XS
SM
MD
LG

Serena ili Simona ?

Ovogodišnji Vimbldon za dame nije bio pretjerano zanimljiv. Bilo je iznenađenja ali kvalitetnih mečeva je bilo zaista malo. Međutim, finale bi trebalo biti spektakularno a sastaju se Serena Vilijams i Simona Halep.

Foto: Sports Ilustrated

Serena Vilijams igra sve bolje kako turnir teče. Počela je sporije, mučila se sa Kajom Juvan u drugom kolu, kasnije i sa Risk, ali djeluje sve bolje kako vrijeme prolazi. Nešto slično je i sa Simonom Halep koja je sve sigurnija i sigurnija kako vrijeme prolazi.

Do sada su ove dvije teniserke igrale deset mečeva i još jedan koji su trebale igrati. Serena vodi sa 9-2 u pobjedama ali jedna pobjeda Halepove je bila van terena. Tu je Serena prodala meč bez borbe i faktički je Rumunka samo jednom dobila Serenu.
 
Na Vimbldonu su igrale jednom. To je ujedno i bio njihov prvi meč. Tada je Simona bila mlada i bilo je to u trećem kolu prije osam godina. Halep je odlično otvorila susret i prvi set je dobila sa 6-3. Međutim, onda je Serena pokazala zašto je to što jeste. Dobila je naredna dva seta sa 6-2 i 6-1. Od tog meča. Od tog meča su samo još dva puta igrale tri seta. Čak i kada je Simona jedini put na terenu dobila Serenu, bilo je u dva seta. I to je bilo 6-0 i 6-2 u Singapuru na tvrdoj podlozi, što može biti neki pokazatelj.

Serena je i najvećem dijelu turrnira dobro servirala. Pogotovo je bila sigurna kada ubaci prvi servis a i na drugi servis je osvajala većinu ponea. Obično je imala grešaka duplo manje od vinera što je uvijek preduslov za dobre stvari. Međutim, znala se mučiti sa riternom, pogotovo na drugi servis rivalki. U oba ta meča gubila je po set (imala je po 34% riterna drugog servisa protiv Juvan i Risk). 

Sa druge strane, Halep je bolje servirala od Serene ako gledamo ubačaj prvog servisa. Osvajala je redovno veliki procenat poena na prvom servisu. Na drugi je znala imati problema. Što se tiče vinera i grešaka, mnogo više grešaka je pravila u odnosu na vinere, nego Serena. Više je čekala greške rivalki dok je Serena napadala. Ono što je bitno, tokom cijelog turnira Halepova je riternirala sjajno.

Iako su samo tri meča odigrale u tri seta, u finalu se može očekivati upravo meč u tri seta. I jedna i druga su sve bolje i bolje kako turnir prolazi i sad bi trebao biti spektakl u finalu. Serena jeste favorit. Biće faktički presudno nekoliko stvari. Kako će Serena serivrati i kako će Halep riternirati. Ako bude riternirala kao u dosadašnjem dijelu turnira, može trasirati sebi put ka trijumfu.

Odnos vinera i grešaka biće itekako bitan. Očekuje se da Serena bude ta koja će napadati a Halepova će svoju šansu tražiti kroz sjajnu defanzivu i pasivnost. Ako uspije tako ući Sereni u glavu, da mora uraditi tonu toga za svaki poen, Halep sebi povećava šanse za uspjeh.

Sve u svemu očekuje nas spektakl i nadamo se konačno dobar meč u završnici turnira kada je konkurencija dama u pitanju.