XS
SM
MD
LG

Miljan Gajić: Nije sve u rezultatu, treba stvoriti igrača

Miljan Gajić, trener Stepojevca - foto: lična arhiva

Najmlađi tim i najmlađi trener u trećeligaškog ranga takmičenja obeležje su Stepojevca protekle jeseni u Srpskoj ligi Beograd. Poslednja pozicija na tabeli, na prvi pogled deluje zabrinjavajuće dok bolje ne upoznate srpskoligaša iz Stepojevca i shvatite o kojem se igračkom potencijalu radi. Između afirmacije mladosti i suvoparnih rezultata ne može se podvući crta. Oduvek sam zagovarao i prednost davao u napisima stvaranju i izgradnji talenata, jer je pozato da je to dug i mukotrpan posaoi. Stvoriš igrača i onda dođe neko drugi, skine "kajmak" i njegov kvalitet prisvoji sebi. Mnogi se kunu da treći rang trebao da bude u neku ruku razvojna liga, koja se u većini slučajeva pretvorila u surovu borbu za osvajanje bodova, gde za mladost nema dovoljno mesta. Bonusi najčešće odigraju obavezno prvo poluvreme i posle zna se, sledi selidba na klupu.

Da bih bolje upoznao srpskoligaša iz Stepojevca pomogao mi je Miljan Gajić (33), kome je ovo bio prvi samostalni posao vođenja seniorskog tima. Na osnovu minulog rada u mlađim selekcijama Radničkog iz Obrenovca i "traktorista", Gajić je dobio ponudu koja se ne odbija, od sportskog direktora "traktorista" Radeta Dunjića. Znao je da će put do zvezda biti posut trnjem i padovima, ali je verovao da momci imaju potencijal i izazov je prihvatio čistog srca.

- Imao sam zapažene rezultate sa omladincima IMT-a i kad je uspostavljena tesna saradnja sa Stepojevcem, dobio sam šansu da koncepiram i selektiram nov tim. Još se nije znalo gde će Stepojevac igrati, ali sam se odmah bacio na posao oko formiranja tima. Za osnovu sam uzeo moje dojučerašnje omladince, sa kojima sam radio, i poznavao najbolje njihove mogućnosti. Mnogo je igrača prodefilovalo u pripremnom periodu i znao sam da će jednom heterogenom sastavu trebati vremena da se uigra - kaže mladi Miljan Gajić.

Prvih pet sušnih kola nisu ga previše zabrinula jer je znao da stručan i sistematski rad mora dati rezultate. Trijuf protiv odličnog sastava Radničkog iz Obrenovca bio je nagoveštaj preporoda i sazrevanja tima. - Obrenovčane smo dobili i u kupu i to nam je ulilo neophodno samopouzdanje i pobede nad TEK-om i "saobraćajcima" su bili samo sled očekivanih događaja. Zbog neiskustva i malog broja utakmica u nogama nismo mogli igrati u kontinuitetu, tako da smo ostali uskraćeni za nekoliko bodova. Da navedem primer poslednje utakmice u Borči kada smo u tri navrata vodili i na kraju izgubili.

Stepojevac sa prosekom godina od 20,5 godina je jedna od najmlađih ekipa. Kapiten Aćimović, najbolji strelac (pet golova) još nema 20 godina i prosek donekle kvare strelac Aničić i Drobnjak. Iz mlade garde izdvajaju se štoper Milošević i Rosić. Kad je u pitanju sistem igre Gajić je pobornik igre poseda. Nije ni čudno ako se zna da je polagao za UEFA A licencu na temu "Kontinuirani napad".

- Nažalost to nisam mogao da primenim u Stepojevcu i najčešće smo manje rizikovali igrajući direktno, po bokovima ka protivničkom golu. Probao sam kasnije da ga primenim, ali nije dalo rezultate - kaže dojučerašnji učitelj igrača Stepojevca, koji je nasledniku ostavio veliki kapital u oformljenoj mladoj i perspektivnoj  selekciji, čije su mogućnost znatno više od sadašnjeg mesta na tabeli.


Crvena zvezda 1 : 1 Radnički (O)
OFK Beograd 1 : 2 Sremčica
GSP Polet Dorćol 1 : 2 Jedinstvo
Teleoptik 0 : 0 BSK Borča
TEK Sloga 2 : 1 OFK Mladenovac
Stepojevac Vaga 0 : 0 Radnički (NB)
IMT 7 : 1 Lokomotiva
Brodarac 0 : 5 Zvezdara
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 17 12 4 1 40
2 Zvezdara 17 9 2 6 29
3 OFK Beograd 17 8 5 4 29
4 BSK Borča 17 7 5 5 26
5 Jedinstvo 17 7 3 7 24
6 Radnički (NB) 17 6 6 5 24
7 TEK Sloga 17 6 5 6 23
8 Brodarac 17 6 4 7 22
9 Sremčica 17 6 4 7 22
10 Radnički (O) 17 5 6 6 21
11 Teleoptik 17 5 6 6 21
12 Lokomotiva 17 5 5 7 20
13 OFK Mladenovac 17 4 7 6 19
14 Crvena zvezda 17 4 6 7 18
15 GSP Polet Dorćol 17 5 3 9 18
16 Stepojevac Vaga 17 3 5 9 14