XS
SM
MD
LG

Gde su navijači?!

Uveliko se odvija prvenstvo u Mozzart bet Super i Prvoj ligi Srbije i sva pažnja je uperena prema zbivanjima na zelenom terenu. Malo kome je promakao sumoran ambijent praznih tribina, ukoliko ne igraju Zvezda I Partizan.

Srpske elitna liga, koje se kotira na 11 mestu UEFA liste, okupi tek koju stotinu posmatrača i šačicu bučnih navijača. Izuzev večitih rivala i donekle Vojvodine, ostale više bodre članovi uprave, rezervni i igrači mlađih kategorija. Pada u oči da Čukarički, uprkos visokih pozicija, gleda zanemarljivih 200-300 posmatrača. Mada po veličinio daleko zaostaju za ostalim fudbalskim centrima, Bačka Topola i Ivanjica na tribinama okupe blizu hiljadu gledalaca. Najmanje gledalaca u proseku prati Radnik (200), što ide u skladu sa rezultatima, mada ranije kada su bili bolje plasirani nije bilo ništa više. Blizu je Mladost iz Lučana (300), Voždovac (400), Mladost GAT... Šest utakmica petog kola gledalo je skromnih 3.400 posmatrača (540 po meču)!

Zvuči paradoksalno, ali utakmice Mozzart bet Prve lige su posećenije. Istorijsku premijeru u Vršcu i na Ubu gledalo je oko 1.500 ljudi, u Kruševcu 1.000, mada podaci od kolega izveštača budu često “naduvani”, tako da navedene podatke treba primiti sa rezervom. Po pravilu najmanje posete, izuzev popularne Marakane i stadiona u Humskoj, imaju beogradski superligaši i prvoligaši. RFK Grafičar uprkos dobrom startu gleda mali broj zainteresovanih (200), ništa bolja slika nije na Banjici, Novom Beogradu i ostalim stadionima. “Majstore” je na premijeri bodrilo do 500 navijača, RFK Novi Sad 1921 oko 400... Drugo kolo je po slobodnoj proceni ispratilo oko 9.000 gledalaca, ili nešto prko hiljadu po utakmici. Ispada da su posete na prvoligaškim terenima tri puta veća, ako ne računamo duele večitih rivala, bez kojih bi naša liga bila na nivou Crne Gore, Severne Makedonije, BiH-a...

Ako pogledamo srpskoligašku scenu, možemo konstatovati da su pojedini dueli znatno posećeniji od dva profesionalna rang, naročito to važi za pojedine utakmice u unutrašnjosti, kao što su Smederevo, Čačak, Priboj, Elemir, Novi Banovci, Valjevo, Požega, Svilajnac, Pirot…

Lige “petice” izgleda da mnogo više privlače srpske ljubitelje fudbala, pogotovu kad su im dostupni direktni prenosi Premijer lige, Primere, Kalča... Ljudi više uživaju iz fotelje gledajući znatno kvalitetniji fudbal u ambijentu punih stadiona. Sličan ugođaj mogu sebi da priušte navijači Crvene zvezde i donekle Partizana kad su u pitanju međunarodne utakmice i večiti derbi.