XS
SM
MD
LG

Stoiljković i Liščević: Očekujemo da ćemo pokazati kvalitet i dati svoj maksimum u Španiji

Foto: RSS

Samo nedelju dana je ostalo do puta rukometašica u Španiju na Svetsko prvenstvo. Naša selekcija je od početka nedelje na završnim pripremama u Staroj Pazovi i pokušava da u ovom kratkom periodu iskoristi svaki trenutak i maksimalno se spremi za veliko takmičenje. Srbija će u završnici priprema odigrati i dva kontrolna meča protiv Severne Makedonije, kako bi izvršila poslednje testove pred Španiju. Utakmice sa Severnom Makedonijom su na programu 27. i 29. novembra.

Iskusnije članice našeg nacionalnog tima, Jovana Stoiljković i Kristina Liščević osvrnule su se na dosadašnji tok priprema, očekivanja od prijateljskih utakmica, kao i na rivale na Svetskom prvenstvu u Španiji.

JOVANA STOILjKOVIĆ

- Na okupu smo već treći dan i treniramo naporno. Imamo dosta treninga i dosta stvari za odraditi, očekuje nas još naporniji rad do početka prvenstva. Devojke su uzbuđene i jedva čekaju da krene prvenstvo. Rad koji pružaju na treninzima je jako kvalitetan i veoma se zalažu. Sastav je dosta izmenjen, na pripremama je veliki broj mlađih igračica koji su prvi put sa nama u reprezentaciji, tako da mi starije pokušavamo da pomognemo, da im olakšamo adaptaciju na novi sistem i na novu igru sa našim selektorom. Uzbuđenje raste iz dana u dan i očekuje se da će biti u zenitu pred sam kraj priprema. Jeste da nemamo puno vremena za ove pripreme i za sav rad koji nas ovde očekuje. Malo je vremena za spremanje i uigravanje, pogotovo za nove devojke, ali iz dana u dan i ozbiljnost i uzbuđenje raste.

Očekuju vas dve pripremne utakmice protiv Severne Makedonije

- Svaka utakmica nam znači i svaka utakmica nam dobro dođe da to što radimo na treninzima potvrdimo i na utakmici. Sve što radimo na treninzima, moramo da proverimo i primenimo na utakmicama da bismo znali na čemu smo i kako stojimo sa igrom i taktikom i da bismo znali na čemu još moramo da radimo.

Rivali Srbije na Svetskom prvenstvu u okviru grupne faze biće Poljska, Kamerun i Rusija

- Sve reprezentacije su podigle kvalitet igre generalno u odnosu na pre par godina, tako da će sve tri utakmice biti teške i jake, ali očekujem da ćemo mi dati svoj maksimum. Dobro ćemo se pripremati za sve reprezentacije, tek treba da se posvetimo detaljnijoj analizi protivnika. Moraćemo da poradimo dobro na našoj taktici da bismo bili spremni za sve utakmice, zaključila je Jovana Stoiljković.

KRISTINA LIŠČEVIĆ

- Presrećna sam što sam ovde, ali stigla sam sa problemom, povredom mišića. Tako da mi ovi dani prolaze u pripremi i oporavku i sva pažnja je usmerena ka tome. Kada sam sa devojkama, pokušavam maksimalno da im pružim pozitivnu energiju. Učestvujem u svim taktičkim pripremama ekipe kako ne bih izgubila ni jedan detalj, jer u momentu kada se u potpunosti pridružim želim da budem potpuno spremna, rekla je Liščević i dodala:
- Oporavak teče dobro, nisam smela da se izlažem nikakvim naporima prva tri dana, ali polako ćemo početi sa nekim sitnijim stvarima i nadam se da će to do početka prvenstva biti kako treba, da neće stvarati probleme kroz utakmice. U dobrim sam rukama i verujem da će sve biti kako treba.

U sastavu se nalaze i neke nove i neke mlađe rukometašice. Kako protiče njihovo prilagođavanje ekipi?

- Kako sam mogla da primetim, devojke su zaista pozitivne. Vredne su, što je kako važno. Lično sam veoma zadovoljna njihovim pristupom, fokusom, koncentracijom. Svi mi pokušavamo da im olakšamo, da ih uputimo u sve detalje. Pokušavamo da budemo uz njih maksimalno i podržimo ih što više možemo.

Očekuju vas dve pripremne utakmice protiv Severne Makedonije

- Nadam se da će to biti kvalitetne utakmice i prilika da se posvetimo detaljnije igri u odbrani, igri u napadu, kao i da probamo da sprovedemo neke taktičke zamisli.

Rivali Srbije na Svetskom prvenstvu u okviru grupne faze biće Poljska, Kamerun i Rusija

- Koliko mi je poznato, Ruskinje su malo oslabljene, ali naravno Rusi imaju izuzetan kvalitet mlađih igrača, dobru školu koja uvek iznedri nekog ko je fantastičan. Kada se detaljnije posvetimo analizi, imaćemo jasniju sliku svih protivničkih selekcija. Ono čemu se mi nadamo jeste da ćemo svakom protivniku, da li to bila Rusija, Poljska ili Kamerun, pokazati kvalitet i probati da našu formu tempiramo za dalje takmičenje. Sad je fokus na detaljima i da mlade devojke zaista uđu u sistem i da rastu uz taj sistem, rekla je Kristina Liščević.

Svetsko prvenstvo je na programu od 01. do 19. decembra 2021. godine u Španiji, a Srbija će igrati u grupi B u Liriji sa reprezentacijama Poljske, Kameruna i Rusije i to po sledećem rasporedu:

3. decembar u 20:30    SRBIJA – POLjSKA
5. decembar u 20:30    SRBIJA – KAMERUN
7. decembar u 20:30    RUSIJA - SRBIJA