XS
SM
MD
LG

Portugal dobio BiH

Nikola Prce

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u drugom kolu evropskog prvenstva u Norveškoj od selekcije Portugala rezultatom 27:24 (12:11)

Za razliku od meča sa Norveškom, ovaj put su bh igrači  počeli u odbrani 6-0, koja se u prvih 15-ak minuta nije ispostavila kao dobro rješenje za Portugalce. Zato je selektor Šuman ubacio u igru Igora Mandića, kao prednjeg igrača, a upravo ta postavka odbrane 5-1 sa Mandićem kao prednjim bila je put do  povratka u meč. No, krenimo redom. Portugalci su poveli, golom Rodrigueza sa sedam metara. Ipak do osme minute su ekipe  bili u egalu, igrali gol za gol, a u pomenutoj minuti rezultat je glasio 4:4.

Onda je uslijedila serija Portugalaca od 3:0, pogađali su Ferraz, dva puta, i Rodriguez, ponovo sa sedam metara, a Portugal je poveo sa 7:4. Imala je selekcija Portugala šansu za plus četiri i to dva puta, ali su izgubili dvije lopte, pa je Marko Panić svojim prvim golom prekinuo  bh seriju bez pogotka od četiri minute za 7:5. Portugal preko Hernandeza odlazi na 8:5, ali Panić drugim golom vraća na dva razlike (8:6).

U 23. minuti dolazi do promjene na golu BiH , a šansu je dobio Nebojša Grahovac, na čiju se odbranu čekalo dvije minute. Upravo je ta odbrana Grahovca pokrenula njegov tim u seriju. Perić prvo asisitira za Senjamina Burića za 10:8, a potom sam Perić pogađa za 10:9. I onda sjajnu seriju zaokružuje Grahovac, koji brani šut Ferraza, a onda pogađa za prazan gol Portugalaca za 10:10 u 27. minuti.

U naredne dvije minute Portugal uspijeva postići dva gola preko Brankuinja i Portele za 12:10, a bh tim preko odlično raspoloženog Panića na odmor uspijeva otići sa golom zaostatka (12:11). Vidljivo je bilo nakon prvih 30 minuta da BiH ima kvalitet i snagu da se nosi sa Portugalcima, samo je trebalo u napadu ostati hladne glave, jer Portugalci nisu djelovali toliko moćno kao protiv Francuske.

Na početku drugog dijela Portugalcima su bhj rukometaši  spremili iznenađenje, na srednjem beku zaigrao je Marko Panić, a na desnom Dejan Malinović. Krenuli su više igrati 7 na 6 u napadu, sa dva pivota, a sve se ovo ispostavilo kao dobitna kombinacija. Otvorili su drugi dio serijom 3:0 i poveli sa 14:12, a Portugal su ostavili bez gola sedam minuta.

Potom su se Portugalci konsolidovali, uzvratili su serijom od 3:0, te su oni poveli sa 15:14. Međutim, bh tim uzvraća preko Malinovića i Prcea, te dolazi do 16:15 u 44. minuti. Selektor Portugala Pereira nije imao više izbora, te je pozvao minutu odmora. Minuta odmora godila je Portugalcima, koji u samo jednoj minuti dolaze do tri gola i u 46. minuti vode sa 18:16. Minutu odmora morala je odmah zvati i  klupa bh. No, nisu nakon tajmauta reagovali kao Portugal, nego su njima dopustili da postignu dva gola i odu na velikih 20:16.

U 49. minuti loši seriju prekida Ivan Karačić, koji pohađa za 20:17. A onda litvanski sudijski dvojac uzima stvar u svoje ruke i dodjeljuje za 15 sekundi dva isključenja bh timu, a Portugal dolazi do 21:17 na 10 minuta do kraja.

Portugalci su uspjeli da dođu do pet pogodaka prednosti, a to je u tom momentu izgledalo kao nemoguća misija za stizanje rezultata. Jednostavno nisu bh rukometaši  uspijevali da "prelome" rezultat i smanje prednost protivnika, a kada bi došli u priliku za takvo nešto djelovali su dosta nespretno i redovno nisu koristili takve prilike. Tri minute do kraja susreta dolazi bh tim  na minus tri , 26:23 imali su  priliku i dodatno da smanjie rezultat, ali se ispriječio portugalski golman, koji je bio najboljih pojedinaca na susretu.

Na kraju pobjeda je pripala selekciji Portugala rezultatom 27:24, koja je tako došla do drugog trijumfa na prvenstvu. Bh timu je preostala još utakmica protiv selekcije Francuske koja se igra u utorak.