XS
SM
MD
LG

Кaradžić obećao, Antić želio, Banjaluka nije dočekala

Radomir Antić i Tomislav Karadžić

Bilo je to vrijeme kada je takozvano Kosovo lobiralo da fudbalski bude priznato u UEFA i FIFA, a papreni ceh plaćao fudbal Republike Srpske. Igranka Jozefa Sepa Blatera, i neiskrenost, prilikom gostovanja u Beogradu, kada je tadašnji predsjednik Fudbalskog saveza sa Terazija 35 Tomislav Karadžić odigrao “svoju ulogu” i javno izjavio da “Srbija traži utakmicu u Banjaluci protiv Republike Srpske”.

-Nadamo se odgovoru, i to što pre. Naravno, utakmica bi se igrala uz saglasnost Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Ovakve stvari se rešavaju da niko ne bude previše zadovoljan, ali i nezadovoljan – istakao je tada Tomislav Karadžić.

Kako su tada pisali mediji u Srbiji, nastup popularno zvanih “Orlova” u Banjaluci bio bi svojevrstan kompromis za ustupak selekciji Kosova, kojoj bi FIFA uskoro mogla dati odobrenje za igranje međunarodnih prijateljskih utakmica.

Međutim, nakon toga Karadžić nikada više nije “ozbiljno” pokretao tu priču, a fudbalsko “Kosovo” je dobilo priznanje od FIFA kojem se oštro protivio Francuz Mišel Platini. Kasnije je i UEFA protivnom svom Statutu priznala samoproglašeno tzv. Kosovo. Tako je propalo gostovanje “Orlova” u Banjaluci, ali i mlade reprezentacije Srbije prije toga, sve je ostalo kao jedna neukusna šala.

 

Kao selektor Srbije i čovjek čiji korijeni vuku iz Republike Srpske Radomir Antić se nadao utakmici u Banjaluci, a svojevremeno je izjavio:

Kao selektor Srbije i čovjek čiji korijeni vuku iz Republike Srpske Radomir Antić se nadao utakmici u Banjaluci, a svojevremeno je izjavio:

“Kosovo” se uključilo i u kvalifikacione susrete za evropska i svjetska prvenstva, a Srbija još uvijek nije gostovala u Banjaluci. U međuvremenu Slaviša Kokeza je naslijedio Tomislava Karadžića na mjestu predsjednika FS Srbije, od kojeg se nikada, do kraja i jasno, nije čulo pojašnjenje zbog čega “želja FS Srbije da utakmicu igra u Banjaluci protiv Republike Srpske” nije realizovana?

Možda će više podataka biti dostupno javnosti kada godine ove događaje učine istorijskim…

Hoće li tada, kao i uvijek kada je u pitanju srpski narod, biti kasno za neke stvari?