XS
SM
MD
LG

Lider Prve lige Srbije spreman za prolećne izazove

Foto: N. Kotaljić (fkradnicki.com)

Posle dvoipomesečne zimske pauze, kucnuo je trenutak da se popularna "bubamara" ponovo zakotrlja terenima Prve lige Srbije. Jesenji prvak i predvodnik prvoligaškog karavana, kragujevački Radnički 1923, prvi ispit u prolećnom delu sezone imaće u subotu od 13 časova na gostovanju značajno pojačanoj ekipi Železničara u Pančevu. 

Za razliku od pojedinih srpskih klubova, koji su odlučili da za svoju bazu tokom zimskih priprema odaberu neku od popularnih destinacija u Srbiji i regionu, rukovodstvo kragujevačkog prvoligaša je u dogovoru sa stručnim štabom procenilo da je ipak najbolje rešenje da se i ove zime kompletne pripreme prvog tima obave na stadionu “Čika Dača”, gde postoje optimalni uslovi za rad, čak i u najtežim vremenskim uslovima. 

Pod budnim okom šefa struke Aleksandra Linte i njegovih saradnika iz stručnog štaba, fudbaleri Radničkog 1923 su iz nedelje u nedelju podizali radnu temperaturu i polako hvatali zalet za početak prolećne bitke za bodove.

U cilju što bržeg dostizanja neophodne takmičarske forme, kragujevački prvoligaš je tokom zimskih priprema odigrao sedam kontrolnih utakmica, u kojima je delovao prilično nadahnuto i efikasno, čemu u prilog govori i učinak od 21 postignutog gola, ili u proseku tri gola po utakmici. Pored pet pobeda i jednog remija na gostovanju kruševačkom Trajalu, kao jedina mrlja ostaje poraz od Kolubare u Lazarevcu.

Suma sumarum, utisak je da su zimske pripreme kragujevačkog prvoligaša protekle u skladu sa očekivanjima. Igrači su pokazali zavidan nivo odgovornosti, slušali su smernice svog trenera i čini se da ekipa spremno izlazi u susret prolećnim izazovima.

- Zadovoljan sam kako su igrači radili u ovom pripremnom periodu. Sve ono što smo isplanirali, uspeli smo da sprovedemo u delo. Mislim da su pripremne utakmice pokazale da smo dodatno unapredili određene elemente u našoj igri, a jedini izuzetak je to gostovanje ekipi Kolubare u Lazarevcu, gde jednostavno nismo ličili na sebe. Sve ostalo je proteklo kako treba, u skladu sa nekim našim stilom igre koji preferiramo od početka sezone. Naravno da uvek ima prostora za napredak, ali sam ja generalno zadovoljan kako je sve to izgledalo tokom ovih priprema – ocenjuje šef struke lidera Prve lige Srbije Aleksandar Linta.

Da su zimske pripreme protekle u odgovarajućem tonu, saglasan je i kapiten Stevan Kovačević. Iskusni fudbaler sredine terena ubeđen je da će njegova ekipa na proleće biti čak i za nijansu bolja u odnosu na jesenji deo sezone.

- Iz nekog mog igračkog ugla, ovo su bile prilično uspešne pripreme. Šef Linta je imao neki svoj sistem rada koji je, bar meni, a verujem i ostatku ekipe, prilično prijao. Pripremne utakmice smo odradili kako treba, osim te jedne u Lazarevcu, tako da sve ide svojim tokom i mislim da spremno dočekujemo početak prolećne bitke za bodove – smatra “desetka” Kragujevčana.

Kragujevački prvoligaš je sa dolaskom novog sportskog direktora Slavka Perovića u izvesnoj meri promenio transfer politiku i okrenuo se ka dovođenju mladih i perspektivnih igrača, od kojih se očekuje da upravo u dresu Radničkog 1923 razviju svoj fudbalski potencijal do kraja. Tako su tokom ove zime na “Čiku Daču” stigla dva mlada golmana Ognjen Lukić i Nikola Stepanović, zatim jedan od najtalentovanijih igrača Prve lige Srbije Nikola Ristović, dok jedini izuzetak od ove politike dovođenja mladih igrača predstavlja angažovanje 25-godišnjeg napadača Miloša Zukanovića, od koga se očekuje da zaoštri konkurenciju u špicu.

