XS
SM
MD
LG

PLS pod skenerom: Dogodilo se, ne ponovilo se

Spuštena je zavesa na prvoligašku rašomonijadu i verujemo da su mnogi odahnuli, naročito oni koji su obezbedili opstanak, što je bio svojevrsan podvig. U ligi od 18 klubova gotovo dve trećine ligaša je strepelo za postojeći status. Ta famozna crta je presudila i, ako ništa drugo, razdvojila je na pristojnu udaljenost davljenike od bezbednih. Naime razlika između 10. Železničara i 11. GFK Dubočice iznosi pet bodova, tako da se nije desilo kao u Superligi da klub ispadne zbog međusobnog skora, ili da ih razdvaja bod ili dva. 

Kragujevčani su imali značajnu prednost u odnosu na najbliže pratioce, ali su promenljivim rezultatima omogućili Lazarevčanim da ih stignu, a malo je falilo i prestignu. Kad to kažemo mislimo na utakmicu protiv oslabljenih Jagodinaca koji su ih propisno namučili. Ovako u trenucima slavlja ostaje opor ukus u ustima i titula izborena na osnovu međusobnog učinka. I jedni i drugi su svesni da sa postojećim sastavima nemaju šta da traže u eliti, i moraju se značajnije pojačati. Juče je stigla informacija da je trener Kolubare, Zoran Milinković, ponovo digao sidro i sprema se na put u inostranstvo, tako da je pred čelnicima "rudara" zadatak da u kratkom roku pronađu adekvatnu zamenu za iskusnog stručnjaka.  

Kabel je imao najduži staž na drugoj poziciji, koja vodi u elitu, ali su na kraju ostali treći. Prošle sezone su ostali uskraćeni zbog gubitka bodova za "zelenim stolom", i kad se sabere učinak iz dva prvenstva, oni su najveći gubitnici. Trener Zoran Vasiljević je javno izjavio da su unapred eliminisani, i bez obzira na plasman, onemogućeni da za prikazane igre budu adekvatno nagrađeni. Činjenica je da imaju dobar tim, ali su finansijski tanki, sa višemesečnim kašnjenjem prenadležnosti i dosta skromnim uslovima za rad.

IMT je bez sumnje otkrovljenje prvenstva i najuspešniji novajlija. Način na koji su prezentovali fudbal je novina i ligaškom takmičenju dali novu dimenziju. Igrali su napadački, nadahnuto, i krasio ih je timski duh. Najbolja navala lige nije imala izrazitog strelca, već su golove postizali ravnomerno 5-6 igrača.  

Traktoristima uz rame može stati još jedan novajlija Loznica, mada ih razdvaja šest bodova. Uz Novobeograđane, Loznica je imala najefikasniji napad lige (57golova), i Komarčevića, prvog strelca sa 14 golova. Mladi Slobodan Stanojlović je za polusezonu postigao 11 golova. Pokazali su zavidan napadački potencijal igrajući na gol više, na čemu insistira trener Dragan Mićić. 

Bod manje ima OFK Žarkovo, i mogu biti prezadovoljni ligaških učinkom. Dobri rezultati su plod dobre energije, disciplinovane igre i radne atmosfere u ekipi. Snažan i kompaktan kolektiv su glavna odlika prvoligaša iz Makiške šume. Većina igrača ima ambicije da napravi karijeru i prednjačili su u radu i želji da što više nauče.

RFK Grafičar je dolaskom Boška Đurovskog uspeo da zaustavi pad, stabilizuje tim i na kraju zauzmu sedmo mesto. "Ljubičasti" sa svojim specifičnostima, mladim igračima iz Zvezdine škole, sa par iskusnih prvotimaca, vrede više, s obzirom da su prošlu sezonu završili kao drugi. 

Dobanovčani su zahvaljujući pandemiji ostali u ligi, a tekuću sezonu su završili kao osmi. Činjenica je da je to sasvim drugi i znatno kvalitetniji sastav predvođen Janićem, Markešiće, Ilićem, odličnim golmanom Mirkovićem. Interesantno je da su vezni igrači prednjačili u realicaziji, a da su zakazali špicevi. 

Radnički iz Sremske Mitrovice je dolaskom iskusnog stratega Bogdana Koraka, krenuo sa mrtve tačke i serijom sjajnih rezultata izborio opstanak. Zahvaljujući seriji od šest vezanih pobeda, nemoguće su pretočili u stvarnost. Statistika kaže da su na 12 utakmica osvojili 28, od mogućih 36 bodova. Kako reče Korak ugledali su se na slavni Atletiko (Madrid), odnosno igrali su agresivno do kraja. Janković je bio stožer tima pored koga su stasavali Ivković, Pejović, Ilić ...

