XS
SM
MD
LG

Šahisti u novonastalim okolnostima

Spaso igra šah preko interneta

 

Igranje preko interneta

  Sportske aktivnosti u novonastalim okolnostima svedene su, praktično, na minimum. Srećom, zahvaljujući internetu, šahisti su u mogućnosti da igraju i učestvuju na raznoraznim turnira, ne napuštajući svoju sobu! Jedan od šahista koji umnogome koristi „savremene tekovine“ je i Spaso Ristivojević (21) iz Šimamnovaca, standardni prvotimac istoimenog kluba.

  - Šah sam naučio u petoj godini od oca – počinje svoju priči Spaso – Kada sam navršio devetu godinu, majka mi je kupila šahovski program „chessmaster“, pošto sam voleo da igram igrice na računaru. U početku, šah je bio samo zabava. Posle prve pobede na jednom školskom turniru u Pećincima, pozvali su ljudi iz ŠK Šimanovci. Igranje za klub nije me odvojilo od šahovskih programa. Posle svake zvanično odigrane partije, analizirao sam istu na kompjuteru i tako sam se usavršavao. Pored toga, koristio sam mogućnost da analiziram i partije poznatih šahista, poput Morfija, Fišera. Kasparova...

  Na žalost, prestale su sve zvanične šahovske aktivnosti, ali Spaso je i dalje uz crno bele figure..

  - Neograničene su mogućnosti igranja šaha na internetu – nastavlja Spaso – Sam biram protivnika, njegovu jačinu, turnire na kojima ću učestvovati kao i tempo igre. Rivali su mi iz svih krajeva sveta. Ipak, presrećan sam kada mogu da igram protiv nekoga koga poznajem. Dešavalo mi se da igram preko neta sa klubskim kolegama. U svakom slučaju, pokušavam da održavam svoju formu, makar na ovaj način. Ovo bi preporučio svim šahistima, bar dok se ne stvore drugačije mogućnosti.

  Kao zaključak ove priče, neka posluže reči Tartakovera, poznatog šahiste iz prve polovine XX veka: „Uvek sam pomalo sažaljevao čoveka koji ne zna da igra šah... Jer šah, kao ljubav, kao muzika, ima moć da ljude čine srećnim!“.

   Za sreću malo nedostaje!