XS
SM
MD
LG

Veče kada Srbija nije mogla izgubiti

Kraljevo je odavno velikim slovima zapisano na košarkaškoj mapi Srbije. Kraj Ibra su iznikla tri NBA igrača, plejada vrhunskih igrača, reprezentativaca i trenera. Ipak, trebalo je sačekati 2. avgust 2017. godine da bi u Kraljevu gostovala "A" košarkaška selekcija Srbije. Mnogo je onih u gradu na Ibru koji nisu dočekali ovaj događaj, ali na sreću novi naraštaji će imati šta da prepričavaju svojim pokolenjima.

Duel Srbije i odgovarajuće univerziztetske reprezentacije u sklopu priprema za predstojeće EP u Turskoj u pravom smislu reči bio je sportski praznik. Iako je temperatura napolju prelazila 37 podeok, sportski hram na levoj obali Ibra je bio ispunjen skoro do poslednjeg mesta. Svi su želeli da vide naš nacionalni tim, da pozdrave selektora Đorđevića, ali i da pruže podršku našim "studentima", pogotovo posle nesvakidašnjih otkaza igrača koji su bili pozvani u ovu selekciju.

Naš nacionalni tim nastupio je bez povređenih Simonovića, Nedovića, Raduljice i Teodosića. Selektor Đorđević je igrao sa 13 raspoloživih igrača, ali kako je prvi pripremni meč nije se ni očekivao mnogo jak ritam. Serija promašaja na obe strane govorile su u prilog činjenice da su obe selekcije u jeku teškog rada, ruka još ne sluša, ali svejedno, gledaoci nisu bili razočarani ishodom prve četvrtine 14-14. Nastavak je bio bolji, dinamičniji,a kreirali su ga "studenti". Đoković je podigao ritam, krenule su trojke i uslovni gosti su došli u vođstvo koje je nateralo Sašu Đorđevića da zatraži i prvi tajm aut. Vratili su "orlovi" vođstvo, ali nisu uspeli da se rezultatski odlepe. Jednostavno, izabranici ZoranaTodorovića su odbili da potpišu kapitulaciju pre kraja utakmice.

U Tursku po medalju - selektor Djordjević i košarkaši Srbije

Stvari su na svoje došle u trećoj deonici. "Orlovi" su dodali gas, pogađali su izabranici Saše Đorđevića sa svih pozicija, uz nešto bolju odbranu, to je bilo dovljno za prvu dvocifrenu prednost. Na odmor pred poslednju deonicu se otišlo sa vođstvom Srbije 56-42.

U poslednjoj četvrtini razlika se samo uvećavala, "studenti" nisu više imali snage da se ravnopravno suprotstave "A" timu, samo su raspoloženi Đoković i Tejić pružili značajni otpor u nastavku. Jović, Bogdanović i gorostasni Marjanović lako su poentirali u ovoj deonici za konačnih 77-54. Selektori Saša Đorđević i Zoran Todorović mogu da budu zadovoljni viđenim u ovom kontrolnom susretu koji je završen dugotrajnim aplauzom prepune dvorane,a to govori da su i gledaoci puni lepih utisaka otišli svojim kućama i da veruju u svoje košarkaše, nadajući se novim medaljama.

SELEKTOR ĐORĐEVIĆ: IMA NEKIH STVARI...!

Na pres konferenciji po završetku utakmice u Kraljevu, selektor našeg nacionalnog tima Aleksandar Đorđević bio je zadovoljan.

- Posle sedam dana rada na Kopaoniku smo sišli u Kraljevo da odigramo utakmicu. Hvala gradu na Ibru, Kraljevčanima na toplom prijemu, na podršci, znači nam to jako. Pohvalio bih i Univerzitetsku selekciju na odličnom odnosu prema utakmici, odličnom prvom poluvremenu i voleo bih da tako nastave i u Kini. Ono što mora da se istakne, Srbija je u Kraljevu nastupila bez šest igrača iz poslednje utakmice koju smo imali u prethodnom ciklusu. Drugim rečima, ovo je jedan potpuno novi tim i tek sledi pravi rad, uigravanje...