- Mislim da smo doveli dobre, kvalitetne i pre svega mlade igrače u ovom prelaznom roku. Jako brzo su se adaptirali na naš način rada i model igre koji forsiramo. Ubeđen sam da će kako vreme bude prolazilo, biti sve bolji i bolji – ne krije zadovoljstvo pojačanjima Aleksandar Linta.

Iako su Kragujevčani tokom jesenjeg dela sezone delovali prilično superiorno u odnosu na ostatak konkurencije u ligi, to ne znači da ih na proleće očekuje lagana šetnja na putu ka najvišem rangu takmičenja. Činjenica je da se veliki broj ekipa značajno pojačao tokom zimske pauze, pa se svakako očekuje prilično burno i zanimljivo prvoligaško proleće.

- Ne mogu da tvrdim da će predstojeća polusezona biti teža u odnosu na prethodnu, ali po nekom mom iskustvu, mislim da će se više bodova gubiti. Ipak, ja sam ubeđen da ćemo uspeti da zadržimo neki naš nivo igara i rezultata iz jesenjeg dela sezone, i da ćemo sačuvati vodeću poziciju na tabeli – optimista je strateg “crvenih”.

Već na prolećnoj premijeri lidera Prve lige Srbije očekuje ozbiljan izazov na gostovanju ekipi pančevačkog Železničara, koja se tokom zimskog prelaznog roka pojačala sa par iskusnih igrača superligaškog kvaliteta, poput nekadašnjeg štopera beogradskog Partizana Miloša Mihajlova, zatim golmana Marka Kneževića i robusnog centarfora Predraga Sikimića, koji je svojevremeno predvodio napad Crvene zvezde, a u Pančevo je stigao nakon epizode u Sloveniji.

Pored “osveženja” u igračkom kadru, pančevačka “dizelka” u prolećni deo sezone ulazi i sa novim šefom struke Draganom Aničićem, koji je prethodno radio u šabačkom superligašu Mačvi.

- Železničar iz Pančeva je prilično nezgodna ekipa, sa novim trenerom i nekolicinom iskusnih superligaških igrača u svojim redovima. Sigurno će imati veliki motiv da u predstojećoj utakmici sa nama na svom terenu dođu do dobrog rezultata, koji bi im garantovao mirniji nastavak sezone. Mi svakako odlazimo na ovo gostovanje sa težnjom da se nadigravamo i borimo za nova tri boda. Ja lično sam optimista i smatram da ukoliko budemo na pravom energetskom nivou i ispoštujemo taktičke zahteve, možemo do pozitivnog rezultata – izneo je svoj očekivanja uoči prolećne premijere u Pančevu kormilar Kragujevčana Aleksandar Linta.

"Crveni" su na ovosezonskoj premijeri uspeli da savladaju Pančevce na “Čika Dači” sa 3:1, što im daje za pravo da se nadaju povoljnom ishodu i u uzvratnoj utakmici.

- Odlazimo u goste jednoj odličnoj ekipi Železničara, koja se dosta pojačala tokom zimske pauze. Svakako nas očekuje težak zadatak, ali se naš cilj zna, a to su nova tri boda, i spremni smo da uradimo sve što je u našoj moći da do njih i dođemo – jasan je kapiten Radničkog 1923 Stevan Kovačević.


34 .kolo Prva liga Srbije
Dinamo 2 : 3 Loznica
Zemun 1 : 4 Kolubara
Borac 1926 2 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 0 Budućnost
Radnički 1923 4 : 2 GFK Jagodina
Kabel 2 : 0 Železničar (P)
Radnički (P) 1 : 0 GFK Dubočica
IMT 6 : 1 Sloga (K)
RFK Grafičar 2 : 0 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 1923 34 20 9 5 69
2 Kolubara 34 21 6 7 69
3 Kabel 34 18 11 5 65
4 IMT 34 18 6 10 60
5 Loznica 34 15 9 10 54
6 OFK Žarkovo 34 16 5 13 53
7 RFK Grafičar 34 13 12 9 51
8 Budućnost 34 14 8 12 50
9 Radnički (SM) 34 14 5 15 47
10 Železničar (P) 34 13 5 16 44
11 Radnički (P) 34 10 9 15 39
12 GFK Dubočica 34 9 12 13 39
13 Dinamo 34 11 5 18 38
14 Borac 1926 (-6) 34 11 9 14 36
15 Trayal 34 9 8 17 35
16 GFK Jagodina (-6) 34 7 14 13 29
17 Zemun 34 7 6 21 27
18 Sloga (K) 34 5 11 18 26