XS
SM
MD
LG

Novi SteelSeries miš je savršen za vaše gejming sesije

Foto: SteelSeries

Svedoci smo da se proizvođači gejming miševa trude da naprave što lakši model što se najčešće postiže upotrebom rupa u obliku saća u samoj površini tela miša. Ovom trendu je sada pribegao i SteelSeries lansiranjem nove Aerox 3 serije miševa, a mi smo ovom prilikom bacili pogled na varijantu sa kablom. 

 

Aerox 3 oblik

 

Zapravo kada pogledamo malo bolje ovog miša shvatimo da oblik nije nov – identičan je i na SteelSeries Rival 3 porodici miševa, s tim da su Aerox šuplji da tako kažemo. SteelSeries ove miševe preporučuje za Claw i Finger grip način držanja miša što je i logično – prosto je oblik premali za Palm grip, a verovatno i za druge ako su vam šake malo veće, tako da to treba imati u vidu. Sami otvori ne prave nikakav problem prilikom korišćenja, tačnije pod rukom ćete u svakom trenutku imati osećaj da imate potpuno normalan, iako doduše izuzetno lagan, gejming miš. Bitno je naglasiti da su sve komponente unutar Aerox 3 modela presvučene posebnim slojem AquaBarrier materijala koji ih štiti od prosipanja vode, prašine i drugih spoljnih uticaja. Dok ovo kod klasičnih miševa nikada nije bio problem jer bi tečnost i prašina najčešće ostali sa spoljne strane uređaja kod ovakvog modela svakako pozdravljamo ovaj korak jer mislim da nisam jedini kome se prosto prečesto prospe nešto po stolu. Sami svičevi unutar miša su takođe IP54 sertifikovani da su otporni na vodu i prašinu ali i dva glavna dugmeta su sertifikovana na impozantnih 80 miliona klikova što bi trebalo da vam obezbedi mnogo sati igranja. 

 

Drugačiji dizajn je omogućio i neke vrlo interesantne svetlosne efekte kada je RGB osvetljenje u pitanju. Naime na neki način je cela donja površina miša kao veliki LED panel, pa em što imate traku sa donje strane koja svetli, em što se isti raspored boja vidi i kroz samog miša, sa gorenje i donje strane, tako da je vizuelni dojam zaista zanimljiv. Interesantno je primetiti međutim da točkić ne svetli, ali realno verovatno nema ni potrebe. 

 

Jedna od stavki koja doprinosi dodatnom olakšanju miša jeste i super mesh obloženi kabl kojim se povezuje na računar – on je i sam po sebi izuzetno lagan, čak imam utisak i da je ona vezica koja je tu da vam pomogne oko pakovanja kabla takođe izrađena od nekog posebnog, lakšeg, materijala, dotle se išlo. Super Mesh materijal je takođe jako prijatan na dodir tako da sve pohvale u ovom domenu. Sa donje strane uređaja se nalaze PTFE klizači koji funkcionišu jako dobro po svakoj podlozi, a opet nešto sitno dodatno smanjuju težinu uređaja. Naravno glavne uštede u težini su napravljene na spoljnoj školjci, ali i korišćenjem elektronskih komponenti koje su čak i do 50% lakše od standardnih. 

 

Aerox 3 Ultra Lightweight je zapravo zvanični naziv modela sa kablom i njegova ukupna težina je zaista impozantnih 57 grama, to je lakše od praktično svakog drugog miša ovog tipa koji smo do sada imali prilike da probamo. Zanimljivo je primetiti da se njemu takođe skida kabl koji sa jedne strane ima USB-A konektor, a na strani miša ima najstandardniji mogući USB-C konektor. Ovo je malo čudno kada se zna da miš ne radi bez kabla, ali može biti izuzetno korisno negde u budućnosti ukoliko kabl pokidate ili oštetite, što nije baš retkost na gejming miševima, jer ga možete zameniti bilo kojim USB-C kablom koji se čak može kupiti i kod „kineza“. Naravno tu je onda problem što zamenski kabl neće biti ni približno lagan kao Super Mesh model iz SteelSeries, ali sa druge strane bar nećete morati ceo uređaj da bacite u đubre, a kabl možete poručiti i posebno direktno od proizvođača. 

 

Ja bih rekao da je jedina mana Aerox 3 miša sa kablom što je u njega ugrađen TrueMove Core senzor rezolucije samo 8.500 CPI što je manja osetljivost nego kod velikog broja drugih modela. Da budemo potpuno iskreni – ja retko koristim osetljivost preko 4.000, tako da će za 99% igrača ovo biti sasvim prihvatljivo, i to je definitivno urađeno zbog smanjenja cene i troškova, tako da ipak više volim da dobijem nešto pristupačniji miš nego onaj koji može da postigne CPI osetljivost koja (skoro) nikome ni ne treba. 

 

Zaključak

 

Aerox 3 serija miševa spada među najlakše modele gejming periferija ovog tipa koje smo do sada imali priliku da probamo. Sad da li će to biti za svakoga je veliko pitanje. Ja na primer i dalje koristim miša koji ne samo što je sam po sebi težak već ima i dodatne tegove da ga se još više oteža. Prosto to koliko je miš lagan ili težak je stvar individualnih potreba, navika i slično. Ono što je sigurno jeste da tehnologija sve više napreduje i da je sada moguće napraviti izuzetno lagane miševe iako je kompromis da mora se priznati izgledaju malo čudnije od standardnih miševa. Aerox 3 Ultra Lightweight je tu zaista jedna odlična opcija jer dobijate ultra-lagan miš renomiranog proizvođača po relativno povoljnoj ceni od nekih 70 evra.