XS
SM
MD
LG

Bečej domaćin međunarodnog karate kampa

Detalj iz rada Karate kampa Bečej 2022.- foto: V. Jankov

Karate klub Bečej je lane na svečan način obeležio pola veka postojanja i uspešnog rada, a ovog vikenda su, posle četvrt veka, organizovali međunarodni karate kamp Bečej 2022. i na taj način napravili krupan iskorak i u radnoj aktivnosti.

- Presrećni smo svi u klubu da smo, posle višegodišnjih pokušaja, dobili mogućnost da, u partnerstvu sa lokalnom samoupravom, organizujemo kamp ovakvog formata u našoj sredini. Treneri i takmičari našeg kluba su unazad nekoliko godina išli u inostranstvo na ovakve seminare, kako bi dobili šansu da rada sa najboljim svetskim instruktorima, a sada smo dobili priliku da se sve održava kod nas. Oduvek smo želeli organizaciju ovakvog kampa, ali su se tek sada stvorili uslovi.Rečju, dosanjali smo višegodišnji san. Tri dana oko stotinu karatista iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Švajcarske, Švedske i, naravno, Srbije, uglavnom seniora, a dečica su iz našeg kluba, rade sa japanskim instruktorom Ohtom Jašimobom, rekao nam je u ime kluba domaćina trener Atila Komaromi.

Ohto Jašimobo je instruktor Japanske karate federacije, majstor 7. dana, koji sada živi u Londonu i dostupan je evrpskim karate savezima i klubovima. U Bečeju je već bio daleke 1996, a godinu dana kasnije je bio još jedanput u Srbiji.

- Posle četvrt veka sam u Srbiji i veoma se radujem. Prezadovoljan sam gostoprimstvom svih u Srbiji, a iskustva koja nosim iz Bečeja su divna. Spreman sam danastavimo saradnju već naredne godine, veli majstor karate sporta Ohta Jašimobo.

U pozdravnoj besedi polaznike kampa u ime Karate kluba Bečej pozdravio je jedan od doajena bečejskog karate Vasa Džigurski, a potom je učesnicima kampa poželeo prijatan boravak i uspešan rad u gradu kraj Tise član Opštinskog veća zadužen za omladinu, sport i turizam Dane Mandić, a onda u ime opštine Bečej uručio prigodan poklon japanskom karatisti.

- Činjenica da se ovakav sportski kamp održava u našem gradu posle četvrt veka, govori o spremnosti aktuelne lokalne samouprave da pomognu karate klubu Bečej, a time i razvoju karate sporta u Srbiji i regionu. Jer, na ovaj način je stotinu karatista iz regiona dobili privilegiju da rade sa svetski priznatim insruktorom Japanske karate federacije Ohtom Jašimobom. Ovo je podstrek za Karate klub Bečej, ali bi trebao da bude putokaz i ostalim klubovima da na sličan način prezentuju sport kojim se bave i opštinuu širem kontekstu. Pokazalo se da smo mi u lokalnoj samoupravi spremni da pomognemo logistički i finansijski. Za ovaj projekat smo izdvojili nešto preko 300.000 dinara i omogućili klubu da dosanja višegodišnji san. Sada nam je san Bečej bude domaćin Evropskog prvenstva u karateu za uzrast do 17 godina, a u budućnosti i seniorskog EŠ, razmišlja o novim poduhvatima Dane Mandić.

U JKA Srbije su svesni značaja ovakvih seminara, a nešto slabiji odziv klubova iz naše zemlje pravdaju dugom pauzom u organizaciji ovakvih kampova.

- Zahvalio bih lokalnoj samoupravi u Bečeju što je izašla u susret i pomogla KK Bečej da organizuje seminar ovakvog formata. Ovim menjamo sliku naših organizacionih mogućnosti. Mogao je odziv naših klubova biti veći, ali raduje nas što smo sve pokrenuli sa „mrtve tačke“ i posle svega verujem da ćemo ubuduće uspostaviti kontinuitet organizovanja ovakvih seminara bilo u Bečeju ili nekoj drugoj sredini na tlu Srbije, rekao nam je predsednik JKA Srbije Marko Tomić.

Milina je bila pratiti rad kampa u kom je japanski instruktor istu pažnju poklanjao iskusnim majstorima, nosiocima crnog pojasa,i dečici iz kluba domaćina sa zelenim i narandžastim pojasevima.