XS
SM
MD
LG

Predsednik FSRS Mile Kovačević na sednicama "fudbalske vlade" nema više atmosferu jednoumlja

 

Kao što se i očekivalo juče je na sednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske u Banjaluci bilo mnogo bure i nezadovoljstva pojedinih članova “fudbalske vlade”, a jedan od njih, Rade Vasiljević iz Foče podneo je ostavku kako je obrazložio “ne želeći da učestvuje u daljoj lakrdiji”.

Posle dugo, dugo vremena predsednik Mile Kovačević bio je izložen kritici i na sednici Izvršnog odbora FSRS nije vladalo jednoumlje, već naprotiv određeni članovi su počeli da razmišljaju svojom glavom, pa je došlo i do razmimoilaženja stavova, što nije baš sedalo predsedavajućem. A fudbalsko more u Republici Srpskoj uzburkalo je novo prekrajanje liga za “zelenim stolom” i sve manje poštovanje takmičarskih rezultata i plasmana na tabeli, što je posledica opšteg javašluka koji je kulminirao posebno posle izbora 2016. godine.

Fudbalski klub Tekstilac iz Dervente, iako je takmičarski ispao iz Prve lige Republike Srpske i u sezoni 2019/20. igraće najviši rang takmičenja pod okriljem FSRS. To je odlučio Izvršni odbor saveza srpskog entiteta u BiH na današnjoj turbulentnoj, pomalo i kontroverznoj sednici u Banjaluci u kojoj je bilo dosta nesuglasica, naelektrisane atmosfere i sporečkavanja, ali i samohvalisanja.

Dervenćani su zauzeli mesto Jedinstva iz Žeravice, prvoplasiranog tima drugoligaškog zapada koje je odustalo od ulaska u viši rang takmičenja, pa je Izvršni odbor FSRS nastavio, iz godine u godinu, da “kroji” lige saveznog ranga takmičenja. Jedinstvo iz Žeravice čiji je ktitor upravo predsednik Kovačević ponovo je ostao drugoligaš bez ikakvih posledica! Ovo je drugi put u poslednjih šest godina da drugoligaš iz Žeravice unosi haos u takmičarski sistem Republike Srpske, jer ne želi da igra viši rang iako je to po plasmanu i ostvario.

Zahtev Sutjeske iz Foče i zvorničke Drine o poništenju odluke iz jula prošle godine da se Prva liga skrati sa dvanaest na deset klubova nisu ni razmatrani, jer nisu bili na dnevnom redu. To je izrevoltiralo, pored Rade Vasiljevića iz Foče i člana Izvršnog odbora iz Zvornika Mirka Miloševića, kao i potpredsednika iz Istočnog Sarajeva Milorada Laleta, koji su uputili mnogo oštrih reči na račun predsednika Kovačevića, ali i na postojeći sistem koji je uspostavljen pod njegovim predsedavanjem.

Sporan je bio i izveštaj Đorđa Starčevia, predsednika takmičarske komisije i komesara za takmičenje Prve lige FSRS. Pomenuta trojica, Vasiljević, Lale i Milošević bili su protiv onoga što je u izveštaju napisao komesar iz Gradiške, a potpredsednik Lale je istakao da je ovo najgore vođeno prvenstvo Republike Srpske ikada u istoriji, s obzirom na to koliko je propusta bilo. Međutim, većina se nije složila sa njegovim stavom, pa su “slepo” ispratili glasovima izveštaj, koji je tako prošao na usvajanju.

Potom je potpredsednik Komiteta za takmičenje u Fudbalskom savezu BiH Milorad Lale je zatražio smenu Đorđa Starčevića. Kako smo saznali iz izvora bliskim Fudbalskom savezu Republike Srpske, Lale je Starčeviću zamerio na kasnim odlukama u slučaju Jedinstva iz Brčkog i ne donošenja takmičarskih knjižica na Sokolac, pa do nepravilne registracije Ognjena Jaćimovića za Modriča Alfu. Lale je dodao da se greške Đorđa Starčevića imputiraju predsedniku Kovačeviću. Pokušali smo sve ovo da proverimo kod Milorada Laleta, a on nam je vrlo arogantno odgovorio:

-Sve što sam imao da kažem, saopštio sam na zavničnom mestu, u našem Savezu. Nemam potrebu da bilo kome šta objašnjavam.

Još jedna od odluka “krojenja” liga saveznog ranga takmičenja je ta da će FK Romanija iz Pala u narednoj sezoni igrati u Drugoj ligi Republike Srpske, grupa istok. Izvršni odbor odlučio da prihvati “ponudu” Romanije da ona nastupi u narednoj sezoni Druge lige Republike Srpske posle odustajanja šampiona regionalnog juga, FK Sokolac. Što se drugoligaškog zapada tiče u njemu i dalje ostaje žeravičko Jedinstvo, ali i Polet 1926 iz Broda koji je zauzeo mesto umesto Trebave iz Osječana, koja je kao šampion Regionalne lige, grupa centar odustala od palsmana u viši rang takmičenja. Ponuda je prvo bila upućena Vranjaku, prvom ispod crte za ispadanje, ali pomenuti klub je odbio “blagoslov” Saveza.

Naredni šampionat Republike Srpske počinje 10. avgusta, a promenjen je sistem takmičenja. Od ove sezone igraće se po trokružnom sistemu, pa će ekipe odigrati ukupno 27 kola. Prvi deo šampionata završava se 9. novembra, a po kalendaru takmičenja neće biti utakmica sredom. Posle 18 kola prednost domaćeg terena u jednoj utakmici više imaće bolje plasirani timovi.

Na jučerašnjoj kontroverznoj sednici su usvojeni izveštaji, kao i liste sudija Prve, drugih i regionalnih liga. Ocenjeno je i da je punjenje budžeta u prvih pet meseci 2019. zadovoljavajuće jer je kasa Saveza punija je za 60.000 maraka, pošto su prihodi bili za toliko veći od rashoda.

 

SASTAVI LIGA

 

Prva liga

Krupa (Krupa na Vrbasu)

Rudar Prijedor

Kozara (Gradiška)

Željezničar (Banjaluka)

Slavija (I. Sarajevo)

Podrinje (Janja)

Jedinstvo (Brčko)

Sloga (G. Crnjelovo)

Modriča Alfa

Tekstilac (Derventa)

 

Druga liga – Zapad

Sloboda (Mrkonjić Grad)

Jedinstvo (Žeravica)

Borac (Šamac)

Mladost (Donja Slatina)

Sloboda (Novi Grad)

Sloga (Srbac)

Ljubić (Prnjavor)

Sloga (Trn)

Karanovac (Banjaluka)

Proleter (Teslić)

Sloga (Doboj)

Laktaši

Omarska

Dubrave

Borac (Kozarska Dubica)

Polet 1926 (Brod)

 

Druga liga – Istok

Leotar (Trebinje)

Velež (Nevesinje)

Stakorina (Čajniče)

Famos (Istočna Ilidža)

Ilićka 01 (Brčko)

Proleter (Dvorovi)

Glasinac 2011 (Sokolac)

Budućnost (Pilica)

Drina HE (Višegrad)

Mladost (Gacko)

Jedinstvo (Brodac)

Mladost (Rogatica)

Sutjeska (Foča)

Drina (Zvornik)

Milići

Romanija (Pale)