XS
SM
MD
LG

SteelSeries Arctis Pro Wireless – bežične slušalice za svaku priliku!

Foto: SteelSeries

 

Izvor: RUR

Steelseries je poznat po tome da pravi izuzetno udobne slušalice, dobrog zvuka a koje se mogu povezati na svaki uređaj. Sada smo na test dobili jedan od najboljih modela koji smo probali ne samo sa PC računarom, već i sa mobilnim uređajima ali i sa konzolama najnovije generacije.

Arctis Pro Wireless

Sam izgled i osećaj kada ih uzmete u ruku slušalica je vrlo sličan onome što smo videli na Arctis 7 i Arctis 9 modelima i to je jako dobra stvar – u pitanju su lagane i izuzetno udobne slušalice. Tu je headband koji ima fleksibilnu skijašku traku kojom podešavate jačinu stezanja na glavi zavisno od veličine i to je zaista jedan od najboljih sistema koje smo do sada videli na slušalicama. Tu su takođe i jastučići za uši od tkanine punjene memorijskom penom koje omogućavaju neverovatno dobru zvučnu izolaciju a ujedno i neverovatnu udobnost tokom dugotrajnih gejming sesija. Zaista što se udobnosti tiče kada govorimo o Arctis 7, Arctis 9 i Pro Wireless modelima teško da bilo ko može da im parira na tržištu. A najbolje je što to zapravo nije ni jedna od prvih par najbitnijih karakteristika ovog modela!

Daljim pregledom kutije Pro Wireless modela uviđamo najveću razliku – u paketu se nalazi takozvani transmiter koji je sada jedna poveća kutija a koja u sebi ne samo da ima predajnik za 2.4GHz bežično povezivanje nego i mnoge druge stvari. Pre svega tu je veliki volume točkić napred kao i jedno dugme, a kada uređaj priključite na računar shvatite da je pored i poprilično veliki OLED ekran na kome vam se nalaze najbitnije informacije. Tako tu možete videti na koji uređaj ste trenutno prikačeni, jačinu zvuka i druge informacije a točkićem i priloženim dugmetom se krećete kroz menije i podešavate parametre koji vas interesuju. Sa strane kutije se nalazi prorez koji me u prvo momentu zbunio ali nakon daljeg kopanja po kutiji shvatite o čemu se radi – naime dobijate još jednu bateriju. Lako je pomisliti kako Arctis 9 imaju planirano trajanje baterije od 20 sati, dok su Pro Wireless deklarisane na samo 10 sati (što je doduše posledica i nešto boljeg zvuka koji daju), ali onda shvatite da imate dve baterije, jednu koja je u samim slušalicama i drugu koja se dobija u kompletu. I onda konačno shvatite zašto se poklopci na slušalicama zapravo odvajaju, ali je taj dizajn korišćen i na svim ostalim modelima koji nemaju tu opciju. Dakle dok vi koristite jednu bateriju drugu ubacite u transmiter da se puni i na taj način bukvalno ni u jednom trenutku nećete ostati bez baterije. Naravno ako se to baš desi jer ste zaboravili da drugu bateriju napunite uvek možete povezati slušalice i kablom.

Konačno dolazimo i do načina povezivanja za Arcits Pro Wireless, a broj portova na zadnjoj strani transmitera je donekle zastrašujući. Jedan je standardni USB na koji povezujete PC, to je jasno. Drugi je port gde ubacujete AC adapter radi punjenja baterije (nije neophodan da bi se sam transmiter i slušalice koristitle), s tim da AC adapter ponovo ide u USB port na računaru, tako da će vam teoretski ove slušalice zauzeti dva porta. Druga dva su 3.5mm line-in i line-out analogni ulaz i izlaz, to je takođe jasno. Međutim poslednja dva porta su optički ulaz i izlaz. Optički izlaz služi da prosledite signal dalje na neki hi-fi uređaj, međutim optički ulaz može služiti za takođe signal od hi-fi uređaja, ali i jednog nama mnogo bližeg – Playstation 4 konzole. Naime Playstation 4 se ne povezuje preko USB konekcije već upravo preko optičke koja daje veći kvalitet zvuka, a u paketu slušalica se nalazi i optički kabl koji verujem da skoro niko od nas ne poseduje. Ukoliko želite da koristite slušalice sa Playstation 5 konzolom dovoljno je da je povežete preko USB porta, na transmiteru izaberete PS5 kao opciju i spremni ste za igranje. Dodatno bitna stvar jeste da Arctis Pro Wireless podržava i 3D Audio mogućnost koju je donela najnovija generacija Playstation konzola i koja zapravo daje surround mogućnosti u igrama.

