XS
SM
MD
LG

Odložen derbi u Vršcu, oslabljeni "Traktoristi" na ispitu u Šapcu, Ubljani protiv tradicije na otvaranju 10. kola

Foto: prvaliga.rs

Naredno 10. nekompletno kolo Mozzart bet Prve lige startuje u petak utakmicom u Užicu. Zbog ućešća velikog broja reprezentativaca u mlađim selekcijama, RFK Grafičar je odložio naredne tri utakmice, tako da će se derbi u Vršcu odigrati narednog meseca. Ostalih šest utakmica igraće se u subotu.

U petak će GFK Sloboda u večernjem terminu odigrati duel sa Jedinstvom sa Uba. U prethodnom kolu oba rivala su poražena i na tabeli dele sedmo i osmo mesto sa po deset bodova. Tradicija je na starani domaćina i Ubljani u poslednjih nekoliko sezona uvek su se iz Užica vraćali pognutih glava.

Domaćin ima nešto kraći roster i teret dosadašnjih utakmica uglavnom su izneli isti igrači, tako da je rezultiralo sa tri poraza u poslednje vreme. Poslednjeg dana prelaznog roka pojačali su se sa napadačem Zlatibora Jeremićem. U Jedinstvu poraz od lidera nisu tragično shvatili, došao je posle pet utakmica. Trener Miloš Obradović će proslaviti mali jubilej, stotu utakmicu koju vodi sa klupe Jedinstva. Izuzev suspendovanog Adamovića ostali igrači su u kombinaciji za sastav tima.

Inđija nezadrživo juriša ka vrhu, vezali su dva uspeha i najbliži su vodećem dvojcu. Igraju moderan, agresivan fudbal, u naletu su i forma je u usponu. Favoriti su protiv RFK Novog Sada 1921, koji se budi i nisu bez šansi. Osvojili su osam bodova na pet utakmica, ali je činjenica da teško daju i primaju golove.

“Majstori” su poraženi minimalnim rezultatom od “kanarinaca”, mada su mogli poneti prvi bod sa gostovanja. Priliku za popravni vide u duelu sa promenljivim Kruševljanima. Jedini su prvoligaš bez nerešenog rezultata, to jasno odslikava koncepciju kojoj teže, a to je otvoreni pristup prema rivalu. Četiri poraza i hronična neefiksanost primorali su ih da angažuju zvučna pojačanja kao što su partizanovci Gulan, Brezančić, Obradović i najnoviji vezni Kojić iz Proletera. Trayal igra promenljivo (tri poraza u pet duela), sastavljen od iskusnijih igrača naročito na štoperskim pozicijama, i bodove uglavnom osvajaju na stadionu Mladosti.

Vojvođanski derbi se igra u Sremskoj Mitrovici. Radnički igra tvrdo, najmanje su primili golova, ali se ne mogu pohvaliti efikasnošću. U poslednjih nekoliko kola imaju po dve pobede i poraza i protiv favorizovanih Pančevaca prihvatljiv je svaki rezultat osim poraza. Železničar je nadigrao Milanovčane, istako se dvostruki strelac Grgić, i sa novim trenerom se polako konsoliduju i podižu formu neophodnu za vrh tabele.

Neočekivanim porazom u završnici utakmice, u Klupcima, protiv Vrščana, Loznica je prekinula niz od tri pobede. Duel je odigran po nefudbalskim uslovima, na poplavljenom terenu i ponovo će biti domaćin, ovog puta će ugostit blede “Građevinare”, koji su ostali bez trenera Branka Mirjačića, koga će na klupi naslediti povratnik iskusni Bogdan Korak. Da li će šok terapija biti od pomoći ostaje da se vidi. Najviše su odigrali nerešenih mečeva od toga većinu na strani.

Mačva u Šapcu dočekuje zahuktale “Traktoriste” i duel obećava kvalitenu predstavu začinjenu golovima. Domaćin se uzda u umeće iskusnog kapitena Adamovića, Ristivojevića, Vraštanovića, napadače Pejovića i Marjanovića i pouzdanog golmana Samurovića. U Šapcu su kiksnuli protiv Loznice i donekle se rehablitovali na Banjici. IMT-e je u seriji od četiri pobede na pet utakmica, poslednju protiv Mitrovčana obeležio je raspoloženi Radočaj golom i asistencijom. Trener Novobeograđana Zoran Vasiljević ima kadrovskih problema. Pored mladih reprezentativaca Lukića i Lukovića, neće moći da računa na bolesnog Stevanovića i suspendovanog Kijevčanina.

Metalac je najviše razočarao i prema očekivanju oprostili su se od trenera Dejana Rađenovića, koji je poslu prišao sa puno energije, ali ga nisu ispratili rezultati. Posle debakla u Pančevu i serije od četiri poraza, naslediće ga nedovoljno poznati Goran Matković, koji je radio u klubovima na Bliskom istoku. Priliku da se rehabilituju biće duel sa poslednjim Zlatiborom, koji su nepredvidivi. Iza sebe imaju dva poraza i primili su najviše golova. Utoliko je čudnije jer su važili za čvrst i defanzivno sastav.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23