XS
SM
MD
LG

Niški košarkaš potpisao za Real Madrid

    Nastupajući za reprezentaciju regiona, 13-godišnjeg Pavla Stošića zapazio je skaut madridskog Reala, kontakt je ostvaren i Nišlija se već nalazi u glavnom gradu Španije. Iako najtrofejniji evropski klub uglavnom dovodi strance tek kada završe osnovnu školu, insistiranje da Stošić dođe kod njih već sada, dovoljno govori o raskošnom talentu.

    "Pavle treba da radi dva puta više od Španaca da bi uspeo tamo"; foto: Slaviša Stošić;

    Njegov otac, Slaviša Stošić, inače trener mlađih selekcija Konstantina, skromno kaže da je ovo tek prvi korak, te da ja potrebno još mnogo rada kako bi uspeo tamo. Iako nema dovoljno godina za osamostaljivanje, prelazak iz Niša u Madrid ga ne plaši, zapravo je jedva čekao da otputuje.

    Kada smo bili tamo, pitali su ga da li bi ostao odmah, a tata sam da se vrati, on je bez problema rekao: da. Dok smo spremali papire svakog dana je pitao kada će taj ugovor, kada će ti papiri, baš je bio nestrpljiv i jedva je dočekao da ode. Baš je rešio da ide tamo i sviđa mu se. Cilj mu je da bude u prvom timu Real Madrida, zatim da zaigra za reprezentaciju i da na Olimpijskim igrama osvoji zlato - priča njegov otac.

    Pavle jedva čekao da ode u Mardid; foto: Slaviša StošićNakon što su primili poziv iz najtrofejnijeg kluba na kontinentu, Stošićima nije bilo potrebno mnogo da odluče. Dobili su dobre uslove, 5-godišnji ugovor, sa opcijom da napusti klub ukoliko bude nezadovoljan tokom prve dve godine. Kako bi prilagođavanje na novu sredinu išlo lakše, klub će plaćati put i smeštaja za Pavlove roditelje svake 5. nedelje.

    Alberto Angulo je tražio moj broj, rekli su samo "mi smo zainteresovani za vaše dete, da li može da dođe na probu, mi plaćamo sve što treba". Trebalo je da ostanemo 6 dana, ali ostali smo samo 4, zbog Pavlovih obaveza prema reprezentaciji. Poslednjih mesec dana smo sakupljali papire, sinoć je odleteo sa majkom. Odmah su ga upisali u školu i kada završi 8. razred kreće na koledž tamo, uslovi su fenomenalni - ispričao je Stošić.

    Nikada Niš nije bio rasadnik košarkaških talenata, niti davao velika imena u ovom sportu, ali je to izgleda počelo da se menja: tu je Stefan Jović, glavna uzdanica seonirske reprezentacije, koja se večeras takmiči u polufinalu Evropskog prvenstva, pa Andrija Marjanović, koji je nedavno osvojio zlato sa juniorskom selekcijom.

    Stošić naglašava da da će se za još neke daleko čuti: tu je Zoran Paunović, sada člana Crvene zvezde, Bogdan Trifunović junior Partizana, a dvojica momaka su se otisnula i u Italiju.