XS
SM
MD
LG

Lalatović: Na terenu moramo biti zveri

Konferencija za štampu - foto: FK Vojvodina

U trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, fudbaleri Vojvodine u četvrtak gostuju ekipi Standarda u Liježu. U FC "Vujadin Boškov" u Veterniku, svi članovi ekspedicije FK Vojvodina koji će putovati u Belgiji jutros su uradili neophodno testiranje na korona virus, a neposredno pre toga, šefu stručnog štaba Nenadu Lalatoviću i igračima obratio se generalni direktor kluba Dušan Bajatović, u prisustvu v.d. predsednika Dragoljuba Samardžića i člana Upravnog odbora Ljubomira Apra.

On je igračima poželeo uspešan nastup u Liježu i poručio im da samo treba da veruju u sebe, te naglasio da će klub učiniti sve kako bi putovanje u Belgiju proteklo na najvišem nivou, ali i da će fudbaleri biti adekvatno nagrađeni u slučaju plasmana u plej-of Lige Evrope.

Nešto kasnije, u svečanoj sali FC "Vujadin Boškov" održana je konferencija za novinare pred meč protiv Standarda, a šef stručnog štaba Nenad Lalatović je najpre iskoristio priliku da pozove navijače da kupe majice pravljene specijalno za ovaj meč i tako pomognu desetomesečnoj Lani Jovanović u humanitarnoj akciji, o čemu više možete saznati ovde.

- Mislim da 1.000 dinara za majicu nije velika cena, pogotovo ukoliko znamo da time nekome pomažemo. Ovom prilikom, pozivam sve naše navijače da kupe majicu i pomognu maloj Lani da se što pre oporavi, što joj naš klub i ja iskreno želimo, a siguran sam da tako misle i naši navijači, kao i svaki Srbin. Ako možemo, devojčicama koje su tako obolele treba da pomognemo. To je human gest i sve pohvale za FK Vojvodina, a nadam se da će pohvale zaslužiti i naši navijači, te da će kupiti majice u što većem broju. Inače, majica je prelepa, pamučna – kaže Lalatović.

On je potom izneo svoja očekivanja od utakmice protiv Standarda u Liježu.

- Drago mi je što smo došli do trećeg kola, ali bih više voleo da smo igrali od prvog. Ja sam evropske utakmice imao i kao igrač i kao trener, ali neki naši igrači nikada nisu igrali u Evropi. To su specifične utakmice sa vrlo kvalitetnim protivnicima, protiv kojih ne možete da igrate u Super ligi. O Standardu ne treba trošiti reči. Bili su 10 puta prvaci Belgije i imaju mnogo reprezentativaca. Imaju svoj kvalitet, igraju kod kuće i trenutno su drugi na tabeli. Nedavno su pobedili na strani. Odmarali su neke igrače zbog nas, jer očito su nas ozbiljno shvatili, što mi je drago – kaže Lalatović.

On iskreno veruje da crveno-beli mogu da pobede renomirani tim iz Liježa.

- Vidi se koliko žele da uđu u grupnu fazu Lige Evrope, a mojim igračima sam rekao da nemaju šta da izgube, te da je u fudbalu sve moguće. Standard je apsolutni favorit, ali to je bila i Astana protiv Budućnosti, pa je Budućnost pobedila u gostima. Standard nije ništa veći klub od Vojvodine, koja ima svoju tradiciju i koja ne treba da se plaši ikoga. Naravno, po budžetu su ispred nas, ali ovakve utakmice ne igraju pare. Naši igrači moraju da pokažu da imaju veću želju od fudbalera Standarda. Ako žele da obezbede svoju egzistenciju, na ovakvom meču moraju da pokažu da to zaslužuju. Ne idemo tamo samo da bismo odigrali, već se i u glavi i na treninzima spremamo da izbacimo Standard. Biće teško, ali tako moramo da razmišljamo – ističe Lalatović.

Dobra atmosfera unutar tima mogla bi da bude velika prednost Voše protiv Standarda.

