ovakvom predstavom i interesovaljem publike. Pribojavao sam se Metalca. Prekid u pauza su dodatno pojačali tenziju kod domaćina, a mi smo se malo opustili. Ovakva utakmica ne može da se reÅ”i na otvaranju. Uspeli smo da se vratimo u igru. Ono Å”to može da se zameri igračima Metalca je da su dosta pali kada su uvideli da su bez Å”ansi za pobedu. Metalac ima potencijal, neuigran je neki igrači su tek doÅ”li kao i trener. U koÅ”arci ne može ničim da se zameni strpljenje. Potrebno im je vreme da ga pažljivo iskoriste i da dobrim radom, čak i nekim porazima, stignu do pobeda. Sastav je respektabilan, igrači nisu sasvim spremni, na prvom mestu Popović.

DuÅ”ko VujoÅ”ević se posebno osvrnuo na Å”anse Metalca da sitigne do Jadrana.

- Tek je počela naÅ”a liga. Ko će da se plasira u Jadransku ligu otvoreno je pitanje. Dosta klubova ima visoke ambicije, a jedan od njih je i Metalac. Nije važno koliko puta padneÅ”, nego koliko puta ustaneÅ”. Metalac mora da ustane jos jači, da se okrene protivnicima sa obavezom da dobiju utakmice. Partizan će svaki meč igrati na pobedu, kako protiv Metalca tako i protiv konkurenata Valjevcima za plasman u Jadransku ligu. Smatram da bi grad Valjevo morao da intenzivinije priključi privatnim i pojedinačnim inicijativama doktora Djukanovića i ljudima oko njega. Ne znam Å”ta bi značio plasman u Jadransku ligu ako bi se igralo u ovoj hali. Ne treba čekati plasman u Jadransku ligu da bi se počelo sa renoviranjem ove hale, jer novu je nemoguće sagraditi za tako kratko vreme. Odmah treba zasukati rukave, započeti posao. Valjevo to zaslužuje I ima potrebu za vrhunskim sportskim događajima. Sportske priredbe čine život grada sadržajnijim. Metalac ima Å”ansu da se nadje u krugu ekipa koje konkuriÅ”u. Prevelika obaveza i joÅ” veći imperativ. Nije to neÅ”to Å”to će im ići puno u prilog. Verujem da će nacionalni Å”ampionat biti regularan, a u takvim uslovima Metalac ima Å”ansu.

SA CEDEVITOM UTAKMICA SEZONE

VujoÅ”ević je naglasio važnost pobede i čenjenicu da nema povređenih, ali da posle uskrÅ”njeg predaaha sledi zavrÅ”ni deo prirpema za utakmicu sezone.

-Važni bodovi su osvojeni, nema povređenih, sledi Cedevita.Od rezultata na toj utakmici zavisi da li ćemo igrati Evroligu sledeće godine. Sa Evroligom jedva preživljavamo, bez nje bilo bi jako teÅ”ko. Siguran sam da naÅ”a publika prepoznaje situaciju, da će doći u ogromnom broju da nas podrži i da u Areni napravi domaći teren.

PREKID, SUDIJE, KONDENZ...

Ā U strahu da ne dođe do nivih povreda svojih igrača DuÅ”ko VujoÅ”ević je ocenio da je suÅ”enje parketa bila neminovnost.

- JoÅ” na zagrevanju sam video da igrači proklizavaju.UplaÅ”io sam se da ne dodje do nekih povreda. Kondenz je bio veliki. PreviÅ”e je povreda bilo ove godine. Ni nama ni ni igračima Metalca nije bio potreban rizik od povreda. Ne znam Å”ta je bilo preventiva, otvoranje prozora, čiŔćenje.Sudije su bile u pravu, Å”to su inisitrale na uslovima za igru, ali nama ni domaćinu nije odgovaralo da pomeramo utakmicu. Kalendar je zgusnut nema prostora za to, a propozicije predvidjaju da ako utakmica ne moze da se odigra iste večeri mora u naredna 24 sata. Ostali bi za Uskrs u Valjevu, a red bi bio da ga provedemo u svojim kućama.

VLADA ĐOKIĆ: ČAST JE IGRATI SA CRNO BELIMA

Vladimir Đokć trener Metalca čestitao je kolegi VujoÅ”eviću na pobedi i poželeo novi trofej na fajnal foru u Beogradu.