Ono što važi za Mitrovčane, odnosi se na još  jednog novajliju Železničar iz Pančeva. U polusezoni napravili su ozbiljan posao dolaskom trenera Dragana Aničića i nekoliko iskusnih pojačanja zaigrali korisnije i efikasnije u nastavku. Od nezavidne 16 pozicije dogurali su taman iznad crte, do desetog mesta. Zaigrali su drugačije, sa tri štopera u zadnjoj liniji, sa visokim pritiskom dominirali su na terenu. Iskusni Sikimić i Mihailov su davali boju i ton ekipi i bili primer mlađim igračima.

Ispod crte su se grupisali timovi sa jugoistoka Srbije, i šteta je što taj region neće imati prvoligaša u narednoj sezoni. Uložili su ozbiljna sredstva u dovođenje pojačanja, počeli obnovu infrastrukture... Po svemu sudeći pojačanja nisu bila adekvatna, nije dobro obavljena selekcija i česte smene trenera uzimale su danak. GFK Dubočica, Radnički (Pirot) i Dinamo su imali relativno kvalitetne sastave, korektne igrača, koji su hteli da igraju, ali se nisu snašli u postojećoj konstalaciji snaga u ligi. Utisak je da su Leskovčani prosto sagoreli pod velikim pritiskom, naročito na ključnim utakmicama. Borba za opstanak je dovoljno stresna za svaki klub i pojedinca... Za dvoje poznatih povratnika, Borac 1926 i GFK Jagodinu, liga se završila neuspešno i povratkom među srpskoligaše. Za oba kluba kazana oduzimanja po šest bodova bila je nenadoknadiva, i u velikoj meri je uticala na konačan plasman. Setimo se ujdurme Čačana u Kragujevcu i prekida utakmice, brojnih saopštenja... Posle toga pokušali su da se stabilizuju ali su vremenom pali i izgubili važne bodove sa konkurentima. GFK Jagodina je imala velikih kadrovskih problema i u startu su zbog težih povreda ostali  bez pet prvotimaca na duži period, tako da se dešavalo da utakmicu završe sa po devet bonusa. I sam trener Božičić ističe da se u karijeri nije sreo sa sličnom situacijom. Sudeći po duelu sa prvakom u Kragujevcu, vidi se da u jagodinskoj mladosti ima pitencijala. 

Trayal je potonuo u nastavku, mada je nekoliko kola bio iznad crte. Naišli su loši rezultati, otišao je trener Lazarevic, no to ništa nije pomoglo i posle toga kola su krenula nezaustavljivo nizbrdo. Zemun je silom prilika imao najmlađu ekipu u ligi, tako da je većina omladinaca igrala na dva koloseka, u Prvoj i Omladinskoj ligi Srbije. U takvoj situaciji radili su na promociji mladih igrača, koji su pokazali napredak i beležili solidne rezultate

Sloga je imala potencijal za veće domete od poslednjeg mesta na tabeli. Očigledno je da nisu dobro procenili i počeli su da lutaju u selektiranju tima, kad se tome dodaju česte smene trenera, slabi rezultati su razumljivi. 


34 .kolo Prva liga Srbije
Dinamo 2 : 3 Loznica
Zemun 1 : 4 Kolubara
Borac 1926 2 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 0 Budućnost
Radnički 1923 4 : 2 GFK Jagodina
Kabel 2 : 0 Železničar (P)
Radnički (P) 1 : 0 GFK Dubočica
IMT 6 : 1 Sloga (K)
RFK Grafičar 2 : 0 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 1923 34 20 9 5 69
2 Kolubara 34 21 6 7 69
3 Kabel 34 18 11 5 65
4 IMT 34 18 6 10 60
5 Loznica 34 15 9 10 54
6 OFK Žarkovo 34 16 5 13 53
7 RFK Grafičar 34 13 12 9 51
8 Budućnost 34 14 8 12 50
9 Radnički (SM) 34 14 5 15 47
10 Železničar (P) 34 13 5 16 44
11 Radnički (P) 34 10 9 15 39
12 GFK Dubočica 34 9 12 13 39
13 Dinamo 34 11 5 18 38
14 Borac 1926 (-6) 34 11 9 14 36
15 Trayal 34 9 8 17 35
16 GFK Jagodina (-6) 34 7 14 13 29
17 Zemun 34 7 6 21 27
18 Sloga (K) 34 5 11 18 26