XS
SM
MD
LG

Srpske lige: Derbi u Bogatiću bez golova, strelci podbacili u Vojvodini, Borac do preokreta kraj "studenjaka", Paraćinci ostali bez kompletnog tima i uprave

U Srpskoj ligi, Zapad, domaćini su bili uspešniji, sa četiri pobede, mada nisu lako došli do trijumfa. Strelci nisu imali svoj dan, 17 golova na osam utakmica, prosek su popravili napadači Borca 1926 sa četiri gola.

Da li  su fudbaleri iz Požege potcenili rivala iz Rabrova, ili  ih je stigao umor od kup utakmica, tek su pet minuta pre kraja uspeli da skrše otpor borbenog i disciplinovanog protivnika. Derbi u Bogatića protekao je bez golova i ishodom mogu biti zadovoljniji gosti, koji su nastupili bez bekovskog tandema i napadača Đorđevića. Smederevo 1924 je veći deo utakmice bio bolji od rivala iz Krupnju i naneo im prvi poraz u prvenstvu. Gost su se pokazali kao dobro organizovana celina koja će za svakog protivnika biti čvrst orah. Kraljevčani četiri meseca ne znaju za pobedu, a sa porazima nastavili su i u Srpskoj ligi. Najnoviji doživeli su u derbiju začelja od gostiju iz Arilja, koji su od 41. minuta bili sa igračem manje, uspeli da daju gol i na kraju se odbranili. Real je uspeo da osvoji bod protiv kvalitetnog sastava GFK Slobode što je ravno pobedi. Uspeo je domaćin da odoli najboljem napadačkom tandemu lige, Jankoviću i Gajiću, koji su postigli svih šest golova Uzičane. Mladi radnik igra na malo golova (još nisu savladani), a to je pokazala i utakmice sa Takovom. Košanin je uspeo da ukroti šut sa bele tačke, ali su prevagu odneli napadači domaćih Mihailović i Đurđević. Borac 1926 je zabeležio najubedljiviju pobedu nad Sušicom i možda je rezultate previsok u odnosu na dešavanja na terenu. Oslabljena Trepča nikako da krene sa mrtve tačke. Novi poraz u Raškoj doživjeli su od novajlije i lidera iz Bajine Bašte. Bez sopstvenog terena i navijača, dosta se muče i krizi kao da nema kraja. Sloga silno pojačana sa vedetom Đorđevićem više se ne šali i težiće da što duže ostanu u vrhu.

U grupi Vojvodina domaćini su za prsa bili uspešniji od gostiju, ali su strelci podbacili (14 golova), i u odnosu na ostale tri grupe najmanje su pogađali protivničke mreže. 

U okršaju dva Radnička uspešniji su bili gosti iz Sombora i postigli prvu pobedu u prvenstvu. Zrenjaninci imaju mlad sastav sa nekoliko bonusa, i gosti priznaju da su srećno došli do tri boda, golovima Kovačević i Despotovića. Favorizovani vršački srpskoligaš nije uspeo da savlada "krojače" iz Odžaka. Domaćin igra napadački, sa tri š topera pozadi, napadaju presingom na protivničkoj polovini, spremni su i dobro vođeni od strane trenera Nenada Milivojevića. OFK Stari grad je ostao praznih šaka, do 60. minuta je domaćinu je falilo iskustvo da daju još jedan gol. U završnici redovi Hajduka su osveženi sa Manojlovićem i još nekolicinom igrača, iskoristili su defanzivni pristup domaćina i preokrenuli rezultat. Borac iz Sakula je poražen u Staroj Pazovi iz dva efektna šuta, dovoljnim za prvi trijumf Jedinstva. Gosti su propustili da realizuju najstrožu kaznu, i generalno su podbacili, odigrali nonšalantno protiv mlađe i disciplinovanje ekipe.. Derbi u Bečeju doneo je taktički tvrdu, ne previše lep fudbal, a odlučio je individualni kvalitet Savanovića. Taman smo pomislili da se Pančevci izvlače iz krize, kad su ponovo poraženi kod kuće od kvalitetnog i tvrdog sastava iz Novih Banovaca. Greška i nesporazum u odbrani Dinama 1945 okvalifikovana je kao jedanaesterac,  i to je bilo dovoljno za radost Omladinca. Posle lošeg starta mladog sastava Tise, uspeli su da prvi put trijumfuju protiv iskusnih gostiju iz Rume. Borac iz Šajkaša je već uspeo da veže tri pozitivna rezultata, i na krilima uspeha došao je nova pobeda protiv iskusnih Kikinđana.

Gosti su u beogradskoj grupi bili uspešniji. Uprkos tome što je odigrano nekompletno kolo, postignuto je najviše golova, 25 (više od tri po meču) i ukoliko na odloženoj utakmici u Zemunelu strelci budu raspoloženi prosek može biti još bolji.