-Partizan je odigrao na vrhunskom nivou. Vidi se koliko su spremni za konačni obračun u ABA ligi. Ozbiljan tim, ozbiljan rad, razlika u kvalitetu je ogromna. Sam pristup utakmici i igri sve govori. Partizanovih 116 indeksnih poena u odnosu na nasi 61, 40 skokova, 26 viŔe od nas sve govori.

Dobro smo otvorili utakmicu. Kako smo i najvljivali, hrabro, odvazno, motivisano, željni igre. Partizan je promenom odbrane, zatvorio reket, i uspeo da nas iskontrolise i da neutraliÅ”e naÅ”u početnu prednost, i do poluvremena povede. Vrhunski pristup u trećoj četvrtini imao je za posledicu zasluženo visoku pobedu.

Đokić se posebno osvrnuo na ambijent u Valjevu, i konačno ponovo viđenu nestvarnu podrÅ”ku Metalcu konačno i protiv Partizana.

-Zahvalio bih se publici na fantastičnoj podrÅ”ci, na odzivu. Posebno hvala za strpljenje i čekanje da meč počne.Sa ovakvim navijačima sve je moguće.

Prvensto tek počinje smatra trener Metalca.

-Dolazi dani odluke, prvenstvo za nas tek počinje, posle tri duela s jadrancima, Partizanom , Radničkim i Megom. Zadovoljan sam skorom 1:3. U Železnik smo otiÅ”li bez centra Petra Popovića, svakako najbitnijim igračem tima, ne samo zbog igre, nego pre svega zbog ponaÅ”anja i zalaganja. Imao je peh, stomačni virus. Bilo je pitanje hoće li moći uopÅ”te na teren.Petar je čovek velikog srca. Pomogao nam je koliko je mogao i hvala mu na tome.

Desetodnevna pauza će itekako prijati istakao je trener Metalca.

-Učinicemo sve u narednih desetak dana Å”to bolje pripremimo. Slede dva gostovanja u Kosjeriću i Čačku. Potrudićemo se da pobedimo sve rivale sa kojima možemo da igramo. Ne obećavam niÅ”ta, ali verujem da Metalac ima svoju Å”ansu.

KoŔarka KoŔarka Superliga Metalac Farmakom Partizan NIS
Međusobne utakmice
2017-2018
16.05
18:00
Metalac
Partizan
78
101
01.05
18:30
Partizan
Metalac
91
79

2015-2016
13.12
19:00
Partizan NIS
Metalac Farmakom
81
70
02.10
21:00
Metalac Farmakom
Partizan NIS
67
64

2014-2015
09.06
18:00
Metalac
Partizan
69
73
07.06
20:00
Partizan
Metalac
86
66
27.05
Metalac Farmakom
Partizan NIS
62
80
09.05
Partizan NIS
Metalac Farmakom
82
61
17.01
19:00
Metalac Farmakom
Partizan NIS
72
83
25.10
19:00
Partizan NIS
Metalac Farmakom
84
77

2013-2014
29.05
17:00
Partizan NIS
Metalac Farmakom
76
63
19.04
19:30
Metalac Farmakom
Partizan NIS
67
95

2012-2013
18.05
19:30
Metalac
Partizan mt:s
62
88
14.04
18:30
Partizan mt:s
Metalac
86
68

2010-2011
07.05
19:30
Metalac
Partizan mt:s
66
73
23.03
20:00
Partizan mt:s
Metalac
78
67

2009-2010
04.06
19:00
Partizan
Metalac
92
69
12.05
19:30
Metalac
Partizan
57
81

2008-2009
25.04
Metalac
Partizan
50
76
12.04
Partizan
Metalac
80
60

Uporedni rezultati

Metalac Farmakom
 
Partizan NIS
Ukupno (Domaćin) Ukupno (Domaćin)
20 (10) Broj utakmica 20 (10)
1 (1) Broj pobeda 19 (10)
19 (9) Broj poraza 1 (0)
1330 (650) Dati poeni 1650 (836)
1650 (814) Primljeni poeni 1330 (680)
-320 (-164) gol razlika na utakmicama +320 (+156)
5% (10%) UspeŔnost 95% (100%)
Nema rezultata