XS
SM
MD
LG

Milica i Nikolina

Milicu i Nikolinu je teško ne primijetiti. Dva nasmijana djevojčurka svakoga dana, u isto vrijeme, prolaze glavnom vlaseničkom ulicom, žureći ka sportskoj sali u srednjoškolskom centru, gdje već godinama marljivo treniraju sport po kome je Vlasenica prepoznatljiva – košarku.

Proteklih deset dana nikome nije bilo neobično što nasmijanih košarkašica nema, jer lijepe vijesti se brzo šire – Milica Mitrović i Nikolina Klisarić su boravile u Razvojno trenažnom centru  Karataš u Srbiji. Na spisku  60 perspektivnih košarkašica rođenih 2004, 2005.  i 2006. godine, koje treniraju u srbijanskim klubovima, našle su se i dvije Vlaseničanke, jedine iz Bosne i Hercegovine.

Na putu ka ostvarenju košarkaških snova: Nikolina Klisarić i Milica Mitrović

Trinaestogodišnja Milica Mitrović objašnjava da je poziv od Košarkaškog saveza Srbije stigao nakon što su njih dvije prošle svih sedam pokaznih treninga, pet regionalnih i dva savezna, koji su bili tokom godine.

„Drago mi je što sam, drugu godinu zaredom, bila  učesnica ovog prestižnog  košarkaškog kampa. Učešće vlaseničkih košarkašica je, inače,  već prešlo  u tradiciju. Prethodne godine su priliku da borave u Karatašu imale tri  igračice iz našeg kluba, a ove godine Nikolina Klisarić je izabrana u kategoriji  2005. godišta, a ja 2006.  Kao i ranije,  bilo nam je lijepo, trenirale smo i dobile priliku da upoznamo još  novih drugara i nadamo se da ćemo se i narednih godina izboriti da budemo među tih 25 do 30 najboljih u svom godištu.  Naravno, velika nam je želja da  jednog dana zaigramo u dresu reprezentacije Srbije, a boravak u  ovom kampu je jedan od koraka ka ostvarenju naših snova“, kaže Milica Mitrović, ali ne propušta da pomene čuvenog vlaseničkog trenera Radovana Perendića.

„Veliku zahvalnost dugujemo našem treneru Radiki, koji je najzaslužniji ne samo za naše, nego za sve uspjehe vlaseničkih košarkaša i košarkašica. Godinama unazad, igračice KK Vlasenica učestvuju, jedine iz naše države, na pokaznim treninzima i imaju priliku da pokažu svoje znanje i košarkašku vještinu i izbore se ne samo za učešće na kampovima, nego i za priliku da zaigraju u najpoznatijim srbijanskim klubovima, pa i u reprezentaciji. Vlasenica je grad košarke i velikih talenata, a tu je naš trener da nas nauči i usmjeri, ali prije svega, da od nas napravi dobre ljude“, istakla je mlada košarkašica.

Košarkašice na pripremama u Karatašu

Perspektivne srbijanske košarkašice na pripremama u sportskom kampu Karataš obavljaju i procjenu motoričkih sposobnosti u saradnji sa odjeljenjem za analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS, terenska testiranja u skladu sa potrebama koje sport nalaže,  kao i standardna psihološka testiranja kojima se procjenjuje ličnost, anksioznost, samopouzdanje, motivacija, vještina za borbu sa stresom, kao i stresne situacije u košarci.