XS
SM
MD
LG

Intervju: Kristijan Stojanov

Nedavno, posle završenog takmičenja, kao prvaci „Kadetske Lige Banatska“ mladi fudbaleri Dinama, plasirali su se u Kadetsku Ligu Vojvodine. Potom, u Plej-ofu, zajedno sa pobednicima i drugoplasiranim ekipama iz ostalih regiona Vojvodine (Vojvodina, Spartak ŽK Subotica, Radnički Zrenjanin, Borac Novi Sad, TSC Bačka Topola) osvojili su Kadetsko prvenstvo naše severne pokrajine. Ostalo je zabeleženo „Dinamo“ je slavio protiv FK "Vojvodina" u Novom Sadu, kao i u Pančevu, što nije zabeleženo  više od dve decenije. Sada su u srpskoj eliti, u svom rangu.Taj tim predvodi Kristijan Stojanov, perspektivni stručnjak, koji i danas čini mnogo da se Dinamova deca nađu u izabranom društvu

RAĐANJE USPEHA

Kristijan Stojanov je kao igrač Dinama, pa zatim prvoligaškog Železnika i tokom karijere u Grčkoj, znao da mu je fudbal sadašnjost, ali i budućnost. Igralište nije bio slučajni odabir, jer, unutrašnja vatra drugačije i nije mogla da se umiri. Postoje razne teorije uspeha u fudbalu, a filozofi najlepše sporedne stvari, kako često još krste fudbal, ističu da talenat i rad moraju zajedno.

Ipak, često i to nije dovoljno. Zato, popularni Kiki, kako prijatelji zovu mladog stratega, uvek u posao koji radi unese i dozu strastvenosti, taj začin, neophodan da se ide stazom koja vodi ka vrhu, da se rodi uspeh. U radu s mladima, tom segmentu koji, a to nije nikakva tajna, najviše utiče na pozitivnu stranu karijere, ili propadanje,

On zna gde se kriju elementi opasnosti. Zato što je i sam prolazio kroz turbulencije tokom igranja. Lepo je čuti da se interesujete za nove igrokaze, nastavite školovanje, edukujete se i pratitete moderna zbivanja, jer, fudbal nije samo zabava, dopadljiva milionima, više je postao „šahovska partija“.

Da bi ostali u toku, što Ivo Andrić reče: „Moderiraj te se“. Tako i Stojanov. Nastavlja da uči, prolazeći kroz slavoluk, znajući da ima još mnogo toga da se učini, doradi, a strast za fudbalom ne prestaje, posebno što mu unutrašnji glasovi još uvek govore kako treba. Nedavno smo se sreli, a pred vama je razgovor s njim.

Na početku našeg dijaloga voleo bih da te pitam nešto o učešću mladih fudbalera Dinama na poznatom turniru u Sarejevu, nedavno održanom. Ne samo o rezultatu, koji je bio veoma pozitivan, već i o tome da je sportska družina iz Pančeva bila u društvu FK Železničar, FK Sarajevo ili FK Velež. To posebno ostavlja utisak, zar ne?

"Bio je to odličan potez uprave. Ranije, uvek smo jurili da nam se nešto omogući. Sada je sve potpuno drugačije. Tako i naš odlazak u Sarajevo jeste pokazatelj koliko smo svi ozbiljni u klubu. Hoću da ti kažem i ovo. Baš juče smo išli u Kovin, kadeti, omladinci. Bili smo ceo dan zajedno. Niko, ni jedan taj dečak nije pomenuo:šefe, umoran sam ili tako nešto. Hoću da ti istaknem, koliko je sada lepo biti deo ove ekipe. Klub ide ka tome da su svi zadovoljni. Da su deca zadovoljna. Što se tiče Sarajeva, prezadovoljan sam. Kako su se momci ponašali na terenu i van njega, ponosan sam na njih."

Dugo se nije dogodilo da jedna generacija FK Dinamo bude tako dobra i da se takmiči u tako visokom rangu. Šta bi mogao o tome da kažeš?

"Da istaknem, maksimalno su posvećeni. Prihvatili su sve ono što ja kao trener i što klub traži od njih. Ponašaju se zaista odgovorno i veoma su privrženi Dinamu. Vide deca koliko klub ulaže u njih. Interesantno je, a to bih voleo posebno da napomenem. Momci su veoma talentovani, često ne smem ni da ih pohvalim koliko zapravo zaslužuju, da ne polete previše, što se kaže, ali, značajno je i to, što niko od njih ne pomišlja da ode iz Dinama. Ovde im je lepo, razvijaju se kako treba i to je ono najpozitivnije."

