XS
SM
MD
LG

Crnjani - oslabljeni a bolji!!!

Stane Todorov – 37. večni štoper, golgeter sa mesta centarfora

Očekivali smo, kao i svi ovih dana u Crnji, da će "Budućnost" jučerašnju utalmicu, protiv fenjeraša "Banata" u Čenti sigurno dobiti, potom i tri predstojeće utakmice protiv relativno slabijih protivnika lako dobiti i konačno "isplivati" na čelo tabele, no iako se to nije desilo ne odustajemo od priče koja sledi. U tome nas je unekoliko sprečio nesrećni poraz u Čenti. Crnjani su u 85. minutu vodili sa 1:0, bili bolji, onda se bez potrebe povukli  i  u poslednjih 5 minuta  primili dva gola i izgubili. Jeste za rubriku "verovali ili ne", ali dramatični obrti i nesreće se u sportu dešavaju, zar ne?

No, poenta ove priče je u nečem drugom, ne trenutom rezultatu, zbog čega i ne doustajemo od nje.

Naime, pred početak prvenstva Crnjani nisu doveli ni jednog, jedinog fudbalera, a čak četvorica ponajboljih su napustili "Budućnost": golman Magda je veoma nekorektno, tri dana pred početak prvenstva uzeo ničim zaslužene pare i otišao u Perlez, štoper Topić isto za "šačicu" para u Šajkaš, polušpic Marko Kovačević u Radnički iz Zrenjanina a levi bek Jovandić je prestao sa aktivnim igranjem.

Uz to poslovično nesposobna uprava je bez ikakvog razloga smenila odličnog trenera, inače Crnjanina Milenka Zečevića - Zeku, a na njegovo mesto postavila anonimnog i nigde dokazanog  Marka Stokića - Ćiru iz Zrenjanina, kome je ovo prvo trenersko "krštenje".

Klub se našao gotovo u šoku, ali kako posle velikih pijanstava i šokova sleće otrežnjenja i ozdravljenja - u Crnji je svanulo umesto se dodatno zamračilo!!!

Logično, očekivala se veoma teška i neizvesna sezona, tim pre što se uz već pomenute nedeća, povredio izvanredni desnokrilni bek Tatić i ekstratalentovani bonus, vežnjhak Kondić.

Međutim, kako to katkad  biva, usledio je veoma uspešan start sa 3 pobede, 3 remij i evo ovaj poraz od najlošije ekipe sa kojom su do sada Crnjani igrali! Remij u Banatskom Karađorđevu, dva kod kuće - sa Omoljicom i  Novim Bečejem smatraju se neuspehom jer su u obe utakmice Crnjani bili bliži pobedi. U Banatskom Karađorđevu su kod vođstva 0:1 propustili stopostotnu šansu, a onda je sudija "uzeo" utakmicu u svoje ruke, sramno navijao za domaćina  kako bi im spasao bod! Pobeda u Krajišniku je ostverena nadmoćnom igrom, u Crnji  su s lakoćom pobedili Banatski Karlovci i Starčevo, a ovo u Čenti će ostati zapisano kao elementarna nesreća!!! 

Mladi golman Cvejić, na brzinu angažovan iz Zrenjanina, je samo delimično opravdao iznanadu šansu jer mu, sem nespornog talenta, na dušu ide kiks protiv Omoljice, čija cena je bio direktan gubitak dva boda, ali i još nekoliko slabih odbrana koje su Crnjane koštale 3-4 boda. Stoga u Crnji svi s nagodovanjem i gađenjem govore o odbeglom Magdi - Crnja mu je dala sve - gostoprimstvo, afirmaciju i novac, a on se prodao za šačicu para više!!! Sramota od nekog ko se smatra iole sportista!

Mesto Jovandića, na levom beku, zauzeo je stariji od braće Prokin, Aleksandar,  do tada visokokvalitetni univerzalac, a umesto povređenog Tatića, na desnom beku, solidan je bio večita nada, sad već srednjovečni Prpa.

Vasiljević i Markov su bili i ostali izvanredni štoperi, tako dobri da se iznenadni odlazak Topića, kad je prvenstvo već počelo, gotovo i nje osetio. Stameni Nemanja Kovačević je, iako još uvek relativno mlad, iskusno i standardno dobro odigrao zadnjeg vaznog.

