XS
SM
MD
LG

Čovićev blef be osnova

ABA liga svako malo proživljava neku krizu a nova je u toku. Zbog situacije u Crnoj Gori, Zvezda nije otišla na gostovanje Budućnosti u prošlom kolu. Garancije su bile, ABA liga nije tražila odgodu susreta i na osnovu svega toga a i samih pravila, meč bi trebao biti registrovan sa 20-0 za Budućnost. Međutim, Čović je već krenuo sa prijetnjama ukoliko se to ozvaniči.

Foto: Moja Crvena Zvezda

Naime, Zvezda se oglasila i najavila kako će istupiti iz lige ukoliko se meč iz Podgorice, ne odigra ponovo. Naime, kazna za Zvezdu pored poraza je oduzimanje boda koji se dobija kad se na terenu izgubi kao i novčana kazna od 20 hiljada evra. Međutim, Čović ne prihvata kaznu.

No da pričamo realno, koliko Čović ima osnova da prijeti ? Da li je Čović veći od ABA lige ? Da li je Zvezda veća od ABA lige ? Kako će Zvezda do Evrolige bez ABA lige ? Kada date odgovore na ova pitanja shvatićete i sami, bez moje pomoći, da je ovo sve još jedan jeftini blef Nwbojše Čovića.

Čović nema nikakvog osnova da prijeti. Silom se ne postiže ništa jer ko se mača lati od mača i strada, stara je narona izreka. Što se ostalih pitanja tiče, niko nije iznad ABA lige ni klub a ni pojedinac. Prva sezona se igrala bez Zvezde (kao i ostalih srpskih klubova) što znači da se i bez Zvezde može. A što se tiče plasmana u Evroligu, Zvezda je bez ABA lige nema šansu da dođe do Evrolige. Nacionalne lige više do EL ne vode tako da su Nebojšine prijetnje ''pucanj u prazno''. Ne zavaravajte se kako će Zvezda dobiti pozivnicu. Nikada je dobiti neće ako ne bude igrala ABA ligu. Porediti slučaj Zvezde sa slučajem Olimpijakosa pojedinaca je stvarno degutantno. Niti Zvezda ima toliki budžet niti ima toliki rejting u Evropi pa da bi dobila pozivnicu.

Ali zašto onda sve ovo Čović radi ? Prosto i jednostavno. Kroz manipulaciju želi već sad stvoriti pritisak pred plej of ABA lige. Zvezda će realno i u polufinalu i u finalu biti bez prednosti domaćeg terena a Čović je toga svjestan. Da bi to malo anulirao, odlučio je da vrši pritisak na ovaj način. Njemu je situacija u Crnoj Gori samo dala prostor za manevar. Da nije toga bilo bi famoznih saopštenja pred plej of.

Ali nije ovo prvi put da Čović prijeti. Da li se sjećate priče kako neće igrati četvrti meč finala plej ofa ABA lige protiv Budućnosti u sezoni 17/18 ? Cijeli dan se vrtila ta priča ali su odigrali meč. Znao je Čović tada da ništa neće postići neigranjem. Zna to i sada ali blefira i pokušava navući naivne da pristanu na njegove ucjene.

Ali liga mora pokazati snagu. Jednostavno je krajnje vrijeme. Uz sve mrlje koje su bile, ABA je najbolja opcija za regionalnu košarku i njen razvoj. Možda bi Srbija imala najjaču ligu od svih EX-YU država raspadom ABA ali ni ta liga ne bi imala značaj. Prvo jer nigdje ne bi vodila osim u nižerazredna FIBA takmičenja. Oni stari romantičari koji se nadaju nekoj novoj jakoj KLS kao što je bila stara ''YUBA liga'' su krajnje nerealni. YUBA liga je bila zaista kvalitetna sa mnogo sjajnih timova ali to su davno prošla vremena. Zato bi i Srbija isto trpila raspadom ABA.

A ponavljanje meča u Podgorici vuče ka raspadu ABA lige. Jednostavno će se tek tada Čović osiliti. Biće opet po njegovom i tada ga više niko smiriti neće. Zato bi zaista bilo mimo svih pravila da se utakmica u Podgorici ponovi. Oni koji glasaju za odluku o utakmici moraju biti u startu svjesni činjenice da je Čović taj koji je satjeran u ćošak. Ove njegove prijetnje su običan blef. Ako se meč registruje za Budućnost, liga će bar sačuvati regularnost. Prosto pravila jasno govore sve i tu spora nema. A budući da nema ni Zvezdi Evrolige bez ABA lige, jasno je da će oni ostati u ABA ligi kakva god odluka bila.