XS
SM
MD
LG

Srpskocrnjanska Budućnost: Traži sebe u sebi

FK "Budućnost" 2020-2021: Stoje: Stokić (trener), Drinić (pomoćni trener), Đukanović, Todorov, Magda, Isak, Savin, Tatić, Topić, Markov i Stojićić. Čuče: Nemanja Kovačević, Konstantinov, S. Prokin,  Lukin-Baća, Vasiljević, Salma, Hovanec, Nikola Kovačević i Kondić - foto: Dragan Nikoletić

Ako je istinita ona Domanovićeva  iz ‘’Mrtvog mora’’ da ‘’voda koja se ne ustalasava - počinje da zaudara’’ onda se prostorijama FK Budućnost u Srpskoj Crnji, na početku predstojeće sezone, ne može prići od "’mirisa". Pokrajinski sekretar za sport Vladimir Batez je tu nedavno boravio i obećao popravku i pokrivanje tribina, no političar ko političar - slagao pa gledaoci i nadalje nemaju gde bezbedno sesti! Trener Milenko Zečević - Zeka, inače stručnjak iz Srpske Crnje koji je višegodišnjim radom sa mlađim kategorijama u Klubu, je prošle godine postavljen kao domaće kvalitetno rešenje na duži period, no čim se prvi put zamerio predsedniku Kluba smenjen je! A čovek je i te kako dobro radio! Sa mesta sekretara povukao se Goran Savin, nekadašnji golman, ali kako je bio veoma kontroverzna ličnost, za tim niko ne žali. Iz nepoznatih razloga ni domar više nije Slavoljub Buvač - Baub, najbolji štoper  u istoriji crnjanskog fudbala - za čim svi žale, i sada je "Budućnost" jedini klub u ligi bez domara. Veliki je hendikep što su klub napustila dvojica ponajboljih igrača: Jovandić je "okačio kopačke o klin" i prestao da igra a Marko Kovačević pojačao zrenjaninski Radnički. U Klub nije došao ni jedan, jedini fudbaler, nekmoli neko pojačanje. Finansijska situacija je, po običaju, više loša no zadovoljavajuća. Predsednik Željko Radin, iako od nedavno radi i živi u Novom Sadu, još uvek nije podneo ostavku - što većina Crnjana priželjkuje - jer mu se sviđa da se i dalje o svemu pita i o svemu sam odlučuje,  iako je bez autoriteta i ne bog zna kakvog sportsko-menadžerskog obrazovanja i znanja. Neagilna uprava i nadalje nije pronašla ni jednog donatora ili spionzora već se oslanja na ono malo para koje im daje Mesna zajednica i Opština. Rečju- gotovo je sumorno u Budućnosti, uostalom kao i svugde u ovo vreme Korone, kada mnogima, ruku na srce, nije ni do čega, pogotovo ne fudbala!

Ipak, ne budimo kataklizmičari, nije da je baš sve crno. Ima Budućnost mnoštvo kvalitetnih fudbalera a za trenera su angažovali mladog, ambicioznog, kažu i veoma kvalitetnog, trenera Mirka Stokića - Ćiru (40) iz Elemira. Za očekivati je da će Crnjani pronaći sebe u svojoj "Budućnosti", a mlađani trener skockati kvalitetan tim i igru, ako ne za šampiona a ono bar za bezbrižno ligaško nadmetanje i sigurno trajanje u ovom rangu takmičenja, što je uostalom i imperativ kluba s obzirom da za veće ambicije nema ni kvalitetne uprave ni novca.

Stokiću je ovo prvo samostalno trenersko iskustvo. Preporučio ga je trener Guteša, čiji je pomoćnik bio u Perlezu. Prethodno je imao sjajnu fudbalsku karijeru igrajući za Elemir, Proleter, Zadrugar, Spartak, Radnički, Melence i Perlez.

- Godinama pratim "Budućnost" i nisam imao dilemu da li da prihvatim poziv. Zatekao sam dobru atmosferu i obećavajući igrački kadar. Nije sve sjajno ali i na meni je da dam svoj doprinos unapređenju zatečenog  stanja. Uprava će uraditi svoje (finansije, domar, bolji odziv treninzima…) a na meni je da tim, čijim fondom i kvalitetom igrača sam zadovoljan, učinim kvalitetnijim i uspešnijim.

Mirko Stokić - Ćira, trener (foto: Dragan Nikoletić)

Crnjani imaju sjajnu odbranu, možda najbolju u ligi a vaš prethodnik je na tim temeljima gradio izuzetno ofanzivnu igru. Otišli su vam  Marko Kovačević - sjajan vezista i golgeter i iskusni bek Jovandić, možete li nastaviti gde je Zeka stao?

