XS
SM
MD
LG

Vuk Milenković - rukomet je moj životni izbor!

Poslednjih godina svedoci smo odliva velikog broja igrača u inostrane klubove. Svaka medalja ima dve strane, pa tako i ova pojava. Sa jedne strane odlazak kvalitetnih igrača umanjuje kvalitet domaćeg takmičenja, a sa druge, otvara prostor mladim igračima da se pokažu i dokažu svoj talenat i kvalitet.

Foto: Superliga-RSS

U ovogodišnjem takmičenjeu u okviru SRLS, šansu da se pojavi na superligaškoj pozornici, dobilo je dosta mladih igrača koji traže svoje mesto pod suncem. Jedan od njih je i Vuk Milenković, talentovani 19 – godišnji kružni napadač beogradskog Partizana, koji je velikim i sigurnim korakom zakoračio na pozornicu i pokazao da se pred njim nalazi jedna bliastava rukometna karijera.

Ko je Vuk Milenković, šta misli o svom klubu, ličnoj karijeri, kako živi mladi perspektivni sportista, kakvu poruku ima za klince i klinceze koji tek ulaze u rukometne vode i još dosta toga, pokušali smo da saznamo u razgovoru sa ovim lepo vaspitanim i skromnim momkom u pauzi između dva prvenstvena kola.

O  početku karijere...

"Rukometnu karijeru sam započeo još kao devetogodišnji dečak, 2007 godine, u rukometnom klubu SC Voždovac, kod trenera Andreje Vukojevića, koji je  u početku moje karijere imao veliki uticaj na moj sportski razvoj na čemu mu se zahvaljujem" – započinje priču Vuk, koji je svojim igrama veoma brzo zapao za oko stručnjacima tima iz Humske i nakon petogodišnjeg igranja u klubu, koji se ističe odličnim radom sa mlađim uzrasnim kategorijama, sa kojima je osvojio dosta titula i najsjajnijih odličja, prelazi u redove beogradskog Partizana. U prvi tim ga od takmičarske sezone 2015-2016 godine, uvrštava trener Nenad Maksić i od tada je neprekidno član prvog tima a od ove takmičarske sezone neko bez kojeg se ne može zamisliti igra crno belih, koji posle prvog dela takmičenja u SRLS zauzimaju visoko kotiranu drugu poziciju na superligaškoj tabeli.

O Partizanu...

U Partizanu mi je lepo. Imam sve uslove za nesmetani sportski razvoj i sa te strane sam zahvalan klubu. Partizan je klub kao stvoren za mlade perspektivne igrače. Dobar trener, vredno treniramo, odlična je atmosfera kako u klubu tako i među igračima. U prvom delu prvenstva smo postigli neverovatan rezultat koji niko nije očekivao, ali se trud i rad isplatio, tako da ponosno zauzimamo drugo mesto i nadam se da ćemo visoku poziciju zadržati i u nastavku takmičenja i ostvariti plasman u doigravanje.

O  mladim igračima...

Ove sezone u SRLS se pojavilo dosta mladih, perspektivnih igrača. Biće ih još više obzirom na okolnosti u našem rukometu. Priliku koja nam se pruža moramo iskoristiti. Pre svega marljivim radom, potrebnom dozom odgovornosti, davanjem maksimuma, kako na treningu tako i na utakmicama. Prilika se ne pruža svaki dan i moraš biti kadar da je prepoznaš i iskoristiš, jer u suprotnom od zvezdanih dometa neće biti ništa.

O svojim igrama...

U principu sam zadovoljan onim što sam pružio u ovom delu prvenstva. Naravno da uvek mora i može bolje. Ima još dosta prostora da napredujem u svakom smislu. Ne zadovoljavam se postignutim i uvek stremim ka višem i boljem. Zadovoljniji sam igrom u napadu nego u fazi odbrane, koju moram znatno popraviti. U odbrani mi nedostaje znatno više agresivnosti jer rukomet je sport koji  traži da u odbrani grizeš i izgaraš do kraja, da ulaziš nemilosrdno i bezpoštedno u sve duele. Nema milosti. Ili jesi ili nisi.

O svojim kvalitetima... 

Izuzetno sam motivisan i uporan da u onome šta radim budem najbolji. Ne zadovoljava me prosek.Smatram da je to jedini ispravan put. Ako se baviš nečim onda mu se moraš maksimalno posvetiti. Najgore je ako si negde na pola puta. Ni na nebu ni na zemlji.

Imam dobar osećaj za prostor što je za kružnog napadača veoma važno. To mi dosta pomaže da se nađem u gol šansi ili da svojim blokadama omogućim saigračima da dođu u gol šansu. Nije lako na liniji šesterca jer se tu vodi veliki rat. Zato nastojim  da dobrim kretanjem i postavljanjem izbegnem bezpotrebne čvrste duele, ali naravno ne bežim od njih i spremno ih prihvatam jer  su oni u opisu igre kružnog napadača.

