XS
SM
MD
LG

Mundobasket: Španija spustila Srbiju na zemlju, sledi duel protiv Argentine

Foto: KSS

Košarkaši Španije savladali su Srbiju sa 81-69 u derbiju druge faze Mundobasketa.

Prvih par minuta bilo je dosta nervoze sa obje strane što se vidjelo u akcijama. Međutim, serijom 9-0 Srbija dolazi do vodstva 13-6. Nije Srbija popuštala. Imala je i devet poena prednosti u jednom trenutku. Na kraju je prvi period dobila sa 20-13.Treba reći da Španci u prvom periodu nisu imali rešenja za Bogdanovića koji je dao devet poena.

Međutim, na startu drugog perioda Španija je zaigrala bolje. Serijom 8-2, Španci prilaze na samo poen zaostatka. Nije pomogao ni Saletov tajm aut. Španija je nastavila seriju i poveli su sa 26-22. Poenima Jokića, Srbija je prekinula konačno seriju Španije. Španija je nastavila sa sjajnom igrom. Branili su sjajno Bogdanovića i stvarali nam probleme a u napadu su imali dobar ritam. Sa dvije vezane trojke Rubija, Španija je došla do +10. Prišla je Srbija na -5 ali Ljulj pogađa trojku za 45-37 vodstvo Španaca na poluvremenu.

Španija je sjajno otvorila nastavak. Serijom 6-0 došli su do +14. Potom je uslijedila i greška sudija na štetu Srbije. Jokić dobija udarac po ruci a sudija svira mrtvu loptu umjesto faula. Jokić se iznervirao i dobio tehničku a budući da je već imao nesportsku, bio je isključen. Španija je iskoristila pad koncentracije Srbije i povela je sa 21 razlike. Ipak, Srbija je dobro odigrala završnicu trećeg perioda i sa -11 je ušla u poslednji period.

Pokušavala je Srbija na sve načine da se vrati ali jednostavno nije uspijevala. Bilo je prilika nakon dobrih odbrana ali Srbija nije mogla spustiti zaostatak ispod -9. I kad god bi momentum kretao ka strani Srbije u poslednjem periodu, Španci bi našli načina da odbiju naš nalet. Na kraju su rutinski slavili i zasluženo su došli do pobjede.

Špance je do pobjede predvodio Rubio sa 19 poena dok je Srbiju predvodio Bogdanović sa 26 poena, deset skokova i šest asistencija.

Argentina je u drugoj grupi dobila Poljsku sa 91-65. To sada znači da će u četvrtfinalu igrati Španija i Poljska te Srbija i Argentina. Ukoliko bi naši momci prošli, možda bi u polufinalu mogli na Amere.