Bitno je napomenuti da kao i Arctis 9 i Arctis Pro Wireless osim 2.4GHz wi-fi povezivanja preko transmitera imaju mogućnost i Bluetooth konekcije namenjene telefonima i drugim uređajima i to jeste jedan od detalja koji nam se zapravo najviše svideo. Jer možete istovremeno igrati najnoviju igru ali isto tako i pričati telefonom i to je zapravo potpuno fenomenalan osećaj. Ono što je donekle čudno jeste što je Steelseries sa samih slušalica izbacio chat-mix točkić koji se nalazi na Arctis 9 i tu funkcionalnost prebacio na transmiter i njegov ekran sa kontrolom jačine zvuka. Dok se recimo sama jačina zvuka može istovremeno podešavati i na slušalicama i na transmiteru. U tom smislu mi je ovaj sistem komplikovaniji nego na slabijem modelu pa bih tu dao zamerku ali cenim da je to nešto našta se čovek prosto navikne.

HI-FI zvuk

Arctis Pro serija slušalica ne samo da ima odličan zvuk, kao i ostali modeli, već ima i zvučnike visoke rezolucije koji omogućavaju veći frekventni spektar u rasponu od 10Hz do 40kHz, dok većina „običnih“ modela nude raspon od samo 20Hz do 24kHz. Ja iskren da budem nisam toliko baš dobar sluhista da bih primetio te tanane razlike, ali mogu reći samo da meni slušalice zvuče fenomenalno, mada da budem iskren meni su u oni slabiji modeli zvučali odlično tako da je ovaj model verovatno izvan domena moje percepcije zvuka. Svakako ako ste hi-fi zaljubljenik ovaj model bi valjalo razmotriti, ukoliko ste samo gejmer verovatno će vam i neki od slabijih sasvim dobro raditi posao. Bitno je naglasiti da bežična konekcija ništa ne umanjuje kvalitet zvuka – u pitanju je potpuno lossless povezivanje bez bilo kakve latencije – dakle isto kao i na kablu.

Tu je naravno i Clearcast mikrofon koji je sertifikovan od strane Discorda i koji se uvlači u levu slušalicu. Interesntano je da se u pakovanju dobija i mali „čupavac“ za mikrofon, tj navlaka koja neutrališe uticaj spoljašnjih zvukova, vetra i slično, nalik profesionalnim modelima a to će verovatno najviše pogodovati strimerima i ljudima koji žele baš profesionalni kvalitet mikrofona.

Zaključak

Arctis Pro Wireless slušalice su nešto što zaista prevazilazi sve granice – u pitanju je gejming headset koji od funkcija ima praktično sve što možete poželeti, uključujući i istovremenu wireless i bluetooth povezanost, vrhunsku udobnost i čak dve baterije kako biste mogli konstantno da ih menjate po potrebi kada jedna oslabi. Na sve to treba dodati zvuk koji je u rangu boljih hi-fi slušalica i zaista imate jedan vrhunski i zaokružen proizvod. Međutim to sve dolazi po izuzetno visokoj ceni ali ko ima novca i ne žali para će zaista dobiti vrhunski uređaj u celokupnom gejming, a delom i hi-fi svetu, ali objektivno gledano će ogromna većina korisnika biti sasvim zadovoljna i sa nekim modelom koji nije na samom vrhu ponude. Bitno je razumeti da iako je cena visoka u startu njihova raznovrsnost je nešto što im daje veliku prednost – možete ih koristiti i za svoj računar u nekoj gejming/esports varijanti i za konzolu i za povezivanje sa telefonom i drugim uređajima, pritom s obzirom da imaju čak i analogne i optičke ulaze možete ih povezati i sa kućnim hi-fi sistemom pa gledati i filmove u dnevnoj sobi. Praktično „One to rule them all“ slušalice.