U drugom delu jesenjeg takmičenja znatno sam poboljšao realizaciju u odnosu na prvi deo, što se poklapa sa tempiranjem forme cele ekipe od strane trenera Maksića. Nisam od onih kružnih napadača koji smatraju da je sve u snazi. Učen sam od malena da je snaga bitna ali da je isto tako bitna i tehnika šuta, tako da nisam pristalica odapni i pucaj svom snagom već snimi celokupnu situaciju i pronađi adekvatno rešenje, tako da često sam sebe iznenadim rešenjima koje nalazim na utakmici.

Foto: Superliga-RSS

O uzoru...

Nikad nisam imao samo jednog uzora. Kupio sam fazone od dosta odličnih kružnih napadača i nastojao da formiram neki svoj stil. Sviđa mi se kako igra Markus Alm. Nije klasičan snagator koji razgrće,iako je korpulentan. Igra dosta glavom, razmišlja, što nastojim da primenim u svojim igrama.

O ambicijama kluba....

Želimo plasman u doigravanje što bi za ovu ekipu predstavljlo veliki uspeh ali i mogućnost igranja još deset jakih utakmica, jer je neophodno u razvoju svakog mladog igrača da igra jake utakmice. Trenutno smo drugi, sasvim zasluženo. Biće velika borba za jednu od prve četiri pozicije koje vode u doigravanje. Liga je prilično izjednačena i dosta ekipa konkuriše za najviši plasman. Mislim da ćemo uspeti u našoj nameri i da ćemo odličnim igrama obezbediti plasman u doigravanje a onda ćemo videti kako ćemo i šta ćemo.

O ličnim ambicijama....

Trenutne su vezane za Partizan. Da igram dobro i da dam što veći doprinos našoj borbi da se plasiramo u doigravanje. One dugoročne vezane su za igranje u inostranstvu. Najviše me privlače Nemačka i Francuska jer su to rukometno obećane države, san svakog rukometaša. Što se tiče reprezentacije Srbije, nastupao sam za kadetsku na Evropskom prvenstvu za moju generaciju. Sada smo prerasli u juniorsku i očekuje nas nastup na evropskom prvenstvu za generaciju 1998. Smatram da imamo dobru ekipu i da ćemo na predstojećem prvenstvu postići bolji rezultat nego u kadetskoj konkurenciji. Daću sve od sebe da se nametnem selektoru seniora i u dogledno vreme prigrlim dres seniorske reprezentacije.

U slobodno vreme...

Malo ga imam jer ako želite da se ozbiljno posvetite svom uspehu morate biti spremni da radite dosta. Talenat jeste bitan ali rad je presudan. Slobodno vreme koristim kao i ostali mladi sportisti , sa društvom, devojkom, porodicom. Teško je imati neki buran privatni život i biti posvećen sportu. Nije lako odreći se života kojim žive moji vršnjaci. Ali ako znate šta želite u životu i od života, onda vam to nije teško.

Poruka za neke nove klince i klinceze...

Bavite se sportom. Sport će vam pomoći u sazrevanju i formiranju zdrave ličnosti. U sportu ćete naučiti da budete disciplovani, odgovorni, uporni, vredni...Steći ćete veliki broj prijatelja, proputovati svetom. Bićete zdravi, lepog izgleda, poznatiji i cenjeniji u društvu. Budite spremni na mnogo odricanja., ranih ustajanja, žrtvovanja slobodnog vremena. Morate ozbiljno i vredno raditi, pametno razmišljati, biti svesni svojih  vrlina ali i  mana. Ne kajem se što sam pošao tim putem. I kad bih morao iz početka opet bih pošao istim putem.

Ko je Vuk Milenković?

Vuk je iskren, čestit, uporan, samosvestan, zahvalan,vredan, pošten mladi čovek koji zna šta želi. Neko kome je rukomet životni izbor" – kratko i jasno ovaj izuzetno prijatan razgovor kraju privodi Vuk Milenković, nadasve lepo vaspitani mladić, rukometaš za kojeg smo sigurni da će u dogledno vreme dostići i prestići nivo igre jednog od najboljih svetskih kružnih napadača Markusa Alma i ponosno na postolju pevati Bože pravde.


22 .kolo Superliga
Šamot 65 26 : 38 Partizan
Metaloplastika 34 : 29 Rudar
Jugović 24 : 25 Mokra Gora
Obilić 28 : 30 Crvena zvezda
Spartak Vojput 28 : 35 Železničar 1949
Sloga (P) 33 : 28 Požarevac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar 1949 22 19 1 2 39
2 Partizan 22 15 1 6 31
3 Crvena zvezda 22 13 2 7 28
4 Metaloplastika 22 13 0 9 26
5 Obilić 22 12 2 8 26
6 Rudar 22 10 3 9 23
7 Sloga (P) 22 10 1 11 21
8 Spartak Vojput 22 8 2 12 18
9 Šamot 65 22 7 4 11 18
10 Mokra Gora 22 7 3 12 17
11 Požarevac 22 2 7 13 11
12 Jugović 22 3 0 19 6