XS
SM
MD
LG

Lepe banjalučke uspomene

Zajednička večera predstavnika dva kluba i službenih lica

Posle puta koji je trajao oko četiri sata, oko 17 časova sinoć fudbaleri Radnika doputovali su iz Bijeljine u Banjaluku, tačnije hotel “Bosnu” koji će im biti baza do prve utakmice prvog kola kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu protiv Spartaka iz Trnave. Ova utakmica je na programu sutra na banjalučkom Gradskom stadionu sa početkom u 19 časova.

Nekako u isto vreme, nekoliko stotina metara dalje, takođe u centar grada na Vrbasu doputovala je i ekspedicija slovačkog predstavnika u hotelu “Taliju”. Rivale razdvaja velelepno zdanje Hrama Hrista Spasitelja koje se nalazi na putu između dva hotela u kojima će odsesti evropski rivali. Tako će Banjaluka biti poprište još jedne bitke evrokupova, a u istom takmičenju, takođe u najvećem Gradu Republike Srpske, fudbaleri Radnika igrali su i 2016. godine protiv bugarskog predstavnika Beroea, kao osvajači Kupa BiH.

Bez velike pompe, skromno i tiho, kao i bez gromoglasne podrške kao što je to bilo pre tri godine, ekspedicija Radnika se smestila u hotel “Bosnu”, igrači i stručni štab su sa osmesima “razgovarali” s Banjalučanima, dobijali javnu podršku i nove navijače dok su ulazili u hotelu. Veliki broj znatiželjnika se skupio i pozdravio Bijeljince koji su sinoć odmah odradili trening na Gradskom stadionu od 19.30 časova.

-U Banjaluci se uvek lepo osećam, proveo sam jedan lep period u igračkoj karijeri u ovom gradu, igrao za Borac, ali i gostovao sa drugim klubovima za koje sam nastupao, tako da me mnogi lepi trenuci i uspomene vežu za Gradski stadion i grad na Vrbasu – rekao je kratko šef stručnog štaba Radnika Mladen Žižović.

Priliku da kaže više impresija i Žižović, ali i njegovi puleni, imaće vremena da kažu na današnjoj konferenciji za novinare koja će da bude održana u jedanaest časova u trofejnoj sali FK Borac na Gradskom stadionu. Slovaci su zakazali kontakte s medijima za večernji termin – 18.30.

-Pre svega želim da se zahvalim ljudima iz Fudbalskog kluba Borac koji nam već duži period stoje na raspolaganju, pomažu u organizaciji ove utakmice i daju podršku da se u Banjaluci osećamo kao kod kuće, da budemo istinski domaćini. Ovo je pravi primer sportske saradnje i iskrenog prijateljstva, ovo Borcu, Banjaluci nikada nećemo zaboraviti. Mi se protiv Spartaka borimo i za rejting fudbala Republike Srpske i BiH i daćemo sve od sebe da pokušamo da eliminišemo Slovake – dodao je Žižović.

Delegacija Radnika sutra u 18 časova imaće brifing sa službenim licima, tačnije delegatom Evropske fudbalske unije, koji će da izvrši inspekciju stadiona i da vidi da li treba nešto da se uradi dodatno, po standardima UEFA za odigravanje evropskih utakmica. Za to vreme fudbaleri bijeljinskog kluba razrađivaće taktiku sa stručnim štabom kako da savladaju velikog protivnika koji je prošle sezone eliminisao mostarski Zrinjski, a izgubio od Crvene zvezde. Slovaci su favoriti, ali ni Radnik nije bez šansi.

-Novu takmičarsku sezonu počinjemo evropskom utakmicom protiv Spartaka iz Trnave, zbog toga smo ranije i počeli pripreme, nismo imali mnogo vremena za odmor. Biće ovo ujedno i utakmice na kojima ćemo da istestiramo takmičarsku formu za prvenstvo koje počinje dva dana posle revanša u Trnavi. Već danima se spremamo za ovaj okršaj, željno ga iščekujemo da vidimo gde smo u odnosu na Evropu i da li možemo nečemu da se nadamo. Za nas je svaki rezultat dobar osim poraza, bilo bi lepo kada bi pobedili bez primljenog gola, ali smatram da u prvom meču neće biti ništa rešeno, već u revanšu u Slovačkoj. Daćemo sve od sebe da izborimo plasman i u trećoj evropskoj utakmici u istoriji kluba postignemo prvi gol na međunarodnoj sceni – istakao je Demir Peco, napadač bijeljinskog premijerligaša.

On je i zvanično najbolji fudbaler Republike Srpske za 2018. godinu izabran na manifestaciji “Dan fudbala” upravo u banjalučkom hotelu “Bosna”, koju organizuju Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, Sportski žurnal i FSRS.

-U januaru ove godine hotel “Bosna” mi je bio srećan, u njemu sam inaugurisan u najboljeg igrača Republike Srpske, vole bih da mi ponovo bude taličan i da iz njega odemo na igralište, pobedimo rivala i vratimo se u “Bosnu” da proslavimo evropsku pobedu. Optimisti smo, ne plašimo se protivnika – dodao je Demir Peco.

Od Gradiščanina Dejana Maksimovića očekuju se upotrebljive lopte za najisturenije saigrače, a o susretu sa Slovacima kaže:

-Ne bežimo od činjenice da je Spartak favorit, međutim fudbal je nepredvidiva igra, ovo je prvi takmičarski susret za oba rivala, tako da nosi posebnu draž, ali i mogućnost iznenađenja. Domaćini smo u Banjaluci što je mali hendikep, trudićemo se da se to ne primeti. Očekuje nas teška borba svih 90 minuta, a ne bi imali ništa protiv da eliminišemo Slovake i posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Imamo svoje snove i želje. Nadamo se da će se ispuniti.

Protiv rivala iz Stare Zagore – Beroea, za 180 evropskih minuta Bijeljinci nisu uspeli da zatresu mrežu. U Bugarskoj je bilo 0:0, Radnik je bio bolji rival, ali to nije materijalizovao i rezultatom. U revanšu u Banjaluci gosti su slavili rezultatom 2:0 i to golovima u finišu meča. Tada je, sasvim je jasno bilo, presudilo strepljenje, koncentracija i iskustvo.

Sportski žurnal