XS
SM
MD
LG

Može li Igokea izboriti majstoricu ?

Foto: FIBA

U petak je na programu druga utakmica polufinalne serije ABA lige između Igokee i Zvezde. Zvezda je prvi meč dobila sa 76-61 te ako dobije meč u Laktašima, prolazi u finale.

Prvi meč pokazao je dosta toga. Igokea je odigrala dobar meč. Dragan Bajić odradio je dobru pripremu, ekipa je igrala dobru odbranu a na 61 poen imali su 20 asistencija. Međutim, sve je to bilo nedovoljno jer je Zvezda odigrala perfektan meč. Ma koliko bi Igokea dobro odradila neke stvari, Zvezda je sve uradila za nijansu bolje. No i pored toga, Igokea je bila u igri do poslednjih 5-6 minuta kada su ostali bez ideje u napadu i zato je Zvezda na kraju slavila ubjedljivije nego što je to trebalo biti po samoj igri.

Što se tiče meča u petak, to će biti dosta sličan meč kao što je bio prvi. I Dragan Bajić i Dejan Radonjić vole staviti akcenat na odbranu. Zato treba očekivati pravu rovovsku bitku i još bolji otpor Igokee nego u prvom meču.

E sad, šta bi Igokea morala promijeniti da bi došla do šanse za pobjedu ? Igokea je u prvom meču dala devet trojki, od čega sedam u prvom poluvremenu. Iako su dali sedam trojki za poluvrijeme, bilo je jasno da će šut stati jer Igokea nije ekipa koja može svaki dan dati 15ak trojki na utakmici. Kad je šut stao, nastao je problem. A problem je nastao i radi toga što Igokea nije imala unutrašnju igru. Dijelom je razlog i fantastična odbrana Zvezde na Klemonsu kojem su bili zatvoreni prodori ali i saradnja sa visokim igračima i konstantno je trpio veliki pritisak. Sa druge strane, Pot nije birao najidealnija rešenja iako je na njemu bio manji pritisak. Sve to je dovelo do toga da Igokea ne uspostavi unutrašnju igru iako su Karmajkl i Jovanović sigurno bolji tandem centara od Noka i Kuzmića.

Te stvari Igokea mora promijeniti i mora uspostaviti bolju unutrašnju igru. Biće zanimljivo kako će Igokea sada reagovati na agresivnost odbrane Zvezde na Klemonsu i kako će se spremiti za to. Takođe, moguće je da će Zvezda sada još više obratiti pažnju na Atića koji je bio najbolji Igokein igrač u prvom meču. Bilo kako bilo, Igokea Zvezdu ne može dobiti bez dobre unutrašnje igre i kontrole skoka.

Skakački Igokea nije loše stajala u prvom meču. Veći je problem realizacija nakon ofanzivnog skoka bila. Naime, Zvezda je većinu ofanzivnih skokova pretvorila u poene a Igokea veoma malo. Te stvari Igokea će morati promijeniti i generalno bi se morala nametnuti u skoku Zvezdi. 

Defanzivno će Igokea staviti fokus na Lojdu. Igokea je dobro branila Lojda i u Beogradu u regularnom dijelu sezone ali i prvoj utakmici sve do 4/4. Tada bi se Loj raspucao i dao svoju dozu poena. Moguće da je stizao i umor igrače Igokee ali i da je zbog istrošenosti dolazilo do pada koncentracije. Svakako takvih stvari u ovoj utakmici ne smije biti. Takođe, Igokea bi trebala opteretiti Voldena sa faulovima jer igra Zvezde dosta trpi kada on nije na terenu.

Najvažnije za Igokeu da svako da svoj doprinos i da imaju veći širinu nego u prvom meču. Zvezdi je širina donijela dosta jer su bitan napadački doprinos imali i Lazić i Hol koji i nemaju često takav doprinos. 

Kad se sve sabere i oduzme, Zvezda je sigurno favorit u ovom meču. Međutim, Igokea nije ekipa koja će se lako predati i daće sve od sebe da izbore majstoricu.

Da li će to i uspjeti, saznaćemo u petak od 18:30h.