A onda zaradom slede najprijatnija iznanađenja. Mlađani Hovanec, koji se u rodnu Crnju vratio, gotovo zaboravljen, sa "negde" okončanog školovanja,  bljesnuo je punim sjajem i skoro sve utakmice odigrao, na poziciji desnog veznog - odlično.

Sa pozicije višegodišnjeg štopera, 37. godišnji Stane Todorov je prebačen u špic i nadavao se golova - 6 na 7 utakmica! Povređenog mladog Kondića je na pozicije levog veznog uspešno zamenio ništa manje talentovani Savin, a Stojičić je i po levoj strani nastavio da bude prodoran kao i do sada na desnoj.

Pre nekoliko kola su u Crnju, iz Novog Sadam, drugari doveli iskusnog i kvalitetnog špica - Terzića, ranijeg golgetera drugoligaša iz Čelareva, ali za sada još ništa nije pokazao jer dugo nije trenirao što i dalje intenzivno (ne)čini, pa bez obzira na iskustvo i nesporan talenat i znanje još uvek nije onaj pravi. No, realno je očlekivati da će kad tad proraditi -  jer kvalitet ima a snagu će treniranjem povratiti!

Isto se očekuje i od mlađeg od braće Prokin - Saše, koji je posle drugog kola morao na policajsku specijalizaciju u Sremsku Kamenicu, a kada se uskoro vrati svojom mladošću, talentom, hitrinom i spretnošću pred golom bi trebalo da bitno rastereti  vremešne "lisce" i Todorova i Terzića u špicu, a i da sam postigne poneki pogodak, što je i do sada često činio.

Prpa, takođe večita nada Crnjanskog fudbala, jeste bio dosta dobar na desnom beku, ali kad ozdravi i u tim se uskoro vrati povređeni odlični Tatić, "duvaće" snažniji uragani s desnog boka crnjanskog zonaše.

Šta je trenutno najaktuelnije u Crnjanskom fudbalu: nedeljni lokalni derbi sa obližnjom Vojvoda Stepom. Stepčani jesu mnogo slabije startovali no što su bili tokom celog prošlogodišnjeg prvenstva, ali rivalstvo i prestiž sa Crnjanima su njima uvek bili, jesu i ostali snažan motiv, pa se očekuje teška utakmica u kojoj će Stepčani ostaviti  i "dušu i srce" na travi a Crnjani se kvalitetom i pobedom utešiti za nedeljni nesrećni poraz u Čenti.

Srednjoročno: Crnjani su očekivali sigurnu pobedu u Čenti, baš kao što očekuju sigurne bodove u naredne tri utakimice sa Stepom, ŽAK-om i Sutješčanima,  kako bi u duelu sa "Naftagasom",  sredinom oktobra, rešili pitanje lidera u ovoj zoni, bar trenutnog.

Kad već pišemo, recimo da je na čelu kluba umesto Radina postavljen Vasiljević, da je klub dobio vrednog i savesnog domara, da su tribine konačno popravljene i da se s nestrpljnjem očekuje kada će pokrajinski sekretar za sport Vladimir Baze ispuniti obećanja i sagraditi krov nad tribinama, jer su nasušna potreba budući da ide jesen, kiše i snegovi! Nije naprednjački ni ministarski lagati, zar ne?!

Piše: Dragan PEJIĆ


Radnički (S) 1 : 3 Radnički (K)
ŽAK 4 : 3 Begej
Crvena zvezda 4 : 0 Sloga
Banat 1 : 0 Jedinstvo (V)
Borac 3 : 0 Omladinac FAM
Budućnost 1 : 0 OFK Kikinda 1909
Jedinstvo (BK) 3 : 0 Proleter
Mladost 8 : 1 Krajina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Kikinda 1909 32 24 3 5 75
2 Jedinstvo (BK) 32 21 6 5 69
3 Naftagas 32 18 8 6 62
4 Omladinac FAM 32 17 3 12 54
5 Mladost 32 15 8 9 53
6 Borac 32 17 2 13 53
7 Proleter 32 17 0 15 51
8 Jedinstvo (V) 32 15 4 13 49
9 Begej 32 16 1 15 49
10 Sloga 32 14 3 15 45
11 Crvena zvezda 32 13 5 14 44
12 Radnički (K) 32 14 1 17 43
13 Budućnost 32 13 3 16 42
14 Radnički (S) 32 8 4 20 28
15 ŽAK 32 7 6 19 27
16 Banat 32 7 5 20 26
17 Krajina (-1) 32 4 2 26 13