XS
SM
MD
LG

Kreće najstarije fudbalsko takmičenje

Ovog vikenda kreće prvo kolo najstarijeg fudbalskog takmičenja na svijetu, FA Kupa. Prva runda je runda za niželigaše jer timovi iz Premijer lige i Čempionšipa priključuju se tek od trećeg kola. Ono što je najbolje jeste da ćeo imati šest prenosa na kanalima Sport Kluba.

Foto: Wikipedia

U petak uveče kreće ludnica. Prvi meč igraju Dulvič Hamleti protiv Karlajla a meč možete gledati na Sport Klubu 4 od 20:55h. Dulvič je član engleske šeste lige i trenutno su na 14. mjestu. Oni nisu kroz istoriju nikada bili član niti Konferencije (pete lige) a kamoli profesionlanog fudbala (prve četiri lige).  Karlajl je trenutno četveroligaš. To je klub koji je u sezoni 74/75 imao sjajne rezultate. Igrali su četrtfinale FA kupa a te sezone su jedini put igrali u Prvoj Diviziji (današnjoj Premijer ligi). Zanimljivo da ih vodi Stiven Presli, koji je igrao i za Rendžerse i za Seltik a bio je i Škotski reprezentativac. Karlajl je favorit u ovom susretu ali domaći će pokušati doći do iznenađenja.

U subotu nas očekuje jedan prenos. Na Sport Klubu 6 od 16h, možemo pratiti duel Meidenheda i Roterama. Meidenhed je član Konferencije. U svojim redovima imaju neke igrače koji su prošli jake škole fudbala. kao na primjer Tvumasi Čelsijevu i Stir Arsenalovu. Iako nikada nisu igrali u profesionalnom fudbalu, oni su čak tri puta zaredom igrali četvrtfinala FA Kupa. Bilo je to u periodu između 1972 i 1972. godine. Roteram je trenutno trećeligaš a nikada nisu uspjeli ući u prvu ligu i njihov maksimum bio je Čempionšip. Što se nih tiče, zanimljivo je istaći da im je maksimum u FA Kupu peta runda. Takođe, vodio je jedno vrijeme i Deni Bergara. Riječ je o Urugvajcu koji je inače prvi strani trener ikada u Engleskoj. Popularni ''Vodeničari'' su favoriti u ovom susretu ali Meidenhed iz opuštenosti može do iznenađenja.

Nedeljni program što se prenosa tiče otvaraju Dover i Sautend od 13h na Sport Klubu 6. Dover Atletik je član Konferencije. Radi se o klubu skromne tradicije kada su veliki rezultati u pitanju. Nikada nisu bili u profesionalnom fudbalu a ni u kupovima se nisu proslavili. Sa Sautend je mnogo slavniji jer su igrali i Čempionšip. Međutim, oni su zanimljivi po jednoj drugoj stvari. Naime, imaju zanimljiv stručni štab. Trener je legenda Arsenala Sol Kempbel. Njegov pomoćnik je Hreidar Hreidarson koga se sjećamo iz Portsmuta, sa kojim je osvojio FA Kup 2008. godne. Trener u stručnom štabu je i legendarni Endi Kol dok je trener omladinaca Kreig Fegen, koga se sjećao iz Hal Sitija u periodu kada su ''Tigrovi'' prvi put igrali Premier ligu. U svom timu imaju zanimljive igrače poput Koksa i Demetrioua a tu su neka dobro poznata lica. Mark Miligen dugogodišnji reprezentativac Australije kao i Lajama Ridžvela, koji je igrao i za Aston Vilu i za Birmingem. Favorit u ovom susretu je definitivno ekipa Sautenda i sve osim njihove pobjede biće iznenađenje.

