XS
SM
MD
LG

Duboka brazda "Traktorista", "grafosi" popustili u finišu, "dizelka" na glavnom koloseku, Mitrovčani, "gumari" i "kanarinci" popravili plasmane

Prvoligaši su odigrali 19 utakmica (četiri iz drugog dela prvenstva) i od juče se nalaze na zasluženom odmoru. “Traktoristi” su jesenji prvaci zahvaljujući sjajnom finišu, za razliku od prvog pratioca RFK Grafičara, koji je u dva navrata kiksnuo i omogućio “dizelki” da ih stigne na tabeli. IMT-e je vezao tri pobede i stekao opipljivu prednost od šest bodova ispred prvih pratioca. Upisali su 13 pobeda, imali drugi napad i odbranu u prvenstvu. Spregu mladosti i iskustva trener Zoran Vasiljević je vešto ukomponovao, imao u rosteru dovoljan broj kvalitetnih igrača tako da su rezerve u više navrata donosile prevagu kad je rezultat u pitanju. Kao šlag na tortu u poslednjem kolu su nadigrali mlade “grafose” i vratili im milo za drago, za poraz u prvom meču.

Do pre tri kola RFK Grafičar je dobro stajao na tabeli, izjednačen sa Novobeograđanima, ali su porazi u Klupcima i Bežaniji uticali da im lider bodovno odmakne za šest koraka. U derbiju imali su olakšavajuću okolnost jer su nastupili bez šest reprezentativaca. Imali su najefikasniji napad lige (44 gola), ali su primili previše golova, nesvojstveno za jednog od pretendenata za vrh.

Železničar je u poslednjih pet-šest kola sakupio najviše bodova i zato su tako visoko na tabeli. Utisak je pokvario neplanirani poraz u Kruševcu, ali im deoba drugog mesta daje realne šanse da se ravnopravno nose za dva mesta koja direktno vode u Super ligu. Poznavaoci prilika u ligi tvrde da su Pančevci prvi kandidat za osvajanje naslova i sve su tome podredili, počev od stabilne finansijske situacije, zavidne infrastrukture, kvalitetnog igračkog kadra i iskusnog trenera.

Teško je verovati da ostali konkurenti, pa i poletni Mitrovčani mogu dostići odmaklu “trojku”. Pored lidera niz od tri pobede imali su preporođeni igrači Radničkog, koji dugo ne znaju za poraz. Imali su najpouzdaniju odbranu i ne baš efiksnu navalu, odnosno najmanje su dali i primili golova. Predvode uspešnu vojvođansku “četvorku” koja se smestila od četvrtog do sedmog mesta.

Inđija je u finišu posustala i na zadnjih pet utakmica upisala tek šest bodova. Posrtanje “zelenih” iskoristili su Mitrovčani da ih preteknu za bod. Izuzev prvaka, imali su najmanje poraza(tri), međutim veliki broj nerešenih rezultata(deset) uticao je da zaostanu za vodećima. Od 26 golova koliko su postigli, prvi strelac iskusni Slaviša Stojanović je doprineo sa jedanaest.

Pored Radničkog i Trayala, najviše uspeha u poslednje vreme imali su Novosađani sa četiri trijumfa popeli su se do šestog mesta i pozicije odakle mogu da napadnu baraž. Tipična su domaćinska ekipa, imaju iskusan tim sastavljen od bivših superligaških igrača sa iskusnim starategom Brankom Žigićem.

OFK Vršac je odlično startovao i kako je prvenstvo odmicalo ponestajalo im je snage i koncentracije, mada su povrede u velikoj meri kumovale nešto slabijim rezultatima. Četiri boda u pet mečeva uticali su da se nađu u sredini tabele gde je velika gužva i mala bodovna razlika.

Kruševljani su najviše napredovali zahvaljujući sigurnim bodovima ispod Bagdale, i kao “krem na tortu” došla je pobeda na Švajcariji dovoljna da preskoče nekoliko konkurenata.

GFK Sloboda je kraljica remija (12), sa malim brojem pobeda i poraza, što dovoljno govori o čvrstini i kompaktosti sastava. U četiri “prolećna” kola upisali su isto toliko nerešenih rezultata. Od 19 golova najbolji strelac Šušnjar postigao je devet.

Ubljani su sa dva poraza pokvarili učinak mada su za rivale imali IMT-e I Železničar. Pogodili su sa angažovanjem internacionalaca Kvaku i Ibrahima koji su doneli novi kvalitet i golove. Provejava zadovoljstvo dosadašnjim uspehom na premijeri I ukoliko na proleće budu potvrdili sadašnje pozicije imaže dovoljno razloga da slave.

Mačva je prekinula seriju loših rezultata i u prerthodna tri kola osvojila pet bodova. Ne mogu se pohvaliti brojem pobeda, nisu previše gubili, da se primetiti da su igrali na “siguricu”. Sa Šapčanima se zatvara krug ekipa koje konkurišu za plej-of, i tri boda manje od osmog daje im šanse da budu bolji nego protekle sezone.

Radnički je iznenadio Lozničane i upisao prvu pobedu i četvrti bod na gostovanju. Imaju najviše poraza u ligi(11), najmanje nerešenih rezultata, i uglavnom su osvajali bodove pored “studenjaka”. Iskusan sastav “majstora”, sa bivšim Partizanovcima, konačno je proradio I nagovestio bolje dane.

Metalc na 13. mestu predstavlja najveće razočarenje u prvom delu prvenstva. Od kandidata za vrh, našli su se u grupi timova koji razmišljaju o opstanku. Deset poraza (četiri u poslednjih pet mečeva), i pet pobeda je više nego skroman učinak. Klub sa superligaškim uslovima, kvalitetnim kadrom, imao je sve uslove da bude uspešan ali rezultata nema. Otišao je ranije uspešni sportski direktor Bojan Leontijević, menjali se treneri i možda tu leži osnovni razlog dosadašnjeg neuspeha.

Taman pomislimo da se Lozničani dižu, oni dožive neuspeh. Pobede RFK Grafičar, izgube od Radničkog, tako iz utakmice u utakmicu, po principu toplo-hladno. Uspešniji su na gostovanjima, i pored Rada primili su najviše golova.

“Građevinari” što za dan “sazidaju” za noć sve “poruše”. Seriji poraza nema kraja, samo tri pobede i sedam remija više nego su skroman učinak. Nema sumnje da ukoliko ne promene nešto radikalno i dovedu adekvatna pojačanja loše im se piše.

Zlatibor je porazom na Švajcariji od Trayala preuzeo od Rada “fenjer”. Skroman igrački potencijal nije ulivao poverenje i deset poraza potvrda izrečenog. Prvi strelac ekipe Dašić dao je dve trećine golova (devet) od 15 koliko su “beli” postigli.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23