XS
SM
MD
LG

GFK Jagodina: Titula potvrda kvaliteta i šampionskih ambicija

GFK Jagodina - foto: N. Milosavljević

Prekidom prvenstva i verifikaciom postignutih rezultata od starne Odbora za hitna pitanja FSS, dobili smo prvake sve četiri grupe srpskih liga. Na "Istoku" Jagodina je opravdala epitet favorita i vraća se u društvo prvoligaša.

Pre dve godine sadašnji čelnik Vladica Milovanović, sa saradnicima, rešio je da sačini kratkoročni plan konsolidacije i brzog povratkas na stazre stare slave. Prošle godine su bili četvrti i najavili u protekloj sezoni šampionske ambicije. -  Bez obzira što nam odluka za "zelenim stolom" ide u prilog, želeli smo da na terenu rezultatima odbranimo primat. Protiv više sile se nije moglo i postojeću odluku smo prihvatili kao jedino racionalnu i u interesu amaterskog fudbala. Najveći broj klubova nije u mogućnosti da zadovolji stroge propise rada u specifičnim uslovima, a da ne govorimo o značajnim finansijskim izdacima  - kaže u izjavi za naš portal predsednik Vladica Milovanović i objašnjava šampionski put.  

- Pobednički mozaik smo sklopili dolaskom proverenog stručnjaka Ljubiše Stamenković i nekoliko proverenih novajlija. Odradili  smo preko dvesta radnih akcija u koje pored prvenstvenih utakmica, spadaju prijateljske, treninzi, pripreme i druge brojne aktivnosti. Maltene, bili smo angažovani i opterećeni obavezama i aktivnostima kao profesionalne ekipe. Pored prvog mesta, raduje podatak da smo bili u prilici da mlade igrače afirmišemo, gurnemo  u vatru u kojoj nisu sagoreli, i iskazali potencijal. Nijh 7-8 nastupaju za prvi tim, i tom broju treba dodati nekoliko talentovanih omladinaca. Žao mi je što se štoper Kostić, jedan iz plejade nadarenih povredio. Strategija kluba je bila letos da, uporedo sa stvaranjem povoljne klime za ostvarenje vrhunskih rezultata,  forsiramo mlade i na kraju polusezone se pokazalo kao pun pogodak - naglašava i dodaje: - Selektirali smo tim od 28 igrača, koji je spoj mladosti i iskustva i u startu su nas rezultati uverili da smo na pravom putu. Gledajući dugoročno, nismo se uljuljkali jesenjim ostvarenjima i zimus smo angažovali čak deset novajlija, kao zalog za budućnost i ono što nas očekuje u višem rangu. Time smo značajno pojačali konkurenciju u timu i u svakoj liniji imali smo po dvojicu podjednako kvalitetnih igrača. Snagu novog tima testirali smo u toku priprema, u duelima sa prvoligašima i superligašima i uverili se da smo postali još kompaktniji, jači, a to smo potvrdili u dva kola nastavka prvenstva - reči su čelnika Jagodinaca.

Pored neospornog kvaliteta i igračkog potencijala, Jagodina se izdvajala od konkurenata zavidnom infrastrukturom, na kojom bi pozavideli i mnogi superligaši. U sklopu Sportskog centra poseduju četiri travnata terena i jedan sa veštačkom podlogom. Tribine raspolažu sa 12.000 sedećih mesta, podzemnim zalivanjem i reflektorima tako da stadion zadovoljava stroge UEFA standarde.

- Imamo široku bazu, veli, sa preko 320 dece i starijih igrača, koji su podeljeni u šest kategorija sa kojima radi 11 trenera, od kojih je jedan sa profi licencom i osam sa "A" licencom. U sklopu stadiona posedujemo teretanu, prostorije za oporavak, lekarske ordinacije, moderne svlačionice, dobro obskrbljen ekonomat.

Kad je u pitanju kvalitet fudbala na "Istoku", Milovanović je mišljenja da je promenljiv zbog velikog odliva talentovanih igrača u dva profesionalna ranga takmičenja i odlaska u inostranstvo. Time su klubovi dovedeni u nezavidnu situaciju, i praktično pred svaku sezonu kreću u stvaranju novog tima. Ograničenje donosi i besparica, tako da sve to utiče da malo njih može prvenstvo da odigra u kontinuitetu i na zadovoljavjućem nivou.  - Smatram da je Istočna grupa neopravdano potcenjena u odnosu na ostale srpske lige. Jedno u čemu ne možemo da pariramo recimo vojvođanskim srpskoligašima je infrasruktura, zbog podneblja i konfiguracije terena - kaže naš sagovornik, koji uporedo obavlja još dve odgovorne funkcije, potpredsednika FS Regiona Istočne Srbije i predsednika Pomoravskog regiona.


Budućnost 3 : 0 Moravac Orion
GFK Dubočica 2 : 2 Rembas
GFK Jagodina 1 : 0 Trstenik PPT
OFK Topličanin 2 : 0 OFK Sinđelić
Dunav 3 : 0 Timočanin
Radan 9 : 0 Temnić 1924
Car Konstantin 1 : 1 Vlasina
SFS Borac 3 : 1 Jedinstvo
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Jagodina 17 12 3 2 39
2 Budućnost 17 9 7 1 34
3 OFK Sinđelić 17 10 3 4 33
4 OFK Topličanin 17 9 4 4 31
5 SFS Borac 17 8 6 3 30
6 Vlasina 17 7 8 2 29
7 Timočanin 17 7 6 4 27
8 Radan 17 7 4 6 25
9 Moravac Orion 17 7 3 7 24
10 Dunav 17 6 5 6 23
11 Car Konstantin 17 6 4 7 22
12 GFK Dubočica (-3) 17 6 4 7 19
13 Rembas 17 3 6 8 15
14 Jedinstvo 17 4 2 11 14
15 Trstenik PPT 17 1 1 15 4
16 Temnić 1924 17 1 0 16 3