XS
SM
MD
LG

Mozzart bet PLS: Derbi se igra u Pančevu, stižu vodeći "grafosi", vojvođanski derbi u Sremskoj Mitrovici, mogu li "ere" odoleti silnim "Traktoristima"?

Foto: prvaliga.rs

Posle četiri kola prvenstva Mozzart bet Prve lige Srbije došlo je do smene na tabeli i na čelo su zaseli mladi “grafosi” zahvaljujći pobedi u derbiju nad IMT-om. Pored dve pomenute ekipe, izdvojila su se ostala dva favorita Železničar (u seriji od tri pobede) i Metalac. Neuspehu na startu prvenstva platili su po starom običaju treneri, Loznica i RFK Novi Sad 1921 imaju nove stručnjake. Derbi kola igra se u Pančevu, a biće zanimljivo na Novom Beogradu, neizvesno u Šapcu, Sremskoj Mitrovici i Loznici.

U okviru 5. kola, u petak su na programu tri utakmice. Pored hale “Ranko Žeravica”, do juče vodeći “Traktoristi”, ugostiće neporaženu GFK Slobodu, jedinog neporaženog novajliju. Novobeograđani su se propisno ispromašivali u derbiju i za to su bili kažnjeni prvim porazom. U duelu sa Užičanima su favoriti, mada neće biti lako protiv... Za GFK Slobodu ovaj duel je prvi pravi ispit sa jednom ekipom iz vrha i svojevrsni test i provera mogućnosti. Dosadašnjim učinkom mogu biti zadovoljni, i vidi se da postaju specijalisti za remije.

Na kormilo Loznice došao je pre neki dan novi trener Nebojša Nešković, koji je radio u OFK Žarkovu. Tri poraza, bez pobede i najviše primljenih golova bili su znak da uprava reaguje i zahvali se, drugi put, na poverenju Draganu Mićiću. Dolazi Inđija ekipa sa velikim ambicijama, koja nije startovala kako su očekivali. Više su bili u krizi rezultata i polako se konsoliduju i u prošlo kolu su ostvarili prvu pobedu, zaslugom strelaca Đurića.

Na Švajcariju stiže Jedinstvo da pokuša da ostane neporaženo. Svima je dobro poznat stil igre domaćina koga odlikuje čvrstina, snaga i prepoznatljiv stil. Mnogo polažu na prekide, skok, brzu tranziciju... Na drugoj strani Ubljani bolje igraju na strani i porazom od Pančevaca poništili su “brejk” iz prvog kola u Loznici, tako da moraju tražiti nove bodove u gostima. Veliki hendikep predstavlja povreda ukrštenih ligamenata bonusa Matića.

Peostalih pet duela na programu su u subotu. U Sremskoj Mitrovici igra se vojvođanski derbi, gde gostuje OFK Vršac, jedno od najprijatnijih iznenađenja kad su novajlije u pitanju. Trener Nenad Mijailović, upkos dobrim rezultatima, naglašava da je prevashodni cilj borba za opstanak. Domaćin je favorit, smatra da više vrede nego što rezultati govore, imali su, kaže, težak raspored, više su u krizi rezultata, i u hodu su se kompletirali. Mladi stručnjak ima velikih kadrovskih problema i za duel sa Radničkim neće moći da računa na bolesne i povređene Stanisavljevića, Vujića, Parađinu, Ivića, Glavinića…

RFK Novi Sad 1921 je umesto Aleksandra Radunović postavio za trenera poznato ime Branka Žigića, koji je u klubu ostavio veliki trag kao igrač i trener. Novajlija je formirao tim pred prvenstvo, imaju kvalitet i još se “traži”. Nisu imali dovoljno sportske sreće, neiskustvo je uticalo da ostanu uskraćeni za koji bod. U goste stiže Trayal koji ispred sebe ima gust raspored i za deset dana odigraće četiri utakmice. U ponedeljak su uz manje teškoće savladali Zlatibor, juče su igrali finale Kupa FSRIS sa GFK Jagodinom, a u subotu odlaze u Novi Sad, sledi vanredno kolo.

Derbi se igra u Pančevu između Železničara i RFK Grafičara, dve ekipe koje su u poslednje vreme pokazale najviše. Domaćin je posle neočekivanog startnog poraza nanizao tri pobede i uhvatio priključak sa vrhom. Osokoljeni trijumfom na Ubu (sa igračem manje), pokušaće organizovanom igrom i disciplinom, da nanesu prvi poraz lideru. Uzdaju se u strelca i asistenta Lainovića sa prethodnog meča. Biće to sudar čvrste i najbolje odbrane i najefikasnijeg gostujućeg navalnog reda. Prethodni derbi obeležio je 16-godišnji Mijatović i biće adut trenera Neđića u ovoj utakmici.

Peto kolo se zatvara večernjom utakmicom između Mačve i Metalca. Gosti su bar na papiru favoriti, bar po dosadašnjim igrama i rezultatima. Toga su svesni Šapčani, koji jedno lice pokažu na svom terenu a u gostima su neprepoznatljivi. Mentalitet je čudo, u ekipi u kojoj od 24 igrača 20 je iz Šapca. U Inđiji su za 20 minuta primili tri gola, a da nisu iskoristili svoje prilike. Problem je u glavi, kontatacija je trenera Ivan Kurtušić, koji kaže da će odigrati bez pritiska i protiv favorita pružaju dobre partije.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23