XS
SM
MD
LG

VAR u Premijer ligi zločin koji traje

Foto: Premier League

Od ove sezone u najjačoj ligi na svijetu, Premijer ligi, uveden je VAR. Ideja je u osnovu bila dobra. Katastrofalno suđenje engleskih sudija popraviti korištenjem tehnologije. Međutim, svjedoci smo da je VAR postao najveći cirkus u istoriji Premijer lige. Postao je zločin i taj zločin traje. Umjesto da koriguje nepravdu, VAR još više povećava istu.

Masa je primjera gdje je VAR korišten a donošene su skandalozne odluke. U drugom kolu Sitiju nije dosuđen čist penal protiv Totenhema. U trećem kolu Liverpul daje prvi gol Arsenalu nakon očitog faula na Genduziju.

Bilo je takvih situacija i kasnije. Liverpul je dobio dosta ''jeftin'' jedanesterac u poslednjim sekundama duela sa Lesterom na Enfildu a opet je konsultovan VAR. Takođe, Kristal Palasu je poništen poprilično regularan gol protiv Liverpula. Dosta puta su neki golovi poništavani radi ofsajda koji se mogu vidjeti samo pod mikroskopom. Bilo je dosta takvih primjera. Na primjer, Pukijev poništeni gol protiv Totenhema, Žiruov poništen gol protiv Junajteda i moglo bi se nabrojiti još par takvih mečeva.

Takođe, i odluke kod konsultovanja VAR-a oko Crvenih kartona su u najmanju ruku smiješne. Son je dobio crveni protiv Evertona nakon konsultacije VAR-a. Jeste u tom duelu stradala noga Gomeša ali više je bio splet okolnosti nego neka Sonova grubost. Zato mu je kasnije i poništen taj crveni.

A zato na utakmici Čelsija i Totenhema, za očitu stvar crvenog kartona nije bilo. Lo Selso je krvnički startao na Aspilikuetu. Pukom srećom Špancu nije slomljena noga ali hematom se momentalno pojavio. VAR je konsultovan ali crvenog nije bilo.

Da se razuijemo, tehnologija ima velike prednosti ako se koristi na pravi način. Nepravda i oštećivanje ekipa se svodi na minimum. Tako je bar u teoriji ali ne i u praksi. Golovi se poništavaju za neke ofsajde koji se mogu odrediti jedino korištenjem trigonometrije, uglomjera i ko zna čega sve ne. Ali neke očite stvari ni sa VAR-om se ne vide.

Problem je i u sudijama. Engleske sudije su godinama katastrofalne. Nema sudije koji ne napravi neku grubu grešku u sezoni i zato i ne kotiraju više visoko u evropskim i svjetskim okvirima. A upravo sudije, koje i same loše sude, odlučuju kakva će odluka biti nakon VAR-a. To je potpuno pogrešno što pokazuje i tekuća sezona i samo neki primjeri koji su navedeni u ovom tekstu.

Najlogičnije korištenje VAR-a je takvo da glavni arbitar ode i pogleda spornu situaciju. On sudi i on je taj koji snosi odgovornost za loše suđenje. Jasno je da ne može sve vidjeti golim okom ali zato može pogledati snimak sporne situacije. U Engleskoj je možda bilo tri situacije, ako i toliko, da je glavni arbitar išao gledati ponovljeni snimak. Ako će mu neko drugi govoriti kakvu odluku treba donijeti, koja je onda poenta sudije na terenu ? Samim tim što sluša druge, gubi na kredibilnosti i autoritetu. Kada bi gledao sam snimak i sam koristio VAR, sve bi bilo u njegovim rukama. Mogao bi se korigovati ako nešto nije vidio golim okom a prilično je jasno da bi se tako smanjile i optužbe na VAR koje postoje kada je Premijer liga u pitanju.

Vidjećemo kako će to ići u narednim sezonama. No ako ocjenjujemo prema ovoj sezoni, VAR je potpuni promašaj Premijer lige.