XS
SM
MD
LG
Izveštaj utakmice

Prvi poraz Borca, Željezničar ostao maksimalan (video)

11.08.2020 sportdc.net

Damir Hajdarbašić/ FK Željezničar

Fudbaleri Željezničara su u derbiju 3. kola m:tel Premijer lige BiH savladali banjalučkog Borca na Grbavici sa 2:1. Ekipa Amara Osima je tako ostala maksimalna nakon tri kola, dok je Borac primio prve golove u sezoni i poslije dvije pobjede pognute glave napustio stadion.

 

Prvo poluvrijeme nije ponudilo mnogo toga na stadionu Grbavica. Teško vrijeme, velika sparina i vrućina znatno su ''usporile'' fudbalere i jedne i druge ekipe. Borac prvi prijeti, ali slabo. Poslije povratne lopte glavom šutira Jovo Lukić, ali preko gola. Bilo je to praktično i sve od Borca u prvom dijelu, iako su imali u začetku još nekoliko dobrih napada, dva preko Ziljkića i jedan preko Jove Lukića, ali je oba osujetila odbrana Željezničara i prije nego je šut upućen ka golu Irfana Fejzića. Sa druge strane i Željezničar je imao svega jednu šansu, i to fantastičnu. Semir Štilić je sve maestralno uradio, provukao loptu i pored golmana Pavlovića, ali je Marko Jovanović uklizao i ispred gol linije izbacio loptu u korner i spasao siguran gol.

Ako je prvo poluvrijeme bilo loše, to se nikako za drugo ne može reći koje je obilovalo prilikama, a i golovima. Željezničar je krenuo furiozno, te već u prve tri minute izvode tri kornera. Nakon ta tri kornera nije se dogodilo ništa, ali zato jeste u 50. minutu kada sudija Sivac pokazuje na penal zbog igranja rukom, a Semir Štilić rutinski pogađa za 1:0. Nakon tog gola, Štilić je u još jednoj šansi, no bez promjene rezultata,  a onda upravo poslije jedne greške Semira Štilića sijeva kontra Borca, Vladan Danilović je krenuo u trk sa svoje polovine i onda lako pogodio mrežu Fejzića za 1:1. Taj gol dao je elan Borcu koji nakon toga stvara još dvije šanse. Oba puta je šutirao Vladan Danilović, prvi put je Fejzić uz dosta problema intervenisao, a onda je kod drugog šta to ipak sigurno uhvaćeno.

Damir Hajdarbašić/ FK Željezničar

Nakon prilika Borca uslijedio je novi gol Željezničara. Igrala se 61. minuta meča kada je Željezničar bio u naletu, odbrana Borca je na kratko intervenisala, ali je onda Mehmed Alispahić petom asistirao za Mustafu Mujezinovića koji pogađa za 2:1, čime je nastavio svoj golgeterski niz od početka sezone, te je stigao do svog trećeg gola u isto toliko mečeva. 

Poslije dvadeset furioznih minuta uslijedio je jedan period mirnije igre na Grbavici, a u 75. minutu kolosalna šansa za Plave. Semir Štilić je spojio 1 na 1 sa golom Ivana Lendrića, napadač Željezničara uradio sve fudbalski, bocnuo je loptu preko Bojana Pavlovića, ali je ona prošla centimetrima od lijeve stative. 

Borac je uzvratio u 81. minutu utakmice. Danas najbolji fudbaler Banjalučana, Vladan Danilović, poslao je dugu loptu na Zakarića, promijenio stranu, da bi krilni napadač Borca potpuno izbacio iz ravnoteže sjajnim driblingom Mladena Veselinovića, uputio centaršut na Stojana Vranješa, no kapiten Borca glavom šutira pored gola. Do kraja utakmice nije bilo promjene rezultata, pa je Željezničar uz prvi primljen gol u sezoni ipak i slavio treću pobjedu.


ŽELJEZNIČAR - BORAC 2:1 (0:0
Stadion Grbavica. Bez prisustva gledalaca. Sudija: Ermin Sivac (Zenica). Strijelci: 1:0 Štilić 50 (p), 1:1 Danilović 56, 2:1 Mujezinović 61. Žuti kartoni: Ikić, Kosorić (Željezničar),Kajkut, Lukić (Borac).

Željezničar: Fejzić, Kosorić, Stevanović, Ikić, Štilić (od 90. Bekrić), Alispahić (od 89. Subašić), Sadiković, Šehić, Hajdarević, Mujezinović (od 65. Veselinović), Juričić (od 65. Lendrić)  Trener: Amar Osim
Borac: Pavlović, Dujaković, Ćosić (od 73. Kujundžić), Jovanović, Janičić, Danilović, Vranješ, Zakarić (od 83. Džalo), Ziljkić (od 83. Crnov), Vojnović (od 73. Bosančić), Lukić (od 35. Kajkut) Trener: Vlado Jagodić

Lige Republike Srpske Lige Republike Srpske m:tel Premijer liga BiH Željezničar Borac
Nema rezultata