XS
SM
MD
LG

Gaučosi na putu ka polufinalu

Foto: KSS

Srbija nakon poraza od Španije, ide u četvrtfinalu Mundobasketa na Argentince. Biće to još jedan u nizu duela ovih selekcija na Mundobasketima.

Međutim, može se reći da su nam Argentinci talisman. U Atini 1998. godine igrali smo u četvrtfinalu. U sjajnom meču slavili smo nakon produžetka. Četiri godine kasnije igrali smo spektakularno finale u Indijanapolisu i opet smo slavili nakon produžetka. igrali su i 2010. u grupi i tada smo slavili. Bilo je i ranije duela ali ipak su ovi najbitniji jer su bili u novije vrijeme.

Argentina je imala jednu nevjerovatnu i dugotrajnu generaciju. Oberto, Priđoni, Noćioni, Delfino, Đinobili, Skola. Svi su dugo igrali pa na kraju krajeva veliki Luis Skola još igra i kapiten je reprezentacije na ovogodišnjem Mundobasketu.

Što se tiče igre, Argentina igra dobro ali ruku na srce nisu imali ozbiljan meč do sada. Rusi sa ovakvim timom nisu sigurno prejaki, Nigerijci su dobri ali imaju lošeg trenera, Poljaci su manje više prosjek od ekipe koja je iskoristila žrijeb da dođe među osam. Zato nemamo realnu sliku koliko Argentina vrijedi. 

Oni imaju sjajnu vanjsku liniju. Kampaco, Vildza, Laprovitola. Svaki od njih je izuzetno brz igrač i to brzinom nam mogu stvarati probleme. Kampaco diriguje igrom i sjajno igra na oba kraja terena. Laprovitola se dodaje sjajno. Na krilnim pozicijama su odlično popunjeni. Garino tradicionalno igra dobro i konstantan je dok je Dek imao fenomenalnih momenata kao što je to bilo protiv Venecuele gdje je dao 25 poena. Pod košem je Skola glavna uzdanica ali tu je i iskusni Delia. 

Što se tiče same igre Argentinaca, dosta forsiraju unutrašnju igru i kad god mogu uspostavljaju dominaciju u reketu. To su uradili i protiv RUsa i Poljaka dok protiv Nigerije to nisu uspjeli uraditi. Samim tim igra pod košem će biti izuzetno bitna. Uz dužan respekt Skoli pa i Deliji, Srbija bi morala uspostaviti dominaciju pod košem. Mi smo izuzetno jaki na četiri i pet i samo je bitno da to iskoristimo na pravi način. Nigerija je sjajno branila reket i vjerujem da će Đorđević odgledati njihov meč protiv Argentine u pripremi ovog meča.

Što se vanjske linije tiče, Laprovitola je sigurno najopasniji u šutu. Međutim, veći je problem to što su dosta brzi. Naši igrači su svi visoki, imaju duge ruke za odbranu ali bi Argentinci brzinom mogli stvarati probleme. Zato je ključ zaustavljanja Argentine, dobra odbrana na Kampacu. Fahu je na 13 poena i sedam asistencija po susretu. Pogotovo je bio impresivan njegov meč protiv Rusa u grupi. Sa druge strane, Laprovitola jeste MVP Endesa lige ali može imati problema na velikom nivou ako se zaustavi Fahu. Laprovitola je na keih devet poena i četiri asistencije ali protiv uslovno rečeno jačih, on šutira 6/22 iz igre. Tu je i Vildoza koji igra manje ali i on daje doprinos. 

Na krilnim pozicijama su sjajni i Dek i Garino i obojica daju sjajan doprinos i sjajno se nadopunjuju. Obojica imaju dvocifren prosjek poena na ovom prvenstvu. Dek ima 12 poena po meču a Garino deset ali rade oni i ostale stvari dobro. Odlični su i u defanzivi i sjajno se uklapaju u cijeli sistem. Dek je bio sjajan protiv Venecuele gdje je bio igrač utakmice dok je Garino bio odličan protiv Nigerije.

Što se tiče odbrane, Argentina ima veliki broj ukradenih lopti. Bekovi su izuzetno agresivni a i krila igraju fenomenalno u odbrani. Čak i Vildoza koji ne igra ožda mnogo,ima 1,6 ukradenih lopti. Veoma su nezgodni i prava su napast u defanzivi ali imaju i svojih mana.

Dosta su tanki u odbrani reketa samo ako se to iskoristi na pravi način. Protiv Rusa su imali dosta defanzivnih problema u odbrani reketa i Rusi su to znali iskoristiti. Mi bi tu morali imati prednost jer imamo unutrašnju liniju takvu kakvu imamo. Pogotovo ako Skolu opteretimo faulovima, tek tada bi morali imati dominaciju pod košem.

U vanjskoj liniji su defanzivno agresivni i kradu dosta lopti. Međutim, dosta šuteva za tri dozvoljavaju pod uglom od 45 stepeni i većinu trojki i primaju tu. Mi smo tokom Mundobasketa sjajno šutirali a loš šuterski dan smo valjda potrošili protiv Španaca.

U sustini bitno je da uspostavimo naš ritam. Bitno je igrati brže jer odbrana Argentine u igri pet na pet može da nam stvara probleme zbog njihove agresivnosti. Zato trebamo mi biti ti koji će nametati ritam. Imamo i kvaliteta i kapaciteta da diktiramo tempo utakmice. Takođe, nameće se kao imperativ dominacija pod košem gdje smo mnogo kvalitetniji.

Iako Argentinu niko ne smije otpisati, Srbija je veliki favorit u ovom susretu. Bez ikakvog pretjerivanja Srbija bi ovo trebala dobiti desetak razlike i bez većih problema.