Četvrto kolo otvoreno je u petak utakmicom između Studentskog grada i Brodaraca. Utakmica bez tempa i šansi pripala je minimalcem gostima. Gost je sve vreme kontrolisao dešavanja na terenu, a gol su postigli posle prekida. Rezultat na Carevoj ćupriji i ubedljiva pobeda BASK-a protiv Zvezdare iznenadila je poznavaoce prilika, bez obzir što je domaćin odlično startovao. Pored raspoloženog Fratovića istakao se dvostruki strelac Grgić. Razlog poraza trener Kovačević je pokušao da objasni. -  BASK je mlada ekipa, znaju da igraju, agresivni su, i rezultat je previsok gledajući dešavanja na tetenu. Treba imati u vidu da smo od 65. minuta igrali bez isključenog Stojanova - navodi mladi stručnjak. Okršaj u Bariču između Iskre i vodećeg OFK Beograda završen je bez pobednika, što je najpravičnije rezultat. Veliki broj gledalaca bio je u prilici da gleda čvrste i agresivne rivale, odnosno pravu takmičarsku utakmicu. OFK Borča odnela je sva tri boda iz Leštana golovima iz jedanaesterca i preko Radovića u 93. minutu. Veliko iznenađenje desilo se kraj "studenjaka", Borac nosi velika tri boda. Gubili su Lazarevčani od Radničkog i u finišu uspeli ds preokrenu preko džokera Mitrovića, strelca dva gola. Ušće je do 80. minuta protiv Obrenovčana imalo prednosti od dva gola, da bi u dubokoj nadoknadi primili izjednačujući pogodak. Surčinci su prijatno iznenadili ubedljivom pobedom nad Zemunom, i tako gostu naneli prvi poraz a oni uknjižili prvu pobedu. Golovima Maksimovića i Jerkovića (dva pogotka) nadigrali su indisponirani i mlad sastav iz Gornje varoši. Utakmica između Teleoptika i TEK Sloge je odložena i odigraće se 22. septembra.

Na srpskoligaškom Istoku gosti su bili nešto uspešniji, ali su strelci zatajila (18 golova). Derbiju u Kruševcu i Svilajncu završeni su bez pobednika. Popovčani su slavili u Trgovištu i to ne čudi ako se zna da su godinama u vrhu, i po kvalitetu spadaju u prve tri-četiri ekipe. Od Pčinje se više očekivalo pogotovu kod kuće, gde su ranije uzimali meru zvučnijim imenima. Okršaj novajlija trebalo je da potvrdi ambicije i snagu Meševa, s obzirom da se radi o ozbiljnoj ekipi, mada su imali pehove i primali golove u zaustavnom vremenu. Brzi brod ne prestaje da iznenađuje i drže ritam i visok nivo forme. Piroćanci su prema očekivanju nadigrali rudare iz Resavice. Sačuvali su okosnicu tima, vratili Ristova i još neke igrače i sigurno će konkurisati za vrh. Sloga je po onoj "lako ćemo" ušla u prvenstvo i porazi se nižu. Ubedljiv poraz od Timočanina, koji je svaku priliku pretvorio u gol, potvrda je iznete tvrdnje. Za divno čudo Hajduk Veljko, rekorderi po broju primljenih golova, poraženi su od GFK Jagodine minimalnim rezultatom. Domaćin nema tako loš tim kao što tezultati govore. Jaki su u veznom redu, ali su tanki pozadi i u napadu. Još nije sve izgubljeno i ukoliko se pojačaju u defanzivi i ofanzivi, mogu se nadati boljim rezultatima. Derbi u Svilajncu protekao je bez golova, i gledali smo tvrdu i pravu takmičarsku utakmicu. Dinamo je odradio kaznu (- 6 bodova), i kreću ispočetka i vrlo brzo pozicioniraće se blizu vrha. Reče trener GFK Dubočice, Slaviša Božičić, da im je neko ponudio bod u Kruševcu oberučke bi ga prihvatili, ali kad sagleda utiske, žali što nisu usvojili sva tri. Vlasina je uknjižila drugu pobedu nad oslabljenim Jedinstvom, koje je u međuvremenu napustilo čak devet prvotimaca i kompketna uprava. 


Meševo 3 : 2 Timočanin
Rembas 2 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 2 : 0 OFK Brzi Brod
GFK Dubočica 2 : 1 Sloga (L)
Budućnost (P) 4 : 2 Radnički (P)
Pčinja 2 : 0 Hajduk Veljko
Trayal 2 : 1 Radnički (S)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 28 20 8 0 68
2 Budućnost (P) 28 16 6 6 54
3 Radnički (S) 28 14 6 8 48
4 Radnički (P) 28 14 5 9 47
5 GFK Jagodina 28 12 7 9 43
6 GFK Dubočica 28 11 9 8 42
7 Timočanin 28 12 5 11 41
8 Vlasina 28 12 4 12 40
9 Pčinja 28 11 6 11 39
10 Jedinstvo (P) 28 8 10 10 34
11 Meševo 28 10 4 14 34
12 OFK Brzi Brod 28 9 5 14 32
13 Hajduk Veljko 28 9 4 15 31
14 Rembas 28 7 6 15 27
15 Sloga (L) 28 1 3 24 6