XS
SM
MD
LG

Održana izborna sednica Skupštine Zajednice Super lige i Prve lige Srbije

Foto: Zajednica klubova SLS i PLS

Danas je u sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi održana Izborna sednica Skupštine Zajednice Super lige i Prve lige Srbije za mandatni period 2020-2024.

Na današnjoj sednici Skupštine Zajednice, od ukupno 32 člana, prisutno je bilo 30 predstavnika klubova Super lige i Prve lige Srbije, dok su opravdano bili odsutni predstavnici FK Mladost i FK Zemun. Sednicom je predsedavao Dragomir Lazović, predsednik Zajednice, dok je ispred Fudbalskog saveza Srbije sednici prisustvovao generalni sekretar Jovan Šurbatović.

Na predlog većine klubova doneta je odluka da za predsednika Zajednice za mandatni period 2020-2024 ponovo bude izabran Dragomir Lazović,  predsednik FK Javor Matis i dugogodišnji istaknuti sportski radnik, koji je i u prethodne četiri godine uspešno predvodio Zajednicu.

Predsednik Dragomir Lazović se zahvalio članovima Skupštine na ponovnom izboru istakavši da je to potvrda dosadašnjeg uspešnog rada, uz obećanje da će u predstojećem periodu truditi da sa najbližim saradnicima Zajednicu podigne na još viši nivo.

Za potpredsednike Zajednice izabrani su predstavnici FK Crvena zvezda Marko Petrović i FK Partizan Svetomir Tanasković, dok su za preostala četiri člana Izvršnog odbora izabrani Stanislav Tončev, Dangubić Miloš, Marjan Rnić i Pavićević Bojan. Takođe, na današnjoj sednici su izabrani i predsednik i članovi Nadzornog odbora koji sada čine Željko Šakota, Aleksandar Perin i Darko Bradonjić.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović čestitao je svim izabranim predstavnicima i izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjom veoma uspešnom saradnjom između Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice. Takođe, najavio je sve buduće planove Fudbalskog saveza Srbije koji će za cilj imati znatno unapređenje pozicije klubova i samih takmičenja.

Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice, informisao je prisutne o svim aktivnostima Zajednice u proteklom periodu, ocenivši da je mnogo toga urađeno na polju popravljanja infrastrukturnih i finansijskih pozicija klubova. Takođe, istaknuta je uspešna saradnja sa svim činiocima u sistemu Zajednice sa kojima je pokrenut niz manjih projekata koji za cilj imaju kvalitetniju promociju klubova i samog takmičenja.

Jedna od najvažnijih tačaka današnje sednice bila je razmatranje svih aspekata za završetak tekuće takmičarske sezone i razgovori o formatu takmičenja u narednoj sezoni. Istaknuto je zadovoljstvo odlukom Izvršnog odbora FSS o prihvatanju predloga većine klubova članova Zajednice da se tekuća sezona završi nakon odigravanja preostalih utakmica preliminarne faze takmičenja. Naglašeno je da će svi klubovi striktno primenjivati sve preporuke nadležnih organa Republike Srbije u pogledu organizacije utakmica i sprečavanja širenja virusne infekcije COVID-19.

Na osnovu pisanih izjašnjenja klubova doneta je jednoglasna odluka da se Fudbalskom savezu Srbije predloži da zbog specifične situacije u kojoj se domaći fudbal našao ne bude klubova koji bi napustili takmičenja u Super ligi i Prvoj ligi po završetku tekuće sezone, čime će se dati dodatni motiv i ispoštovati svi sportski i fer-plej principi koji predstavljaju temelj sportskog nadmetanja. Ovakav predlog, ukoliko bude usvojen od strane nadležnih organa Fudbalskog saveza Srbije, praktično znači da će se u narednoj sezoni u Super ligi Srbije takmičiti 20 klubova. Takođe, kako bi se u Prvoj ligi Srbije obezbedio neophodan broj utakmica, predloženo je da se u Prvoj ligi Srbije u narednoj sezoni takmiči 18 klubova.

Nakon sednice Skupštine održana je i prva sednica Izvršnog odbora na kojoj su ponovo izabrani dosadašnji takmičarski organi Zajednice, direktor Super lige Srbije Vladimir Bulatović, komesar za takmičenje Prve lige Srbije Aleksandar Pivić, kao i komesar za bezbednost Svetislav Radosavljević, koji će i u narednom četvorogodišnjem periodu obavljati svoje dosadašnje poslove vezane za organizaciju takmičenja.


Javor Matis : Vojvodina
Čukarički : Inđija
Spartak ŽK : Partizan
Mladost : Mačva
Voždovac : Napredak
Radnički (N) : Rad
Crvena zvezda : Radnik
Proleter : TSC
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Crvena zvezda 27 23 3 1 72
2 Partizan 27 19 4 4 61
3 Vojvodina 27 17 5 5 56
4 TSC 27 15 8 4 53
5 Čukarički 27 14 6 7 48
6 Radnički (N) 27 13 4 10 43
7 Spartak ŽK 27 12 4 11 40
8 Voždovac 27 11 5 11 38
9 Mladost 27 11 4 12 37
10 Radnik 27 8 6 13 30
11 Proleter 27 7 8 12 29
12 Napredak 27 7 6 14 27
13 Javor Matis 27 5 9 13 24
14 Inđija 27 5 4 18 19
15 Rad 27 4 3 20 15
16 Mačva 27 2 7 18 13