XS
SM
MD
LG

Aj Velikan, kud si poš'o

Možda ja baš i nisam pozvan da komentarišem dešavnja u Borcu?!! Ima onih koji su bliži tom klubu i kilometarski, a i emotivno... Trebalo   bi oni da se oglase i kažu šta se dešava sa nekadašnjim Velikanom iz Platonove!!?? Taj epitet *Velikan iz Platonove* sada mnogima služi i za ironično prozivanje banjalučkog kluba.

Odavno on nije Velikan !!! Naprotiv!!! To je bivši klub, bivši Velikan... Pomalo i bezobrazno zvuči kada mnogi kažu da *Borac treba da bude perjanica fudbala Republike Srpske*. Tačno je da je on imao bogatu i veliku istoriju. Znači „imao“.  Sada ima samo tmurnu i neizvjesnu budućnost. Kroz Borac su defilovali i Kurta i Murta. Razmišljali su samo kako da izvuku novac, strpaju u sopstvene džepove i dignu sidro iz kluba. Da li se nešto promijenilo za sve ove godine? Nije!!! Borac je bio uljlujkan kao Velikan,a ostali su se klubovi morali boriti za svoje mjesto pod suncem. Nikada nisu bili i istom položaju kao „klub iz Platonove.“

Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko je državanih para otišlo Borcu,a koliko ostalima...Kada kažem *državnih* ne mislim samo na kabinete pojedinih čelnika RS, već i na novac javnih a i onih drugih preduzeća. Za njih postoji samo Borac,fudbalski, rukometni i Igokea... Neću upoređivati Borac i Slaviju, da mi neko ne „prišije“ lokalpatriotizam , a, opet,ne vidim ništa loše u tome. Moram ipak  da se zapitam „da li ja kao stanovnik Istočnog Sarajeva imam pravo da volim Slaviju?“ Ili ,da mi srce  mora biti ispunjeno ljubavlju za Velikanom!!??

Kada zabilježe poraz, valjda bi svi mi morali piti tablete protiv depresije... Mala digresija na ove klubove koji su u ovim tekstu kolateralna šteta (Igokea – Borac) .

Vratimo se fudbalskom klubu. Izgleda da bolju sudbinu nije ni zaslužiio?? Kako su pojedinci radili, tako im se vratilo!!! Trebalo bi mnogo prostora da se navedu svi promašaji ove sadašnje uprave!!! Krenuli su ambiciozno... Donatorsko veče, pa 500.000 maraka donacije...Mnogi su pomislili- eto ga Borca- opet gazi...kad ono -ćorak...

Dug kluba je toliko da ovih 500.000 maraka ne znače ništa!! Pa onda ona „tužakanja“ sa igračima kojima se duguju plate,a ne isplaćuju... Pa prijetnje onima koji tuže - da će biti protjerani sa Gradskog stadiona. Pa i ptice na grani znaju da se igračima već duguje četiri – pet plata,a ima onih kojima se duguje i svih osam - devet...

Prisjetimo se kako je Borac, ili Velikan iz Platonove  otjerao kapitena u Kozaru iz Gradiške. Tako se  ne radi u Velikanu. Tako se radi u malom provincijskom klubu.

Pričali su kako su prodali igrača nekoj agenciji, kako će dobiti 300.000 maraka.. Ni imena agencije, ni imena menadžera. Sve probni baloni koji su pukli odlukom trenera Igora Jankovića da podnese ostavku. Neće Borac izgubiti mnogo odlaskom Jankovića. Nije imao vremena, praktično, ni da pokaže koliko zna i može. Moraće svoju stručnost dokazati u nekom novom klubu, ali je Janković svojim odlaskom otvorio Pandorinu kutiiju.

Da li će se neko u Banjaluci, mislimo vlasti, konačno ozbiljno pozabaviti - ne Borcem, već kriminalom u tom klubu??? Borac će nastaviti  da živi, da li kao Velikan iz Platonove  ili samo klub iz Platonove, znaćemo narednih dana, ali moraće neko da se pozabavi dešavanjima u tom klubu zadnjih godina. Da se utvrdi dug, da se objave ugovori koji su sklapani na štetu kluba!! Da se kaže ko je od predsjednika radio za sebe,a ko za interes Borca...!!??

Sjećam se, ne tako davno, prijetili su klubu iz Istočnog Sarajeva, jer im ovi nisu hjteli prepustiti bodove... Prijetili i vladom i ministrima...Meni je došao papir u koje mi jedan od tadašnjih moćnih Banjalučana sugeriše da „ne pišem kako se Slaviji prijeti Vladom, ministrima...“ Bila su to teška vremena,a ova sada su još teža.... I za Borac i za naš sport...

Aj’ živili!!!


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8