XS
SM
MD
LG

Plava četa stigla do evropskog zlata

Foto: cev.eu

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije pobjedom nad selekcijom Slovenije u Parizu od 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:20 ) po treći put je postala šampion Evrope.

Po drugi put u ovoj deceniji odbojkašice i odbojkaši Srbije su iste godine postali šampioni Evrope, a sada su to uradili bez izgubljenog meča, sa po šest izgubljenih setova.  U prepunoj dvorani u prestonici Francuske, bolje u meč su ušli Slovenci, nošeni podrškom oko 5.000 svojih navijača. Imali su +2, da bi Srbija brzo uzvratila i imala takođe prednost od dva poena. Nije dugo to trajalo, jer je tim Alberta Đulijanija, prije svega sjajnim servisom i blokom preuzeo kontrolu nad igrom. Povećavali su razliku i na kraju osvojili taj dio igre sa 25:19. Blokovima Kovačevića i Lisinca proradio je i srpski tim, priljučio im se i Petrić i sve je djelovalo odlično za ekipu Slobodana Kovača. Atanasijević je bio sjajan, a razlika je rasla i do +9, da bi na kraju bilo 25:16 za 1:1 u setovima.

Treći set je počeo izjednačeno, igralo se poen za poen, da bi Lisinac servisom, te Jovović i Kovačević osvajanjem nevjerovatnih poena preuzeli kontrolu igre na stranu svoje ekipe. Odlični su bili i Peković i Majstorović na prijemu, Podraščanin na bloku, te standarno Atanasijević kao glavni poenter i razlika je rasla do +9, odbranili su Slovenci tri set lopte, ali više od toga nisu mogli i Srbija je povela sa 2:1 (25:18). I u četvrtom setu srpski tim je imao kontrolu rezultata, da bi sredinom tog dijela igre povećali tu prednost, a koliko su djelovali moćno na terenu govori i to da je Atanasijević glavom sa poda spriječio loptu da padne. Razlika je bila sve veća, a tačku na pobjedu stavio je kapiten Nemanja Petrić sa dva osvojena poena.

Foto: cev.eu

Najefikasniji u finalu bio je Atanasijević sa 22 poena, Kovačević je imao dva manje, Petrić 12, Lisinac 11, a na drugoj strani Čebulj 15, Pajenk 12, Urnaut 10 . Do zlata predvođeni selektorom Slobodanom Kovačem stigli su tehničari Nikola Jovović i Vuk Todorović, korektori Aleksandar Atanasijević i Dražen Luburić, srednji blokeri Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Aleksandar Okolić, Petar Krsmanović, primači servisa Nemanja Petrić, Uroš Kovačević, Marko Ivović, Lazar Ćirović i libera: Neven Majstorović i Nikola Peković.