XS
SM
MD
LG

"Trikolori" se kale kraj Tise

Selektor Nenad Vukanić sa svojim "pevcima" na tajm autu

Pomalo u senci finalnog turnira Svetske lige u Beogradu, što je i normalno, vaterpolo selekcija Crne Gore će u Bečeju sparingovati Francuskoj, koja se nalazi na pripremama kraj Tise. Crnogorci stižu u ponedeljak i posle prepodnevnog treninga, istog dana igraju sparting utakmicu od 19,30 sati. Isti raspored je i sutradan, 18. juna, a u sredu pre podne odlaze za Berlin, gde će učestvovati na tamošnjem turniru.

Tako selektor „trikolora“ Nenad Vukanić ispunjava obećanje da će svojim pulenima obezbediti dva izvanredna sparing partnera na pripremama u Bečeju. Sa Srbijom su već odradili posao, a sada ih čeka dvomeč sa Crnogorcima. Ne treba izgubiti iz vida da je Nenad Vukanić bio član reprezentacije SRJ, kada su Srbija i Crna Gora bile jedna država, da nije bez razloga izabrao za bazu priprema Bečej, čiju je kapicu nosio sedam godina i osvojio šest „duplih kruna“ u domaćem vaterpolu, bio vicešampion i šampion Evrope 2000. godine. Odigrao je Nenad Vukanić 53 zvanične evropske klupske utakmice za Bečej, 45 u Ligi šampiona i postigao je 15 golova, odnosno osam u LEN kupu sa 10 golova, i nalazi se na šestom mestu prestižne liste po broju internacionalnih utakmica u klupskoj istoriji.

- Prezadovoljan sam što sam posle dužeg vremena u Bečeju, gde imam mnogo prijatelja, čak i rodbinu. Znam daje ovo vaterpolo sredina, samo je treba malo razmrdati. Zadovoljni su i momci koje sam doveo. Vredno rada u optimalnim uslovima, kakve Bečej nudi, a u međusobnim utakmicama sa Srbijom i Crnom Gorom  mogu mnogo da nauče, rekao nam je selektor Francuske Nenad Vukanić.

Razmljivo je pitanje, obzirom da je skoro dve godine selektor Gala, da li „pevci“ prihvataju sistem rada jugoslovenske škole vaterpola.

- Ljudi sa strane kažu da se vidi napredak, a kako sam ja sa njima stalno, čini mi se da sve ide sporo, bolje rečeno da ne ide onom brzinom kojom bi ja želeo. Ali, ide nabolje. Okupljena je grupa vrednih momaka, koji žele da uče, pa očekujem da će to doneti očekivani rezultat. Nadam se da ćemo u dogledno vreme ostvariti svoje snove i približiti se vodećim evropskim selekcijama, nastavlja Neno Vukanić.

Kakvi su, konkretno, planovi Francuskog vaterpolo saveza?

- Cilj je da se što bolje plasiramo na svakom takmičenju. Nije zabranjeno sanjati u sportu. Naprotiv. Učestvovaćemo, nadam se samnom kao selektorom, na Olimpijadi u Parizu 2024. godine, i polako stvaramo respektabilan tim za to takmičenje. Kad sam govorio o snovima, ondamislim na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine. Tražimo šansu na predstojećem Evropskom prvenstvu, tačnije da se plasmanom izborimo da kvalifikacioni turnir idućeg marta i da na njemudamo više od objektivnih mogućnosti, kako bi se našli u Tokiju, zaključuje Nenad Vukanić.

Upravo iz tih razloga je nedavno sparingovanje sa momcima Dejana Savića, te neredna dva dana sa izabranicima Vladimira Gojkovića, po meri Francuza, a onda sledi provera urađenog na turniru u Budimpešti od 30. juna i kasnije u Portugaliji.