XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 2002. godine

Foto: FIBA

Mundobasket 2002. godine održao se u Americi. Bio je to poslednji Mundobasket na kome je Jugoslavija takmičila pod tim nazivom.Na turniru je ukupno bilo 16 ekipa a bile su podijeljene u četiri grupe.

U grupi A igrali su Španija, Jugoslavija, Kanada i Angola. Za Jugoslaviju su na ovom takmičenju predstavljali Bodiroga, Stojaković, Divac, Rakočević, Gurović, Jarić i ostali. Jugoslavija je u prvom kolu razbila Angolu sa 113-63 a Stojaković je imao 13 poena. U drugom kolu Jugoslavija je igrala sa Španijom. 

Španci su dobili prvi period sa 26-10. Jugoslavija je probala doći do preokreta ali je Španija slavila sa 71-69. Pau Gasol je imao 26 poena i osam skokova dok je Jugoslaviju predvodio Bodirogu sa 16 poena.Jugoslavija je u trećem kolu savladala Kanadu sa 87-71 a Stojaković je imao 23 poena i deset skokova. Na kraju je Španija bila prva sa 3-0, Jugoslavija druga sa 2-1 a treća Kanada sa 1-2.

U grupi B igrali su Brazil, Portoriko, Turksa i Libanon. Brazil je razbio Libanonce a potom su dobili Tursku sa 88-86 i Portoriko sa 90-86 te su bili prvi. Portoriko je sa 78-75 savladao Turke i završio kao drugi. Turci i Libanon su se borili za prolaz ali Turci su rutinski slavili i bili treći.

U grupi C igrali su Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Kina i Alžir. Amerikanci su bili ubjedljivi i sa tri sigurne pobjede došli su do prvog mjesta. Nijemci su savladali Kinu i Alžir lagano te su bili drugi. Kina je savladala Alžir pa su kao treći prošli dalje.

U grupi D igrali su Argentina, Novi Zeland, Rusija i Venecuela. Argentina je bila sjajna i sa tri ubjedljive pobjede došli su do prvog mjesta. Novi Zeland i Rusi prošli su dalje a Novi Zeland savladao je Ruse sa 90-81 za drugo mjesto u grupi.

U prvoj grupi u drugoj fazi igrali su Portoriko, Španija, Brazil, Jugoslavija, Angola i Turksa. U prvom meču Jugoslavija je izgubila od Portorika sa 85-83 i to radi očajne poslednje četvrtine, koju je Jugoslavija izgubila sa 25-14. Stojaković je predvodio Jugoslaviju sa 25 poena a Santiago Portoriko sa 31 poenom. Jugoslavija je potom savladala Brazil sa 90-69 a Stojaković je imao 19 poena. A potom je savladana i Turska sa 110-78 a Čiča Gurović imao je 16 poena.

Portoriko je na kraju bio prvi sa skorom 5-1 a ključna pobjeda bila je protiv Španije sa 73-65. Španci su na kraju bili drugi. Dalje su još prošle dvije ekipe. Jugoslavija je sa skorom 4-2 bila treći a Brazil sa 4-2 takođe, četvrti. 

U drugoj grupi bili su Argentina, Njemačka, Novi Zeland, Amerika, Kina i Rusija. Argentina je u ovoj grupi ostvarila tri pobjede, savladali su Amere u borbi za prvo mjesto sa 87-80, u jednom veoma kvalitetnom meču. Nijemci su na kraju bili treći a Novi Zeland četvrti.

U četvrtfinalu smo gledali sjajne mečeve. U veoma defanzivnom susretu, Nijemci su sa 70-62 savladali Špance a ključan je bio poslednji period kojeg su Nijemci dobili 24-10. Novicki je predvodio Nijemce sa 20 poena a Navaro Špance sa 21 poenom. U južnoameričkom klasiku, Argentina je savladala Brazil sa 78-67. Oberto je imao 19 poena sa jedne a Mazukini 20 sa druge strane. U veoma tvrdom i dramatičnom meču, Novi Zeland savladao je Portoriko sa 65-63. Džons je predvodio Novi Zeland sa 21 poenom dok je Ajuzo predvodio Portoriko sa 24 poena.

U velikom derbiju sastale su se domaća Amerika i ekipa Jugoslavije. Noć pred meč Kari Pešić poslao je neke igrače da provociraju Gurovića kako će ga Redži Miler uništiti.Ispostaviće se da je Kari isprovocirao Gurovića da odigrao sjajan meč. Prvi period bio je veoma izjednačen dok je Jugoslavija kroz dobru odbranu u drugom periodu došla do vodstva 40-36 na poluvremenu. Ameri su odigrali sjajnu treću četvrtinu te su sa +6 ušli u posledni period. Međutim, Jugoslavija se nije predala. Odigrali su napadački fenomenalan poslednji period te su ga dobili sa 29-20. Na kraju je bilo 81-78 za Jugoslaviju. Iako je Gurović rešetao Amere sa pet trojki, Stojaković je bio najefikasniji sa 20 poena. Amere je predvodio Miler sa 19 poena.

U prvom meču polufinala, Argentina je savladala Nijemce sa 86-80. Nijemci su imali +3 pred poslednji period ali su Argentinci okrenuli. Skomokini je predvodio Argentince sa 18 poena dok je Novicki predvodio Nijemce sa 24 poena i 11 skokova. 

Jugoslavija nije dobro otvorila meč protiv Novog Zelanda. Pero Kameron, Kirk Peni i drugovi, dobili su prvi period sa 30-19. Novi Zeland održavao je vodstvo u drugom periodu te su sa +9 otišli na odmor. Kari Pešić naribao je momke u poluvremenu i u nastavku su zaigrali mnogo bolje. Dobili su treći period sa 27-10 te su napravili preokret. Jugoslavija je prednost sačuvala te je slavila sa 89-78. Koturović je predvodio Jugoslaviju sa 18 poena dok je Kirk Peni predvodio Novi Zeland sa 24 poena.

Nijemci su u laganom ritmu dobili Novi Zeland sa 117-94 te su osvojili treće mjesto. Dirk Novicki bio je najbolji sa 29 poena dok je Džons predvodio Novi Zeland sa 26 poena.

U velikom finalu sastali su se Jugoslavija i Argentina. Jugoslavija je sjajno otvorila susret i dobila je prvi period sa 24-19. Do poluvremena su održavali vodstvo te su na odmor otišli sa +2. Argentina je u trećem periodu zaigrala fenomenalno u odbrani te su napravili preokret. Kroz odbranu su došli do +5 pred poslednji period.  Jugoslavija se nije predavala i došla je do izjednačenja. Imala je Argentina napad za pobjedu ali je Jugoslavija odvela meč u produžetak. U produžetku je Jugoslavija bila dominantna te je sa 9-2 dobila dodatni period a na kraju je bilo 84-77. Bodiroga je imao 27 poena i bio je junak pobjede. Oberto je predvodio Argentince sa 28 poena i deset skokova.

Dirk Novicki bio je najbolji strijelac sa 24 poena a na kraju je bio i MVP. Pored njega u idealnoj petorci bili su još i Peđa Stojaković, Manu Đinobili, Jao Ming te Pero Kameron.