Od 13:45h imamo sledeći prenos a na Sport Klubu 9 bićemo u prilici pratiti duel Barneta i Flitvuda. Barnet je trenutno član Konferencije. Oni su najpoznatiji po tome što je njihov član bio legendarni Holanđanin Edgard Davids. On je za Barnet igrao u periodu od 2012-2014 a u tom periodu bio je i trener ekipe.Takođe, kroz istoriju su za njih igrali kasnije igrači timova u Premijer ligi poput Marlona Kinga, Janika Bolasija, Džejsona Pančona i Linvoja Primusa koji je sa Portsmutom osvojio FA Kup. Najveći uspjeh ovog kuba jeste igranje četvrte lige. Flitvud je zanimljiv naročito po dvije stvari. Sa klupe ih predvodi nekadašnji fudbaler Njukasla Džoi Barton. Takođe, za njih je nekada prije igrao i Džejmi Vardi. Zanimljivo je da nikada nisu igrali prve dvije lige i nikada nisu prošli treću rundu FA Kupa. U ovom susretu jesu favoriti ali Barnet je izrazito domaćinska ekipa i može im lako stvoriti probleme.

Na Sport Klubu 6 od 15h igraju Hejs end Jeding i Oksford. Hejs je zaista jedna od skromnijih ekipa u ovoj rundi FA Kupa. Em su sedmoligaši em su tek ove sezone dospjeli u taj rang takmičenja. Samim tim, njima je uspjeh da su uopšte ušli u glavni žrijeb FA Kupa. Oksford je mnogo slavniji klub. Sada su trećeligaši a u sezoni 84/85 plasirali su se i u današnju Premijer ligu. Jedini su klub u istoriji koji je od treće do prve lige došao kao uzastopni šampion. U sezoni 85/86 osvojili su Liga Kup dok u FA Kupu nemaju neke velike rezultate. U ovom susretu su apsolutni favoriti i sve osim njihove pobjede, biće prava senzacija.

U ponedeljak imamo poslednji meč u prenosu a to je duel između Harogejt Tauna i Portsmuta. Meč je na programu od 20:45h na Sport Klubu 3. Harogejt je član Konferencije i to tek drugu sezonu provode tamo. Nikada nisu igrali u profesionalnom fudbalu. Najveći uspjeh u FA Kupu im je druga runda. Zanimljivo da im je jedan od potpresjednika i Dejvid Beti. Njega se sjećamo iz Lids Junajteda gdje je u dva navrata igrao a ima i 42 nastupa za Englesku reprezentaciju. Što se tiče Portsmuta, o njima ne treba trošiti riječi. Prije 11 godina osvojili su FA Kup,. Predvođeni Hari Rednapom pobijedili su Kardif u velikom finalu. Igrali su za njih tada recimo Niko Kranjčar, Dejvid Džejms, Sol Kempbel, Bisan Lauren, Suli Muntari, Las Diara, Nvanko Kanu, Silvan Distan i drugi. Međutim, to je neko prošlo vrijeme. Nakon finansijskih problema i pada do četvrte lige, pokušavaju se vratiti. Sada su trećeligaši a Keni Džeket ima zadatak da ih ove sezone uvede u Čempionšip. Portsmut je ovde apsolutni favorit i sigurno da nas očekuje zanimljiv i efikasan meč u najavi.

Od susreta koji nisu u tv prenosu, valja izdvojiti neke duele. Prije svih duele timova iz Lige 1 u kojima se sastaju Ipsvič i Linkoln te Sanderlend i Džilingem. Oba meča bi trebala biti zanimljiva i sa dosta golova. Davljenik u Ligi 1 i nekada sjajan tim u Premijer ligi, Bolton, dočekuje četeroligaša Plimuta. Zanimljivo bi moglo biti i u duelu Forest Grina i Bilrikeja. Forest je četeroligaš i jedini vegetarijanski klub u profesionalnom fudbalu. Bilrikej je veoma zanimljiv šestoligaš. Vodi ih, nekada talenat Totenhema, Džejmi Ohara. Prije par sezona za jih je igrao i bivši igrač Arsenala i Liverpula, Džermein Penant. Još jedan duel trećeligaša bi mogao biti veoma efikasan a sastaju se Tranmer Roversi (nekada četvrrtfinalisti FA Kupa) i Vikombi sa Bajom Akinfenvom.

Iako nema klubova iz Premijer lige i Čempionšipa, biće veoma interesantno u prvoj rundi i zato svakako vrijedi ispratiti dešavanja u FA Kupu ovog vikenda.