XS
SM
MD
LG

Junajtedu je potrebno vreme i ozbiljan reset

Fotto: Manchester United

Svaki veliki klub nekada mora proći kroz teške trenutke. Mančester Junajted imao je veliku krizu prije ere legendarnog Ser Aleksa Fergusona. Nakon njegovog odlaska, ponovo su nastali problemi. Poslednji trzaj Junajted je imao u vrijeme mandata Žozea Murinja ali nakon toga uslijedio je slobodni pad kojem za sada nema kraja.

Prošla sezona bila je turbulentna. Ole Gunar Solskjer počeo je sezonu na klupi Junajteda a nakon njegove smjene sezonu je na klupi priveo kraju Ralf Rangnik. Već pred kraj sezone bilo je jasno da će doći do promjene i da će novi menadžer biti Erik Ten Hag. Prva ideja je bila da on bude menadžer a Rangnik operativac ali je brzo Rangnik napustio klub.

Pokušao je Ten Hag da sredi stvari iako je bilo jasno da će mu trebati vremena. Cijelo ljeto pokušavao je dovesti neke igrače kao što je Frenki De Jong ali mu to nije pošlo za rukom. Doveo je neke igrače ali pitanje je koliko su Lisandro Martinez, Malasija i Kristijan Eriksen pojačanja u ovom trenutku.

Junajted je poslednjih sezona mnogo para uložio u odbranu a utisak je da su mnogo toga promašili. Van Bisaka se pokazao kao potpuni promašaj, Megvajer kao neko ko je previše plaćen za ono što donosi dok je veliko pitanje da li su igrači poput Lindelefa ikada i imali kvalitet za ekipu ranga Junajteda. No bez obzira na to, Megvajer i Varan su dovoljno dobar štoperski tandem da ta pozicija ne bude prioritet. A i ruku na srce, Martinez nije djelovao impresivno ni u Ajaksu jer Ajaksova odbrana nikad nije bila silna i njima je stvari donosila nevjerovatna ofanzivna igra. Malasija je dobar bekap za Šoa koji je sklon povredama ali ništa preko toga.

Kristijan Eriksen dobro da igra fudbal nakon svega. Međutim, on ne može igrati onako kako je igrao a pogotovo ne u Junajtedu gdje se preklapa sa Brunom Fernandešom po poziciji. Kao bekap može naravno biti koristan ali Ten Hag ga koristi u prvom timu za sada. 

Zapravo, on tako pokušava nadomjestiti glavni problem Junajteda. Realno, MekTominej i Fred nisu tandem veznjaka za klub kakav je Junajted. U defanzivi prečesto prave gluposti a ofanzivno su nedovoljno konkretni pa Ten Hag pomjeranjem Eriksena na šesticu, koja mu nije prirodan pozicija, pokušava barem malo ublažiti veliki problem. Očito je da im fali veznjak a oni jure De Jonga kao da je jedini igrač na planeti. Nesporno je De Jong nevjerovatan igrač ali je očito i da ne želi doći u Junajted. Zato bi se trebali okrenuti nekim drugim rješenjima.

Ali nije vezni red i nedostatak pravog veznjaka jedini problem. Mnogo tu problema ima a jedan je i status Kristijana Ronalda. Ronaldo ma koliko bio veliki igrač, trenutno nije neko ko se uklapa na pravi način u viziju Ten Haga a realno i svojim egom guši Junajted. Pogotovo se to osjeti na igrama Bruna Fernandeša od dolaska ponajboljeg fudbalera svih vremena. Pokušao ga je Junajted pustiti ali trenutno je situaija nevjerovatna do te mjere da Ronalda ni jedan klub ne želi.

Problem je i David De Hea. On je nekada bio vrhunski golman. Ima do toga da loša odbrana i njemu otežava posao ali De Hea nije golamn za sistema Erika Ten Haga. Njegova igra nogom je katastrofalna a Holanđanin voli da mu golman učestvuje u otvaranju igre gdje od De Hee i neće dobiti previše a ruku na srce sve češće pravi i velike kikseve.

Pored svega navedenog, problem Junajteda što fudbaleri nisu spremni da pohvataju zamisli koje Ten Hag ima. Vidjelo se par puta u utakmiamasa Brajtonom i Brentfordom kako neki igrači igraju ono što im se kaže ali ne razumiju zašto to igraju i očekuju da im trener do najsitnijih detalja objasni sve a nisu sposobni sami shvatiti neke stvari. Sadašnji trener Gorice Samir Toplak skoro je pričao o inteligenciji fudbalera gdje je u jednoj pripremi meča rekao igračima da na kornerima protiv rivala mogu na jednom mjestu ostvariti prednost kroz igru dva na dva. U jednoj situaciji im se desio višak i dva na jedan ali nisu znali dati gol. Zašto ? Paa nisu sami mogli shvatiti šta da urade jer im je trener govorio za situaciju gdje neće biti viška. Iako je situacija u kojoj su bili bila još lakša, nisu se snašli.

E pa tako se trenutno ne snalaze igrači Junajteda. Oni stanu gdje im se kaže ali ne znaju zašto su tu i šta dalje. Dok god ne usvoje osnovne mehanizme svog novog menadžera, teško će ući u seriju boljih rezultata, pogotovo jer ih raspored ne mazi.

Da li uvod u Junajtedu znači da je Ten Hag prevara ? Naravno da ne. To je dokaz samo činjenice da je dosta toga trulog u Junajtedu i da im je potreban ozbiljan reset ali i ozbiljno vrijeme da se kockice slože. Bez bar tri-četiri prelazna roka, Ten Hag ne može raščistiti ekipu i dovesti igrače koji odgovaraju viziji koju ima. Isto tako, samim igračima treba vremena da shvate sistem novog trenera.

A ma koliko su navijači Junajteda izgubili strpjenje, bez njega neće moći ponovo izgraditi tim za velike stvari. Kad je došao u Siti, Pepu je trebalo vremena da posloži stvari. Isto je sa Klopom i Liverpulom. Arteta je trebao vrijeme u Arsenalu i sada sav rad i strpljenje polako dolaze na naplatu.

Isto treba i Ten Hag da bi mogao vratiti Junajted na fabrička podešavanja i izgraditi novi šampionski tim. Da li će isto i dobiti, veoma je upitno.