Englezi svima sole pamet a idu iz apsurda u apsurd

Englezi pametuju svima. Često se prave da su najbolji u svemu. U fudbalu vječno nabijeđeni a reprezentacija im pravi neuspjeh za neuspjehom. U politici prave nemir u svijetu. A pravila i tradicija ? Neke tradicionalne stvari su stvarno za poštovanje ali neke, pa neke su apsurdne. To je pokazao i Vimbldon večeras.

Danas su Izner i Andrson igrali šest ipo sati, što je treći najduži meč u istoriji tenisa.  Anderson je dobio sa 26-24 u petom setu. To je odgodilo početak meča Noleta i Rafe Nadala i meč je počeo u 21h po našem, odnosno u 20h po londonskom vremenu.

Meč je počeo pod krovom jer ne bi mogli više od seta na otvorenom da odigraju. I taj dio nije sporan. Ali meč je morao da se završi do 23h po lokalnom vremenu, odnosno do ponoći po našem vremenu. Razlog ? Bizaran kao i 80% stvari vezanih za Engleze. Od 23h po lokalnom vremenu u Londonu, kreće policijski čas i svi javni događaji moraju da se završe radi zaštite javnog reda i mira.

A kako očekivati da Nole i Rafa za tri sata odigraju meč ? Ma apsolutno nerealno. I naravno da nisu završili meč. Prvi set je dobio Nole sa 6-4, Rafa je uzvratio sa 6-3 a treći set dobio je Nole sa 7-6. Tenis koji je bio u ovom meču, bio je apsolutno nevjerovatan. Gledao sam dosta epskih mečeva ali ovo je bilo nešto impresivno. Kakav mozak moraš biti da to prekineš radi neke trivijalne stvari ? Ali to su vam Englezi. Čudni i nevjerovatni sa svim svojim odlukama.

Što je najsmješnije, treći set završio je u 23:03h po lokalnom vremenu. Pa kakva je sad razlika između tri minute i sat vremena preko granice ? Ako je granica u neko vrijeme, onda je granica. Nema minut vise, sekund više. Ako mogu tri minuta više onda mogu i tri sata više igrati. Ali Englezi ne bi bili apsurdna nacija da ne rade ovakve gluposti.

Naravno da će prekid više odgovarati onom ko gobi, odnosno Rafi. Međutim, ovo bih pisao i da je bilo 2-1 za Rafu. Bruka i sramota je da se ovo prekida ali Englezi i nisu ništa drugo nego bruka i sramota u 80% stvari što rade. Jedine stvari koje im faktički valjaju jesu sitkomi i Engleske lige u fudbalu.

Foto: Wimbledon