XS
SM
MD
LG

Zaista, luda družina iz Amsterdama

Foto: Ajax Amsterdam - bluewin.ch

Evropa ovo još nije videla i doživela, ali je morala jednom. Prave drame i neizvesnost fudbalske igre u Evropi i svetu, je u 2019. prezentovao, ko bi drugi nego Ajaks iz Amsterdama, klub inspiracije za ceo svet. Da. Da. Dobro ste pročitali prave drame. Ne jednu, već dve. Možda ga, između ostalog, zbog toga svet najviše poštuje i voli. 

Evo "ludih dokaza" kojih smo svi bili svedoci. Najpre su, u prvoj drami, 30. aprila 2019., u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona, za sezonu 2018/19, u Londonu pobedili Totenhem sa 1:0, a već 8. maja 2019. u Amsterdamu, od istog protivnika izgubili sa 3:2, iako su na poluvremenu vodili 2:0. Samo za sedmicu dana, Ajaks je propustio svoje sedmo finale za titulu najboljeg kluba Evrope. Totenhem je svoj treći, pobedonosni gol, dao u poslednjoj sekundi utakmice. Ta majska epska Ajaksova tragedija je emocionalno "drmala" celu Evropu, da su, neki igrači Totenhema zajedno plakali sa igračima Ajaksa, tugujući sa njima, a manje uživajući u svojoj sreći. 

Nije prošlo mnogo vremena da velikan iz Amsterdama (četvorostruki šampion Evrope), samo u jednoj 2019. godini, doživi i drugu dramu. U novoj sezoni Lige šampiona, za 2019/20 godinu je 2. oktobra 2019. u Španiji prosto rečeno pregazio i samleo Valensiju, a već 10. decembra u Amsterdamu izgubio sa 1:0, propustivši nokaut fazu Lige šampiona. Dve pobede u gostima i dva tragična poraza kod kuće od istih protivnika, sa gol razlikom 6:4 u svoju korist. Neverovatno. 

I na kraju stručni ugao: Pred revanš utakmicu sa Valensijom u Amsterdamu, trener Ajaksa Erik ten Hag je na pitanje kako će igrati, s obzirom da je Ajaksu dovoljan i nerešen rezultat navodno izjavio: "Igraćemo ofanzivno. Nemoguće je da se Ajaks brani i igra na bod." 

Svaki dodatni komentar je suvišan, a to je samo potvrda da je Ajaks, zaista "luda družina" iz Amsterdama. 

Autor: Svetozar Čiča