Zastao je naš selektor i dodao.

- Moraju igrači da shvate da se sve rešava na terenu. Ne zanimaju me novine, društvene mreže, samo se vrednuje učinak na terenu i izvolite. Oni moraju individualni kvalitet da podrede uspehu kolektiva. Mi smo godinama unazad postavili lestvicu vrlo visoko i ispod toga nećemo, Kriterijumi se znaju. O tome ću još razgovarati sa igračima po povratku na Kopaonik.

Stepen povreda Simonovića i Nedovića je takav da se još čeka konačan stav lekarske komisije.

- Mi u principu znamo šta je, ali moramo da sačekamo. Naivno nije, zdravlje je najpreče. Sledi još snimanja, magnetne rezonance i ostalo, pa ćemo videti - diplomatski je odgovorio selektor Đorđević i napomenuo još jednu zanimljivu stvar.

- Podsetio bih da smo svojevremeno za Svetsko prvenstvo poveli jednog igrača iz Univerzitetske selekcije. To kao napomena i nauk da može i sada da se desi. To ću posle reći igračima iz Univerzitetske reprezentacije, jer treba da znaju - zaključio je Aleksandar Đorđević.

ZORAN TODOROVIĆ: ZADOVOLjNI IDEMO U KINU

Selektor naših "studenata" ozarena lica je izašao pred predstavnike "sedme sile" u Kraljevu.

- Komletan ambijent jako pozitivan, motiva nam nije nedostajalo i javno bih se zahvalio selektoru Đorđeviću na ogromnoj podršci i veri u ovaj tim i rad koji smo do sada uložili. To nam mnogo znači i mislim da su to igrači demonstrirali na terenu. Vraćamo se u Zrenjanin sa mnogo lepih stvari, sa jednom pozitivom koja će nam biti vodilja u narednom periodu. Za dva dana putujemo u Kinu na dva pripremna turnira i onda Univerzijada, koja počinje 19. avgusta,a mi dan kasnije startujemo protiv Mađara. Zahvalio bih se i Kraljevu, pravom sportskom gradu, jer su nas na najlepši način dočekali i ispratili - bio je jasan Zoran Todorović selektor Univerzitetske reprezentacije Srbije.

NAGRADE SELEKTORU I GUDžULI

Pre početka utakmice gradonačelnik Kraljeva dr. Predrag Terzić uručio je poklon selektoru "orlova" Aleksandru Đorđeviću uz ovacije preko tri hiljade gledalaca. Istovremeno, potpredsednik KSS Dušan Projović uručio je posebno priznanje Đorđu Gudžuliću, dugogodišnjem sekretaru KK Sloga, za doprinos razvoju košarkaškog sporta u našoj zemlji. Siva eminencija "belih" nagrađen je dugotrajnim aplauzom svojih sugrađana.

Nagrada u pravim rukama - priznanje selektoru Aleksandru Djordjevicu uručio gradonačelnik Kraljeva dr. Predrag Terzić

SRBIJA - UNIVER. REPREZENTACIJA SRBIJE 77-54 (14-14, 20-16, 22-12, 21-12)

Nova sportska dvorana Gledalaca: 3000 Sudije: Maričić, Stefanović i Dimovski (Kraljevo)

SRBIJA: Mačvan 8, Bogdanović 8 (6 as), Kalinić 5, Lučić 5, Milosavljević 5, Birčević 5, Štimac 4, Lazić 4, Micić 3 (5 as), Gudurić 10, Jović 11, Kuzmić 1, Marjanović 8 (9 sk)

UNIVERZITETSKA REPREZENTACIJA: Jevđenijević, Jovanović 4, Šarenac 6, Nenadić 2, Pavlović 6, Nikolić 2, Đoković 11 (4 as, 4 il), Vraneš 4, Brkić 2, Topalović 2, Matić, Veljković 2, Tejić 13 (6 sk).

 

Potezi za kraljevaćku publiku - zakucavanje Bobana Marjanovića