XS
SM
MD
LG

Hrvatska lako izašla na kraj sa Srbijom

 

EPA

 

U fantastičnoj atmosferi pred gotovo 11.000 gledalaca Hrvatska je u okviru prvog kola Evropskog prvenstva za rukometaše, kojem je domaćin, u Spaladium Areni savladala Srbiju sa 32:22.

Bila je ovo odlična predstava hrvatskih rukometaša od početka do kraja meča. Imao je tim Line Červara nekoliko padova u prvom dijelu, ali sve se to može zaboraviti, jer je upisana pobjeda na otvaranju pred domaćim navijačima i sada se lakše diše u taboru kauboja.

Srbija je igrala sa puno izmjena na putu napad-odbrana, tačnije s po tri, a u napadu niko od bekova nije bio raspoložen kao Petar Nenadić. Pokušao je Zelenović da ga prati, ali nije to bilo dovoljno protiv odlično raspoloženih Hrvata. Funkcionisala su kod Hrvatske oba segmenta igre i napad i odbrana, a to Srbija nije mogla zaustaviti.

Ono što privlači posebnu pažnju jeste da su golmani Srbije Čupara i Ivanišević sakupili samo tri odbrane za cijeli meč. Sa 2:0 je Hrvatska otvorila meč, a prvi gol selekcija Srbije postigla je u 5. minuti, kada je Šešum smanjio na 2:1. Igralo se gol za gol do 10. minute (4:3), da bi onda Hrvatska mini-serijom od 2:0 povela sa 6:3. Uslijedio je odličan odgovor Srbije, koja je uzvratila serijom od 3:1 i došla na samo gol zaostatka (7:6).

Hrvatska je u 23. minuti povela ponovo sa tri razlike (10:7), no Srbija se ni tada nije predala, nego je sa dva brza gola Dobrivoja Markovića, jedan s penala, jedan iz kontre, stigla na 10:9. Ipak, do kraja poluvremena Štrlek, Stepančić (dva puta) i Cindrić donose Hrvatskoj ugodnih plus pet na odmoru (14:9).

Početak drugog dijela donio je gol Hrvatske s kojim je otišla na šest golova prednosti (15:9). Upravo tu razliku izabranici Line Červara održavali su u narednih 10 minuta, a išli su i na sedam golova prednosti.

Nakon toga igra Srbije nije se mogla nazvati dopadljivom, a svaku grešku orlova kauboji su znali da iskoriste. Hrvatska je čvrsto čuvala prednost i ni u jednom trenu njena pobjeda nije došla u pitanje.

Hrvatska - Srbija 32:22

Dvorana: Spaladium Arena
Gledalaca: 10.500
Sudije: Lars Geipel Marcus Helbig (oba Njemačka). 

Isključenja: Hrvatska 6 minute, Srbija 8. Sedmerci: Hrvatska 2 (2), Srbija 5 (5).

HRVATSKA: Stevanović (dvije odbrane), Alilović (devet odbrana), Mihić 2, Duvnjak 2, Stepančić 6, Kopljar 1, Vori 1, Gojun, Horvat 4, Karačić 2, Mandalinić 1, Štrlek 6, Čupić 2 (2), Musa 1, Mamić, Cindrić 4. Selektor: Lino Červar.

SRBIJA: Čupara (tri odbrane), Ivanišević, Šešum 2, Vujić, Đukić, Beljanski 1, Nenadić 6 (2), Radivojević 1, Marković 2 (1), Đorđić, Ilić 3 (2), Jovanović, Zelenović 5, Marsenić 1, Vujin 1, Obradović. Selektor: Jovica Cvetković.

Za SPORTDC iz Splita: Jasmin Tajić