XS
SM
MD
LG

Ognjen Valjić prokomentarisao suđenje na SP

Ognjen Valjić, bh. fudbalski sudija i jedan od onih koji su na svojim grudima nosili FIFA znak, kao najveće priznanje za jednog fudbalskog sudiju, idealan je sagovornik oko suđenja na Mundijalu u Rusiji.

Planetarna smotra fudbala zaokuplja pažnju javnosti, a gotovo na 'svakom ćošku' se komentarišu dešavanja na terenima u Rusiji.

Valjić je zimus odlučio da prekine svoju sudijsku karijeru, a danas je kaže u potpunosti posvećen edukaciji s obzirom na to da je diplomirani ekonomista. Iako je odluka o prestanku suđenja bila iznenadna ne želi previše da je komentariše.

- Ne bih govorio o razlozima prekida karijere. Nisam izlazio u javnost, niti ikada govorio o tome, jednostavno razlozi su privatne prirode i možda još nije vrijeme da govorim o njima. Za sve postoje razlozi pa tako i za to, ali neka to još uvijek ostane sačuvamo za mene lično. Uskoro ću dobiti zvanje certifikovanog računovođe, s obzirom na moje osnovno zanimanje. Radim već neko vrijeme kao Generalni sekretar PFS Banja Luka. Podnio sam zahtjev za prevođenje u savez sa mjesta sudije na mjesto instruktora, kako bih pomogao novim mlađim sudijama svojim iskustvom i savjetima pomoći u njihovom sazrijevanju. zahtjev smo zajedno podnijeli Jakupović i ja, ali još nismo dobili zvanični odgovor.

Kako kaže redovno prati dešavanja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

- Moram reći da sam više nego zadovoljan suđenjem kada se pogleda u kompletu sa VAR tehnologijom. Mišljenja sam da nije bilo previše grešaka. I ako ih je bilo onda to nisu bile neke velike greške koje su utjecale na rezultat. Uvijek se može desiti da bude neki faul za koji se smatra da je bio ili nije faul. Ako uzmete primjer utakmice između Brazila i Švicarske i pogodak Zubera, neko će reći da je bio prekršaj, neko da nije bio , ali je u takvim trenucima glavno mišljenje sudije i njegove trenutne procjene. Kriteriji kod dosuđivanja nekih prekršaja i dodjele disciplinskih kazni uvijek će biti različit, ali u globalu suđenje je više nego dobro. Sudije koje su pogriješile ispravile su se putem VAR-a, tako da je mogućnost greške svedena na minimum.

Karakterisitično je da je dosuđeno dosta penala na ovom takmičenju.

- Pa vidite da je na 20 utakmica dosuđeno 11 kaznenih udaraca, a ako se taj broj uporedi sa rekordom prvenstava koji čini mi se iznosi 17 penala za cijelo prvenstvo možemo konstatovati da ih je suđeno dosta više. Velika zasluga je u tome upravo VAR tehnologija. Ono što je dobra strana ove tehnologije je što se sve rješava dosta brzo i nema nekog velikog utjecaja na igru, a veliki je benefit za samu igru i dešavanja na terenu. To je ono što sam ja primijetio. Ako vidimo da je nekoliko kaznenih udaraca dosuđeno putem VAR-a, to znači da je to veliki pomak i možemo reći da je to svakako dobro za samu igru.

Kaže da se nada da će i UEFA uskoro uvesti u svojim takmičenjima VAR tehnologiju, mada će to biti kako kaže Valjić, puno teže organizovati u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

- Ja vjerujem da će UEFA nastojati da uvede VAR u svojim takmičenjima, iako treba biti realan i reći da je puno lakše to implementirati na takmičenju kao što je evropsko ili svjetsko prvenstvo. Ovdje sve prenose radi jedan broadcaster, dok je to recimo u Ligi prvaka sasvim drugačije, razne države, produkcije i tako dalje. Nije to jednostavno organizovati, ali je sigurno nešto na čemu će se raditi u narednom periodu, ako se pokaže koliko je učinkovita za samu igru. I prije početka sam prvenstva sam smatrao da je VAR tehnologija dobra za fudbal i ispostavlja se tako. Nadam se da me neće demantovati do kraja prvenstva, govori nam Valjić i nastavlja:

- Treba istaći da VAR funkcioniše tokom cijelog susreta i da ne donosi odluku samo jednom ili dva puta tokom devedeset minuta. Dosta situacija ima o kojim se polemiše u VAR sobi, ali sudija dobije potvrdu da je njegova odluka bila ispravna i da nema potrebe da se provjerava, pa se susret nastavlja bez prekidanja.

Koliko samim sudijama na terenu pomaže VAR tehnologija, odnosno mogućnost da provjere svoju odluku nakon što se desi neka situacija? Da li to uslovno rečeno skida pritisak sa njihovih pleća?

- Pa sigurno da im je nešto lakše i da je manji pritisak. To ih naravno ne oslobađa odgovornosti od odluka koje donose, ali im daje mogućnost da istu provjere svaki put, kada misle da za to ima potrebe. Sudije se mogu bazirati na sve stvari koje se dešavaju na terenu, a što se tiče 'krupnih' odluka uvijek imaju priliku da provjere.

O samim sudijama koje je posmatrao u dosadašnjem dijelu, kaže da se vidi razliak između evropskih i vanevropskih sudija.

- Pa vidi se razlika u suđenju kada su na terenu recimo Bjorn Kuipers, Milorad Mažić ili Cuneyt Cakir u odnosu na druge sudije. Vidi se koliko 'puštaju' igru i vidi se da evropske sudije imaju bolji stil suđenja, bolje 'čitaju' samu igru i ne prekidaju je svako malo, za razliku od sudija izvan Evrope. Imali smo primjer jedne utakmice gdje je bilo preko 40 prekršaja, a stanje na terenu je bilo takvo da nije bilo potrebe za tim. Ne gubi se puno vremena, igra ima protok i vidi se da evropske sudije imaju više osjećaja za samu igru, rekao je na kraju razgovora za Sport1.ba Ognjen Valjić.