- Atmosfera među igračima je dobra i zadovoljan sam kako rade, a zadovoljan sam i što smo protiv Radnika odigrali jako dobro, sa 17 šuteva u okvir gola. Tako je bilo i protiv Javora, ali nekad i kad odigrate dobro, možete da izgubite. Neću moći da računam na golmana Simića i Topića, koji su povređeni, ali na sve ostale mogu i izvešćemo najjači mogući sastav. Oni imaju malo Belgijanaca, što samo pokazuje da mogu mnogo da plaćaju. Očekujem dobru i kvalitetnu utakmicu, ali i hrabru igru mojih momaka, pa da se ovde vratimo kao heroji, baš kao onda kada smo osvojili Kup i kada su svi bili ponosni na igrače Vojvodine. Bilo bi fenomenalno da po prvi put igramo u grupnoj fazi Lige Evrope, a ja bih bio presrećan da Vojvodina bude prvi klub u mojoj trenerskoj karijeri sa kojim ću učestvovati u jednom takvom takmičenju – napominje Lalatović.

Šef stručnog štaba Vojvodine je vrlo dobro upoznat sa kvalitetima belgijskog tima.

- Najveći pritisak očekujem na našu zadnju liniju. Oni igraju apsolutno napadački fudbal. Krilni igrači im igraju kao dva polušpica i ulaze unutra na kontra nogu, bekovi su im krila, a zadnji vezni se spušta i igraju sa trojicom pozadi. Napravili smo dobru analizu i oni neće moći da me iznenade, ali individualno su jako dobri i jednim potezom mogu da reše utakmicu. Motorički su sjajni, brzi i tehnički odlično potkovani. Na poslednjem meču su imali 90 posto tačnih dodavanja – kaže Lalatović.

Utakmica u Liježu biće odigrana bez prisustva gledalaca.

- To možda više odgovara gostujućim igračima. Kao igrač, svojevremeno sam za reprezentaciju sveta u Rumuniji igrao pred 100.000 ljudi na oproštaju Georga Hadžija. Tu je bio i naš pokojni selektor Radomir Antić, kao i Fatih Terim. Međutim, na takmičarskim utakmicama, kao igrač skoro da nikada nisam obraćao pažnju na atmosferu. Uvek sam bio fokusiran na ono što mi je trener rekao i da ispunim svoj zadatak u igri. Igrač mora biti skoncentrisan, a tokom karijere sam svojim fudbalerima nekoliko puta umeo da zamerim na tome. Igrači na terenu moraju biti zveri, gladni uspeha – napominje Lalatović.

On ističe da za ovaj meč igrače ne treba posebno motivisati.

- Problem je motivisati igrača protiv manjih klubova, a protiv ovako velikog, moja motivacija im nije potrebna. Treba im samo da im kažem šta taktički očekujem od njih. Taj meč njima menja život, kao i njihovim porodicama. Moj najveći uspeh je kad mogu da pomognem svom ocu i bratu, odnosno da svojoj deci dam ono što mi traže. To je uspeh svakog čoveka i oni taj uspeh imaju. Pobedite i promenićete život ne samo sebi, već i vašoj porodici. To je moja poruka za njih – kaže Lalatović.

Ekipa Vojvodine sutra u 7:15 časova ujutro kreće iz FC "Vujadin Boškov" ka aerodromu „Nikola Tesla“, odakle će čarterom letom otputovati u Lijež. Utakmica protiv Standarda igra se u četvrtak od 20 časova, uz direktan prenos na drugom programu Radio-televizije Srbije, a kompletan tok današnje konferencije možete pogledati u sledećem prilogu:


Novi Pazar 2 : 1 Napredak
Mladost (L) 1 : 0 Partizan
Voždovac 0 : 0 Javor Matis
Čukarički 2 : 1 Radnik
TSC 2 : 1 Inđija
Proleter 2 : 0 Vojvodina
Spartak ŽK 1 : 1 Rad
Mačva 1 : 0 Zlatibor
Radnički (N) 5 : 1 OFK Bačka
Crvena zvezda 5 : 1 Metalac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 38 35 3 0 108
2 Partizan 38 31 2 5 95
3 Čukarički 38 22 8 8 74
4 Vojvodina 38 21 8 9 71
5 TSC 38 17 7 14 58
6 Radnik 38 16 7 15 55
7 Mladost (L) 38 15 9 14 54
8 Proleter 38 15 8 15 53
9 Metalac 38 13 13 12 52
10 Spartak ŽK 38 15 7 16 52
11 Napredak 38 14 8 16 50
12 Novi Pazar 38 14 7 17 49
13 Radnički (N) 38 13 10 15 49
14 Voždovac 38 13 9 16 48
15 Rad 38 14 6 18 48
16 Javor Matis 38 12 10 16 46
17 Inđija 38 10 5 23 35
18 Zlatibor 38 7 8 23 29
19 Mačva 38 7 4 27 25
20 OFK Bačka 38 3 7 28 16