To jeste interesantno. Klinci su ranije odlazili, bili nezadovoljni. Sada je sve drugačije, zar ne?

"Tako je. Uvek im kažem, evo, imate klub. Igrate za Dinamo, sve vam je na raspolaganju, samo treba da radite i uživate u fudbalu. Želim da pohvalim i rukovodstvo Dinama. Nikada ni jednom detetu nisu pravili problem ako žele da idu. Svaka im čast na tome, ali deca, jednostavno, ne žele da odlaze iz Dinama. Njihov put razvoja, a oni su svesni toga, treba da bude kroz Dinamo. Evo vam teren, pokažite šta znate, lako ćete posle dalje."

Znam, ranije kad sam razgovarao sa Jovančevićem i Janjovićem, uvek su bili maksimalno posvećeni i mlađim kategorijama. Veoma im je stalo da deca napreduju u Dinamu, da, baš ti klinci, za koju godinu predvode „brzi voz“.To ulaganje u budućnost je ključna za napredak. Tu je, recimo, i tvoja odgovornost velika?

"Kako da ne. Tačno je, mene čeka to da ta deca izlaze i mlađih kategorija i stavljaju se na raspolaganje prvom timu. Lično, kod mene će većina njih provesti još dve sezone, ali nekoliko momaka su već spremni za dalje. Imamo kvalitetnu ligu, dobro se radi i ja sam optimista po tom pitanju."

Pitaću te, još konkretnije. Da li vidiš, u perspektivi, za nekoliko godina, momke, koji su Dinamova škola, a da će, ne samo biti prvotimci, već da će voditi igru?

"Iskreno, ako se nastavi ovako, vidim ih, i to dosta njih. Upoređujem to sa ostalim rivalima, posmatram kako se oni ponašaju u okršajima sa starijima, recimo, kroz prijateljske utakmice. Njih, ali i mene, tek očekuju pravi testovi. Posle Uskrsa, kreće nam plej-of, gde ćemo tačno videti gde nam je mesto. Teren je pokazatelj. Ako me pitaš, kakve su nam ambicije? Reći ću ti, bez okolišanja. Najveće moguće. Idemo na prvo mesto. Oni moraju da se nose s tim opterećenjem. Nije ništa za moranje, ali to nam je cilj."

Kristijane, za kraj našeg razgovora želim da te pitam, kako privući još više dece na igralište? Da ih sklonimo s ulice. Evo, FK Dinamo može da im bude druga kuća, zar ne?

"Upravo to. Kod nas svi uživamo. Deca su ispunjena. Družimo se, putujemo, radimo dobre stvari i to je najbitnije. Imamo i ambicije, da neko dogura najviše što može, ali, o tome ćemo govoriti kad dođe vreme"

Slatkoća osmeha nema cenu, a momci koji trenutno nastupaju u mlađim kategorijama FK Dinamo, svojim izrazom lica sve kazuju. Taj osmeh, kao kad sunce prosine, niko ne može da izmami veštačkim metodama.

Odavno nije lako prevariti dete. Zato u FK Dinamo čine najviše što mogu da pokažu koliko i jedna lokalna sredina, ne prebogata, ali dobro vođena, može da učini za sopstvenu decu. Svakodnevnim primerom, neprekidnim ulaganjem, ogromnim talasom dobrih dela, Stojanovu i ostalim trenerima i klincima-fudbalerima, budućim asovima na terenu, ali, još bitnije, dobrim ljudima, prvi ljudi FK Dinamo ukazuju da postoji jasan plan. Uzajamno trebanje, neophodno je, samo tako rađa se uspeh.

 

Trener omladinske selekcije: Stojanov Kristijan


14 .kolo OLV Banatska
Begej 1 : 3 Železničar
RFK N.S. 1921 3 : 0 Radnički (Zr)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Dinamo 1945 10 10 0 0 30
2 BAK 10 6 2 2 20
3 Radnički (Zr) 10 5 0 5 15
4 RFK N.S. 1921 10 3 2 5 11
5 Železničar 10 2 1 7 7
6 Begej 10 1 1 8 4