- Igraćemo sa jednim klasičnim centarforom ali sa 5 vežnjaka i dvojicom ofanzivnih bekova, pa očekujem da ćemo i kod kuće i na strani igrati ofanzivno sa ambicijom davanja gola više od protivnika. Možda u tome nećemo uvek uspeti ali je sasvim izvesno da ćemo igrati lep i efikasan fudbal. Uostalom to smo već pokazali u pripremnim utakmicama čak i sa ekipama iz višeg ranga takmičenja.

Ko čini okosnicu, ko su standardni a ko igrači od kojih očekujete  prijatno "iznenađenje"?

- Visoko kvalitetni igrači su golman Magda, bek Tatić, zadnji vežnjak Vasiljević, štoper Topić i vežnjak Nemanja Kovačević, pouzdani prvotimci su braća Prokin, MarkovTodorov, od mladih najviše očekujem od Stojičića, Hovaneca, Prpe, Kondića i Savina a veterani  Đukanović - Dime, Lukin - Baća i eventualno Jovandić ako se predomisli i vrati su u pripravnosti - treniraće kad zažele a ulaziti u igru ako, kada i ukoliko budu spremni a bude potrebno.

Iznenađenje je Todorov u špicu, Kondić u prvoj postavi a Stojićić na levoj strani napada?!

- Todorov je školovan i iskusan centarhalf, odlično igra glavom, razmišlja fudbalski, dobro se postavlja, marljivo trenira i u nedostatku pravog špica procenjujemo da je najbolje rešenje koje trenutno imamo za špic, mnogo bolje no Perin koji je to do sada igrao. Bonusi Kondić i Savin su naši školovani visokokvalitetni igrači od kojih očekujem punu afirmaciju. Najviše očekujem od Stojičića koji je do sada igrao po desnoj strani, odlično se snalazi i po levoj, vanserijski je talenat i kako je konačno rešio da se ozbiljno posveti fudbalu, što do sada nije bio slučaj, očekujem njegove odlične igre i izrastanja u vrhunskog igrača!

Šta su najveći problem "Budućnosti", naravno ako izuzmemo Koronu i besparicu?

- Taj problem imaju, manje ili više, svi fudbalski klubovi u zemlji, a ja bih voleo da imam veći odziv igrača na treninzima, bar onim kad uigravam taktičke finese. Standardni prvotimci, inače Crnjani - Kovačević i Topić žive i rade u Novom Sadu, Magda i Tatić su Zrenjaninci i njih razumem, ali srećnu okolnost što su ostali prvotimci Crnjani bi morali iskoristiti za veću prisutnost na treninzima, na čemu naročito  insistiram kako kod njih samih tako i uprave.

Batezova "investicija" – pre, za vreme i posle "radova" (foto: Dragan Nikoletić)

Ko su vaši favorite za vrh tabele i kakav plasmen "Budućnosti" očekujete?

- Predviđanja su apsolutno nemoguća jer u javnosti je i suviše malo informacija o situaciji u drugim klubovima. Jedino što znam je da su se Omoljica i Kikinda pojačali s ambicijom da se plasiraju u viši rang, takve ambicije gaje Karađorđevo i Elemir, za ostale ništa ne znam. Moja je procena da Crnja ima tim za gornji deo tabele, što ćemo i ostvariti!

Idealan tim: Magda, Tatić, S. Prokin, Vasiljević, Topić, Markov, Hovanec (Prpa), Nemanja Kovačević, Todorov  (Isak),  Kondić (Savin) i Stojičić  (A. Prokin). U konkurenciji su još: Perin, Jovanić, Đukanović, Lukin, Manojlović, Konstantinov, Nikola Kovačević, Salma i  Berta.

Piše: Dragan PEJIĆ


Radnički (S) 1 : 3 Radnički (K)
ŽAK 4 : 3 Begej
Crvena zvezda 4 : 0 Sloga
Banat 1 : 0 Jedinstvo (V)
Borac 3 : 0 Omladinac FAM
Budućnost 1 : 0 OFK Kikinda 1909
Jedinstvo (BK) 3 : 0 Proleter
Mladost 8 : 1 Krajina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Kikinda 1909 32 24 3 5 75
2 Jedinstvo (BK) 32 21 6 5 69
3 Naftagas 32 18 8 6 62
4 Omladinac FAM 32 17 3 12 54
5 Mladost 32 15 8 9 53
6 Borac 32 17 2 13 53
7 Proleter 32 17 0 15 51
8 Jedinstvo (V) 32 15 4 13 49
9 Begej 32 16 1 15 49
10 Sloga 32 14 3 15 45
11 Crvena zvezda 32 13 5 14 44
12 Radnički (K) 32 14 1 17 43
13 Budućnost 32 13 3 16 42
14 Radnički (S) 32 8 4 20 28
15 ŽAK 32 7 6 19 27
16 Banat 32 7 5 20 26
17 Krajina (-1) 32 4 2 26 13