XS
SM
MD
LG

Sutra se podiže zavesa na prvoligaškoj sceni!

Foto: Prva liga Srbije

Sutra se podiže zavesa na prvoligaškim terenima i kreće borba za bodove. Nastavak prvenstva će biti zanimljiv i neizvesan, jer će klubovi morati u relativno kratkom vremenskom periodu da pokažu koliko vrede i ispune nagoveštene ambicije. Narednih sedam kola drugog dela prvenstva za mnoge će biti od presudnog značaja, po pitanu opstanka i borbe za vrh tabele.

Jesenji lider RFK Grafičar je dodatno podmladio redove sa nekoliko talentovanih i neafirmisanih igrača  pokušati da nadomeste odlazak Gavrića i Nikolića u Crvenu zvezdu, "Grafosi" neće otstupiti od uspešne strategije razvoja igre, afirmacije mladih igrača i stvaranja pozitivnih rezultata. Drugoplasirani Metalac već na startu očekuje derbi 24. kola i zapadne Srbije protiv Zlatibora. Gornjemilanovčani će biti lišeni usluga suspendovanog Vranjanina i povređenog Mlađovića i Vlalukina, ali trener Aleksandar Stanković na raspolaganju ima dovoljno kvalitetnih igrača da može da formira jednu ofanzivnu varijantu spremnu da uknjiži sva tri boda. Na drugoj strani Zlatibor je poznat kao čvrsta i tvrda ekipa, koja godinama igra zajedno. Teško primaju golove i nisu preterano efikasni, tako da će domaćin morati da uloži mnogo truda ukoliko bude želeo da probije zlatiborski bedem.

OFK Bačka je dovela praktično ceo tim, tako da za razliku od jeseni kada su u rotaciji imali 14 igrača, trener Dejan Rađenović na raspolaganju ima dva tima. Osokoljeni dobrim igrama u pripremnom periodu u prvenstvo ulaze kao jedan od favorita. Prva potvrda iznete konstatacije biće odmeravanje snaga sa Trayalom. Kabel će bar na papiru imati najlakši posao, jer na Karađorđe dolazi fenjeraš iz Dobanovaca. Trener Vasiljević je oprezan i upravo su autsajderi znali da iznenade favorite toko jeseni.

Iako zaostaje za vodećim sedam bodova, Kolubaru mnogi svrstavaju u najozbiljnijeg kandidata za osvajanje prve dve pozicije. Lazarevčani su doveli poznatog trenera Zorana Milinkovića i još nekoliko superligaških igrača. Sa dobrom finansijskom podlogom i organizacijom rada, imaju osnovu da u sedam kola zabeleže dobre rezultate. "Rudari" će prvi test sa moćnim timom imati protiv Dinama u Vranju.

Svi su izgledi da ćemo u Pirotu  gledati lepu i kvalitetnu fudbalsku predstavu. U goste dolazi lider i biće to ispit za momke trenara Čelara i novajlije da se vidi kako su se uklopile u sistem igre Piroćanaca. Očekuje nas prava brazilska atmosfera sa dekorom kakav znaju da naprave na stadionu u Pirotu. Novi Pazar je trenutno na osmoj poziciji koja vodi u plej of. Trener Kenan Kolašinac se suočava sa određenim personalnim problemima jer neće moći da računa na trojicu povređenih prvotimaca Hadžibulića, Trajkovića i Kecapa. U Gornju varoš odlaze kao blagi favoriti, mada domaćin zna da osvaja bodove na svom terenu.

Dinamo po rečima trenera Antića očekuje borba za opstanak, mada imaju solidnu zalihu bodova ispred ugroženih klubova. Na ruku im ne ide dolazak jednog od favorita Kolubare koja će morati da juriša na pobedu ukoliko želi da napreduje na tabeli. OFK Žarkovo je deseti i po skromnom mišljenju trenera Kuljića, najpre moraju da obezbede opstanak pa tek da razmišljaju o višim ciljevima. Ekipa iz Makiške šume je sačuvala kostur tima i dovela čak devet novih igrača predvođenih golmanom Jevrićem. Očekuje ih teško gostovanje protiv silno motivisanih Kragujevčana, ali su Beograđani jesenas znali da se nose sa pritiskom i osvajali su neplanirane bodove.

Radnički 1923 je sačuvao najveći deo tima i pojačani sa strelcem Radonjićem nagoveštavaju bolje igre nego jesenas. Posebno će se naoštriti protiv Žarkovčana, sa kojima od jesenas imaju nerasčišćene račune. Prekid i igra iz tranzicije su njihovo najače oružje. Na 12. mestu nalazi se Trayal koji predvodi ugrožene klubove, ali sa ambicijama da se domognu zlatne sredine. Konačno će trener Sakić moći da računa na oporavljenog Miloševića i Stepanovića, vrlo važne igrače u sistemu igre Kruševljana. Za Kruševljane Bačka Palanka je samo jedna stanica u nizu teških gostovanja.

Zemun ulazi oslabljen u nastavak prvenstva. Klub je napustilo nekoliko prvotimaca, a zbog zabrane transfera, nisu bili u mogućnosti da se dodatno pojačaju. Trener Ristić će se u dobroj meri, pored iskusnijih igrača morati da osloni na dojučerašnje omaldince. Derbi začelja igra se u Smederevu gde će istoimeni prvoligaš dočekati Sinđelić. Smederevci su tokom jeseni imali seriju odličnih rezultata, ali im je administrativnim merama oduzeto deset bodova. Kasnije se od šoka nisu uspeli oporaviti i naišla je serija slabih rezultata i nezavidna pozicija na tabeli. Sa skromnom zalihom od 15 bodova, koliko imaju Dobanovčani, teško će u narednih sedam kola uhvatiti priključak sa bezbednom sredinom. Budućnost je pre neki dan promenila trenera i rastala se sa Goranom Dragoljić. Nije popularno da se trener menja pred početak prvenstva, ali, bilo kako bilo, daju im se male šanse da u narednih sedam kola stignu do luke spasa, pogotovu što sutra putuju u Novi Sad.


30 .kolo Prva liga Srbije
Smederevo 1924 1 : 2 Trayal
OFK Žarkovo 2 : 1 Kolubara
Zlatibor 3 : 0 Budućnost
Sinđelić 0 : 5 RFK Grafičar
Metalac 2 : 0 Novi Pazar
Radnički 1923 1 : 0 Zemun
OFK Bačka 3 : 0 Radnički (P)
Dinamo 1 : 0 Kabel
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zlatibor 30 14 12 4 54
2 RFK Grafičar 30 16 6 8 54
3 OFK Bačka 30 16 5 9 53
4 Metalac 30 16 5 9 53
5 Kolubara 30 13 8 9 47
6 Radnički (P) 30 12 7 11 43
7 Kabel (-10) 30 14 10 6 42
8 Radnički 1923 30 11 9 10 42
9 OFK Žarkovo 30 10 10 10 40
10 Novi Pazar 30 11 7 12 40
11 Dinamo 30 10 7 13 37
12 Zemun 30 8 9 13 33
13 Trayal 30 7 10 13 31
14 Sinđelić 30 6 7 17 25
15 Budućnost 30 5 7 18 22
16 Smederevo 1924 (-10) 30 9 5 16 22