XS
SM
MD
LG

Tadić u sazvežđu legendi Ajaksa

Foto: Dušan Tadić, AFC Ajax Amsterdam

Dušan Tadić je leta 2018. godine gotovo tiho i na prstima ušetao, prvi put u životu, u trening kamp i prostorije amsterdamskog Ajaksa, u početku svoje tridesete godine života, kad neki fudbaleri biraju "lakše" destinacije i prostore za mirno privođenje svojih igračkih karijera kraju. 

Mnogi smo bili u neverici i zatečeni, jer je Ajaks u svetu, prevashodno, osim po sjajnim rezultatima, poznat po razvoju tinejdžera koji odlaze u druge evropske gigante. 

I onda se događa čudo. Dušan Tadić u svojoj prvoj sezoni u Ajaksu, 2018/19 osvaja tri pehara: Prvenstvo, Kup i Superkup Holandije, razbijajući i rastvarajući sve protivničke odbrane. Gotovo sam ruši u Ligi šampiona velikog Reala i useljava se u srca Ajaksovih navijača koji mu pevaju: "Tadić gori. Protivnička odbrana je prestravljena. Tadić gori. Nanananana !!!" 

Ni jedan klub u istoriji Holandije, pa ni sam Ajaks, do dolaska Tadića, nije imao takav učinak u jednoj sezoni. Ajaks je u svim takmičenjima postigao neverovatnih 160 golova, a sam Tadić je odigrao 51 utakmicu, postigao 34 gola i istakao se sa 19 asistencija. 

Foto: U zagrljaju velikana, Žak Švart i Dušan Tadić, AFC Ajax Amsterdam

I u sezoni 2019/20, prekinutoj zbog koronavirusa, Tadić isto ulazi u idealan tim prvenstva Holandije, sa 11 novih golova i čak 14 asistencija, zadržavajući Ajaks na vrhu posle dugo godina posta. Činjenice su neumoljive i više nego očigledne, Tadić se u najkraćem mogućem periodu i kad se niko nije, u tolikoj meri nadao, vinuo u sazvežđe velikih legendi Ajaksa. Na fotografiji iznad mu to mnogi od tih legendi otvoreno i priznaju, pa se tako Dušan Tadić našao i u zagrljaju Žak Švarta koga cela Holandija oslovljava sa "Mister Ajaks", jer je Žak Švart odigrao najviše utakmica u istoriji Ajaksa i osvojio najviše trofeja, u 120 godina njegovoj dugoj istoriji. To je samo jedan od dokaza, osim statistike, da se  i Tadić, u najkraćem mogućem periodu upisao, samo na svoj način, u istoriju. 

Autor: Svetozar Čiča