XS
SM
MD
LG

Najveći turnir na svetu zaslužuje bolju i kulturniju publiku

Vimbldon je bez premca najveći teniski tunrir na svijetu. Šteta je što tako veliki turnir, ima tako necivilizovanu publiku.

Foto: The Wimbledon

Novak Đoković je jedan od najvećih teniera svih vremena. Međutim, kada igra u Londonu na Vimbldonu, nema ni gram poštovanja od strane publike. Pogotovo se to vidi kada mu je rival Rodžer Federer, za kojeg se navija kao da je rođen u Londonu.

U redu je da svako navija za onog koga voli. Ali i to navijanje ima granice, bar ako ste na tribinama. Tenis je takav sport gdje se ponašanje i aktera i publike posebno cijeni. A kakvo je to ponašanje bilo juče u finalu ? Publika je slavila Novakove dvostruke greške, kao da je Engleska gol dala na Vembliju u tim trenucima. I nije to prvi put jer su isto radili i u prošlogodišnjem finalu protiv Andersona a i nekoliko puta ranije.

Pored aplaudiranja na dvostruke greške Đokovića, ni ostalo ponašanje publici ne služi na čast. Đokovićeve poene jedva da su proslavljali, dok su Federerove poene slavili kao da je njihov teniser a ne Švajcarac. Kada je Federer udario as i došao do dvije meč lopte, sve je proključalo. Ali Đoković ih je na kraju sve utšiao jer je napravio nestvaran preokret.

I svo ponašanje publike bi se moglo nekako i shvatiti da se ne radi o Novaku Đokoviću. Čovjek je osvojio 16 Gren Slem titula. Čovjek je prvi kompletirao sve Masterse i ima ih ukupno 33. Čovjek će kroz godinu dana postati igrač sa najviše sedmica na prvom mjestu. Čovjek je bolji u međusobnim duelima i od Rafe i od Federera. Kao takav zaslužuje poštovanje gdje god da se pojavi. 

A u Londonu toga poštovanja nema. Prema Đokoviću se odnose kao prema tamo nekom random teniseru koji je nebitan lik. Ali možda je i dobro što ga tako tretiraju. Očito da kod njega tako probude čuveni srpski inat. Taj inat je proradio i juče i napravio je ponovo veličanstveni preokret. 

Nakon meča nije bilo onog Noletovog karakterističnog pozdravljanja publike. I neka nije bilo. Nisu ni zaslužili ništa osim onog brutalnog pogleda koji ubija. 

Iako se Englezi i generalno Britanci busaju u prsa da su gospoda, često su gori Balkanci od nas Balkanaca. To pokazuju godinama u svom ponašanju prema Đokoviću. Misle da štete njemu ali samo štete Vimbldonu. Zaista, tako veliki turnir zaslužuje veću i kulturniju publiku.