XS
SM
MD
LG

Teodora Ivanović u košarkaškoj bajci

Teodorini koraci od sedam milja

 

Od Srem Basketa, preko Crvene zvezde do Floride

 

  Zanimljiv je sportsko-razvojni put Teoodore Ivanović (16) iz Šimanovaca. Četiri godine provedene u Košarkaškom klubu Srem Basket u Pećincima pod nadzorom trenera Živka Misirače, bile su velika „odskočna daska“ za dalje usavršavanje u Crvenoj zvezdi. Potom sledi „ogroman iskorak“: odlazak u SAD. Divan povod za razgovor.

  Čuda tehnike su Floridu maksmalno približili.

  - Kada sam donela odluku da mi je potrebno sportsko usavršavanje, krenula sam u potragu za adekvatnom školom gde se igra dobra košarka – počinje Teodora Ivanović – Kada sam, između ostalog, poslala mejl sa svojim košarkaškim i đačkim karakteristikama u SAD, odmah sam dobila stipendiju. Smatram da svako ko je svestan svojih kvalitdeta, a koji nisu baš prosrečni, neće „juriti veze“ za svoj napredak, nego će hteti da napreduje. Tako sam se odlučila za ovaj korak.

  Put je odveo na „daleku Floridu“.

  - Nalazim se na Floridi, u gradu Kissime – nastavlja Teodora – Pohađam školu Cental Pointe. Smeštena sam u kampusu škole, u kom žive devojke košarkaškog i odbojkaškog tima škole. Devojke su odlične i svaka je došla sa sličnim razlozima kao i ja. Pored sporta i školovanje nam je veoma važno. Uostalom, gde treba usavršavati ovaj sport, nego tamo gde je najjača liga na svetu. Devojke su uglavnom latinoamerikanke, tako da vedoma lako učim španski jezik. Za proteklih pet meseci prilično sam ga usavršila. Lepo smo se organizovale. Kada smo slobodne odemo do starog Orlanda ili na neki društveni događaj, kako bismo videle i doživele nešto što do sada nismo. Što se samog sporta tiče, za razliku od našeg, ne postoj klubovi za rane uzraste. Svi mi igramo za školu koju pohađam, tako da nam je obrazovanje usklađeno sa sportom. Igram za nacionalni i regionalni tim škole. Naravno, u srednješkolskom uzrtastu. Nacionalni tim igra po celoj Americi, dok regionalni igra samo na Floridi. Moja škola je prošlu godinu završila kao sedma u SAD. Videćemo kako ćemo ove godine završiti sezonu. S obziroim da je ekipa porilično podmlažena. Recimo, ja igram sa devojkama koje su starije dve-tri godine (u obe selekcije). U zavbisnosti od ekipe, igram na svih pet pozicija. U Orlandu, početkom decembra, bila sam MVP turnira, što mi je „otvorilo oči“ , odn,. razjasniulo gde mi je mesto i čemu da se nadam. Ako se karijera bude razvijala po planu, po rečima trenera, vide me ui D1 diviziji, kojoj škola i pripada. Sa jednom devojkom iz ekipe prijavljena sam da od aprila do avgusta igram letnju ligu, u ekipi koja je prošlr godine bila prva u ovoj ligi. Ovo leto će biti veoma interesantno zahvaljujući turnirimna širom SAD-a. Mnogo sam napredovala sa proteklih meseci, tako da ima još dve i po godine za još veće usavršavanje do košarkaške koledž lige. Koledž ću sigurno završiti. Ako bude sve u redu, mislim prvenstveno na zdravlje i budem u D1 diviziji, iz nje se ide na draft u WNBA ligu. U D1 su vrhunski američki univerziteti, tako da su mi akademske šanse velike.

  Kako je organizovanje školovanje?

  - Školovanje je veoma jednostavno – ističe Teodora – Meni je dosta predmeta priznato iz naše gmnazije, tako da imam četiti predmeta ove godine. S obzirom da hoću ranije da završim gimnaziju, škola mi je izašla u susret i dodala još par predmeta. Predmeti se ocenjuju od A do F, gde je A naša pretica, koja je od 90 do 100 bodova. Moguće je imati čak i 108, bodova što ja imam iz geometrije. Nije teško uskladiti obaveze. Nastava je uvek pre podne. Sledi ručak, kratak odmor, pa treninzi ili utakmice, odn. turniri.

  Teodora Ivanović napreduje „koracima od sedam milja!“. Više koledža iz SAD je pokazalo veliko interesovanje za talentovanu košarkašicu. Dakle, „ako bude sreće i zdravlja“ eto Teodore, za koju godinu, u WNBA.

  Kucamo u drvo!

Dokazivanje na pravom mestu

Na putu ka WNBA ligi